Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

"Οι Ομογενείς με τα 600 δις" στον ΑΝΤ1 και το τέλος του παραμυθιού

Τους "ομογενείς" που θέλουν να αγοράσουν το ελληνικό χρέος, να αγοράσουν το ελληνικό χρέος λέμε, όχι να το χαρίσουν (!), όχι να το χαρίσουν ξαναλέμε, φιλοξένησε ο μέτρ της τηλεθέασης Γιώργος Παπαδάκης. 

Φυσικά, ο έμπειρος δημοσιογράφος, έχει σαν στόχο την επιβίωση της εκπομπής του κι όχι την αλήθεια. Έτσι, απέτρεψε με μαεστρία την αποδόμηση των παπατζήδων, αφού όποτε οι παριστάμενοι πήγαιναν να κάνουν μια ερώτηση ουσίας τους διέκοπτε, ώστε ...να μην καταλήξει κάπου η συζήτηση και να κρατιέται ζεστό το θέμα. Έτσι, το θέμα μπήκε στα μυαλά εκατοντάδων χιλιάδων ανίδεων, οι οποίοι θα είναι και τις επόμενες ημέρες "πελατάκοι" της εκπομπής, για να δουν τις καινούριες εξελίξεις.

Οι τύποι προσπαθούν να ανταλλάξουν κάποια ομόλογα μηδενικής αξίας τα οποία έχουν, με κανονικά ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.


Ο Παπαδάκης δεν τους έκανε το απλό ερώτημα, που θα διέλυε τον μύθο και θα σας το πούμε με μια μικρή εισαγωγή:
τι σημαίνει "αγοράζω το χρέος κάποιου;"

Ας δώσουμε ένα παράδειγμα:
Ο κουμπάρος σας έχει χρέος στην Εθνική Τράπεζα, 100.000 από ένα στεγαστικό, που δυσκολεύεται να το ξοφλήσει, επειδή έμεινε άνεργος.

Μπορείτε εσείς λοιπόν που έχετε, να πάτε στην Εθνική και να αγοράσετε το χρέος του. Πρακτικά, δηλαδή, πηγαίνετε ένα πρωί στο διευθυντή του καταστήματος με το χρήμα στο χέρι και του λέτε:
-πόσα χρωστάει ρε μάστορα το κουμπαράκι μου ο Μήτσος;
-100.000 σας απαντά ο τραπεζίτης
-ωραία, εξαγοράζω το χρέος του. Πάρε τα 100.000
Από τη στιγμή εκείνη, ο κουμπάρος σας χρωστάει σε σας και όχι στην Εθνική.

Εδώ μπαίνουν δύο ζητήματα:

1) η τράπεζα πρέπει να πάρει λεφτά: μετρητά ή επιταγές ή κάτι άλλο που να αντιστοιχεί σε λεφτά. Απλό δεν είναι; Δεν θα πάρει ας πούμε 1..000 μετοχές που έχουν ονομαστική αξία 100 ευρώ, αλλά στο χρηματιστήριο διαπραγματεύονται στα 5 ευρώ! Απλό δεν είναι; Πρέπει να πάρει κάτι, που έχει σήμερα αξία 100.000. Οι ομογενείς μπορεί να έχουν ό,τι περίεργα χαρτιά φαντάζεστε, αλλά το ζήτημα είναι πόσο τους τα εξαργυρώνουν.

2) Εσείς θα αναλάβετε πλέον το χρέος του Μήτσου του κουμπάρου, αφού το ξοφλήσατε στον δανειστή. Άρα; Δεν πρέπει να εξασφαλιστείτε; Δεν θα πρέπει ο κουμπάρος να σας υπογράψει ένα χαρτί, να σας δώσει μια εγγύηση ότι θα σας ξοφλήσει; Ε, αυτό θέλουν να κάνουν οι ομογενείς. Να ανταλλάξουν τα δικά τους ομόλογα της πλάκας με σοβαρά ομόλογα που έχουν αντίκρυσμα. Το έκαναν και στο παρελθόν προσπαθώντας να φάνε 185 εκατομμύρια ευρώ από την τσέχικη εταιρεία Actherm, με «αξιόγραφα» 600 εκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου ΗΤΑΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΤΗΣ DDMBG (Diamond) ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΑΞΙΑ. (εδώ η απόφαση του δικαστηρίου)

(π.χ. the Actherm Parties assert that nothing is owing to the Diamond Companies because the transactions were never completed on the basis, inter alia, that: (a) Mr. Diamond was not able to complete the transactions contemplated by the FTM; (b) the UFC Notes were creations of Trojan/DDMBG and of no value whatsoever; and (c) Mr. Diamond and the Diamond Companies never had the intention or financial ability to complete the agreed financing of the Actherm Companies.)

Ο Παπαδάκης λοιπόν, έπρεπε να τους ρωτήσει το εξής απλό:

"Και γιατί απευθύνεστε στον δανειζόμενο, δηλαδή στην Ελλάδα και δεν πηγαίνετε με τα λεφτά σας, στους δανειστές, π.χ. στην Goldman Sachs από την οποία δανείστηκε -δίνοντας ομόλογα- η Ελλάδα; Να πάτε μια μέρα στη Goldman λοιπόν και να τους πείτε: "πόσα σας χρωστάει ρε κουφάλες η πονεμένη πατρίδα μας;"

Ας πούμε ότι η Goldman απαντά "τους έχουμε δύο ομόλογα 10 και 20 δις"
Τότε, οι ομογενείς, βγάζουν από την τσέπη 30 δις, τους τα τρίβουν στα μούτρα, παίρνουν τα δύο ομόλογα και τελειώνει η υπόθεση. Πλέον, η Ελλάδα χρωστάει στους ομογενείς! Απλό δεν είναι;
Γιατί δεν πάτε στους δανειστές, αφού έχετε λεφτά και όρεξη να βοηθήσετε τη χώρα;

Μετά, αφού έχετε εσείς στα χέρια σας τα ομόλογα (ομόλογο=ομολογώ σε αυτόν που κρατάει το χαρτί ότι του χρωστάω τα λεφτά που αναγράφει), έρχεστε και λέτε του Σαμαρά "φίλε, έχουμε στα χέρια μας τα χαρτιά που ομολογείτε το χρέος και κάνουν 360 δις. Τώρα τα χρωστάς σε μας, αλλά επειδή αγαπάμε Ελλάδα, θα μας τα ξοφλήσεις σε 30 χρόνια και με επιτόκιο 1%"

Απλό δεν είναι;;;;





----------------------------------
Πηγή: taxalia.blogspot.com
-----------------------------------