Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

«Ψαλίδι» 5% στις αποδοχές των ναυτικών προτείνουν οι ακτοπλόοι

Μείωση αποδοχών της τάξεως του 5% μέσω της υπογραφής ατομικών συμβάσεων, για πρώτη φορά στη ναυτιλία, προτείνεται από τις περισσότερες εταιρείες της ακτοπλοΐας προς τους εργαζομένους τους, ενώ παραμένει υψηλό το ποσοστό των εργοδοτών που καταβάλουν με μεγάλες καθυστερήσεις τα δεδουλευμένα.

Ηδη, το σύνολο των Συλογικών Συμβάσεων Εργασίας στη ναυτιλία έχει λήξει, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι επαφές που έγιναν το προηγούμενο διάστημα με τις ενώσεις των ποντοπόρων εφοπλιστών και των μεσογειακών κατέληξαν τελικά σε αδιέξοδο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, προτάθηκε στην ΠΝΟ να υπογραφούν ΣΣΕ που θα προβλέπουν μειώσεις τουλάχιστον στις αποδοχές των κατώτερων πληρωμάτων.

Κώδικας
Να σημειωθεί ότι το εργασιακό καθεστώς στη ναυτιλία διέπεται από τον Κώδικα Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου καθώς και από ένα πλέγμα διεθνών συμβάσεων, γεγονός που μέχρι τώρα έχει αποτρέψει την εφαρμογή των ατομικών ή επιχειρησιακών συμβάσεων στον κλάδο, ενώ δεν τίθεται ζήτημα λήξης της μετενέργειας, όπως ισχύει στις ΣΣΕ της στεριάς.
----------------------
Πηγή: Ημερησία
----------------------