Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

360.000 Ευρώ για τη μελισσοκομία. .

360.000 ευρώ θα δοθούν μετά την υπογραφή της Υπουργικής Απόφασης για το πιλοτικό πρόγραμμα επιτήρησης απωλειών στις αποικίες μελισσών στη χώρα μας από το Φθινόπωρο 2012 έως το Καλοκαίρι 2013.

Η χώρα μας είχε υποβάλει τεχνική πρόταση εφαρμογής σχετικού προγράμματος λόγω του φαινομένου της μεγάλης μείωσης του πληθυσμού των μελισσοσμηνών.

Η πρόταση με το αντίστοιχο πρόγραμμα που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει χρηματοδότηση ύψους 110.000 Ευρώ, ενώ το συνολικό ύψος του προγράμματος ενδέχεται να φτάσει τις 360.000 Ευρώ.

Οι βασικοί στόχοι του προγράμματος είναι:

1. Ο προσδιορισμός των πραγματικών ποσοστών θνησιμότητας και νοσηρότητας στις αποικίες των μελισσών στα ελληνικά μελισσοκομεία.

2. Η διερεύνηση και η επιτήρηση στοχευμένων παραγόντων που συμβάλλουν στο φαινόμενο των απωλειών στις αποικίες των μελισσών.

3. Ο επαναπροσδιορισμός της υγειονομικής κατάστασης των μελισσοσμηνών στη χώρα μας.

4. Η συλλογή αξιόπιστων και επικαιροποιημένων στατιστικών και επιδημιολογικών στοιχειών στη κατεύθυνση της πρόληψης και βελτίωσης της υγείας των μελισσών.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε δήλωσή του τόνισε ότι:

«Είναι η πρώτη φορά που η χώρα μας συμμετέχει ενεργά σε μία φιλόδοξη και καινοτόμο πρωτοβουλία της Ε.Ε. σχετικά με το αντικείμενο της υγείας των μελισσών. Η στήριξη της μελισσοκομίας είναι από τις προτεραιότητες του ΥπΑΑΤ καθώς η συμβολή της στην ανάπτυξη της Αγροτικής Οικονομίας με την παραγωγή μελιού και λοιπών προϊόντων κυψέλης είναι σημαντική».
------------------------------
Πηγή: agroschannel.com
------------------------------