Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Νίκος Μιχελάκης: Καλπάζουν προς τα 3 ευρώ οι τιμές στην Ισπανία.

Όπως αναφέρει σε άρθρο του ο Δρ. Νίκος Μιχελάκης, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστημονικός Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ, αναφερόμενος στην ανοδική πορεία των τιμών ελαιολάδου, «μετά την πρόσκαιρη κάμψη που παρατηρήθηκε πρόσφατα στην Ισπανία, εξαιτίας της αμηχανίας που προκάλεσαν οι καταστροφικές ραγδαίες βροχές, οι τιμές παραγωγού για το καλό έξτρα παρθένο άρχισαν και πάλι να καλπάζουν προς τα άνω και φθάνοντας την Πέμπτη, 4 Οκτωβρίου, μέχρι 2,84 €/κιλό βρίσκονται πλέον μια ανάσα από το κατώφλι των 3,0 €/κιλό».

Και συνεχίζει:
«Έτσι, η ελαφρά κάμψη 5-10 λεπτών που παρατηρήθηκε αμέσως μετά τις ραγδαίες βροχοπτώσεις αποδείχτηκε, όπως ήταν λογικό, πρόσκαιρη και άδικα αναθάρρησε κάποιους που φαίνεται πως επιθυμούν διακαώς την καθήλωσή τους. Οι βροχές εκτός από τις καταστροφικές συνέπειες τους σε ανθρώπους, εγκαταστάσεις και κυρίως κηπευτικές και αροτραίες καλλιέργειες και τις διαβρώσεις επικλινών εδαφών, μπορεί να είχαν μια κάποια ευνοϊκή επίδραση στον ήδη συρρικνωμένο ελαιόκαρπο αλλά αυτή δεν μπορεί να αλλάξει σημαντικά τα δεδομένα της μειωμένης καρποφορίας.

Βέβαια θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι υψηλές τιμές προσφέρονται στην Ισπανία κυρίως για τα πολύ καλά εξτρα παρθένα, που αντιστοιχούν στα δικά μας των 0,3 βαθμών και που βέβαια είναι δυσεύρετα. Αυτό φαίνεται από το ότι η μέγιστη τιμή που αφορούσε προφανώς τέτοια λαδιά αυξήθηκε στα 2,84 €/κιλό ενώ η τιμή για τα άλλα έξτρα κάμφθηκε ελαφρά και κυμάνθηκε στα 2,53 η μέση και στα 2,43 η ελάχιστη.

Παράλληλα αξιοσημείωτη είναι η άνοδος των που παρατηρήθηκε και στην Πελοπόννησο οπού οι τιμές σε Συνεταιρικές οργανώσεις κυμάνθηκαν από 2,20€/Κ έως 2,59€/κιλό.

Και ενώ αυτά συμβαίνουν στην Ισπανία και στην Πελοπόννησο, στην Κρητη η κατάσταση είναι ασαφής και με πολλά ερωτηματικά. Οι τιμές που επίσημα δίδονται στον ΣΕΔΗΚ κυμαίνονται από 1,80 €/κιλό έως 2,20 €/κιλό με τις καλύτερες να προσφέρονται αυτή την βδομάδα από την Κολυμπάρι ΑΕ (2,20€/κιλό), την ΕΑΣ Πεζών (2,20€/κιλό) και την ΕΑΣ Σελινου (2.15€/κιλό). Όμως κατά πληροφορίες, αγοραπωλησίες πολύ καλών λαδιών και σε αξιόλογες ποσότητες γίνονται μεταξύ συγκεκριμένων μελοπαραγωγών και διαφόρων τοπικών ιδιωτικών τυποποιητικών επιχειρήσεων σε τιμές μέχρι 2,40€/κιλό έως 2,50€/κιλό.

Οπωσδήποτε, για τα αιτία του φαινομένου, λέγονται πολλά και διάφορα, για τα οποία όμως δεν υπάρχει τεκμηρίωση. Ωστόσο, αυτό που φαίνεται να επιβεβαιώνεται συνέχεια είναι η αναγκαιότητα για συγκέντρωση της προσφοράς και πώληση με διαγωνισμούς (όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία στην Πελοπόννησο) καθώς και η διαφάνεια της αγοράς. Όμως για να επιτευχθούν αυτά, εκτός από την απαραίτητη παρέμβαση της Πολιτείας που φαίνεται περί αλλά να τυρβάζει ασχολούμενη με επικοινωνιακές και συνήθως αναποτελεσματικές δράσεις προβολής, απαιτείται και το ενδιαφέρον των ίδιων των παραγωγών!

Στην Ιταλία, όπου παρατηρείται επίσης μια μικρότερη αλλά σταθερότερη αύξηση, οι τιμές κυμάνθηκαν την βδομάδα 24/9 έως 30/9, για το έξτρα παρθένο (μέχρι 0,8 β. οξ.) στα 2,86 €/κιλό, για το (κοινο) Παρθένο και στα 2.35 €/κιλό και για το Λαμπάντε στα 2,19 €.

Αξιοσημείωτες ωστόσο είναι και οι διαφορές τιμών που παρατηρούνται και με τα Βιομηχανικά (Λαμπαντε) τα οποία ενώ στην Ελλάδα δεν έχουν αυξηθεί αξιόλογα και κυμαίνονται για τους 5,0 βαθμούς από 1,25€/κιλό έως 1,40€/κιλό, στις άλλες χώρες είναι κατά ένα περίπου ένα ευρώ ακριβότερα και κυμαίνονται στα 2,48 €/κιλό στην Ισπανία στις 4/10/12 και στα 2,19€/κιλό στην Ιταλία στις 30/9/12».

Ο Δρ. Νίκος Μιχελάκης διευκρινίζει ότι το κείμενο εκφράζει προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ
------------------------------
Πηγή: agrotypos.gr
------------------------------