Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

Επενδύσεις 225 εκατ. θα φέρουν τα αεροδρόμια προς παραχώρηση .

Επενδύσεις ύψους 225 εκατ. ευρώ με την παραχώρηση σε ιδιώτες, 13 έως 22 αεροδρομίων της χώρας σε ένα σύνολο 37, προσδοκά το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).



Αυτό περιλαμβάνει η νέα εθνική στρατηγική για τα αεροδρόμια, που εξήγγειλε χθες ο υπουργός Υποδομών και Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, παρουσία της υπουργού Τουρισμού, Ολγας Κεφαλογιάννη, και του διευθύνοντος συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ, Γιάννη Εμίρη. Η αποκρατικοποίηση των αεροδρομίων, που προβλέπεται από το μνημόνιο, θα ξεκινήσει με την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού έως το τέλος του έτους. Οπως εκτιμάται, έως και 22 περιφερειακοί αερολιμένες θα ενταχθούν σε δύο ή τρεις συστάδες αεροδρομίων, με στόχο την παραχώρηση της εκμετάλλευσής τους σε ιδιώτες επενδυτές για 30-35 χρόνια.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκη, το κράτος θα εξακολουθήσει να είναι ο ιδιοκτήτης των αεροδρομίων στα οποία θα συνεχίσει να ασκεί την εποπτεία και τον έλεγχο. Ο υπουργός σημείωσε ότι δεν πρόκειται για κίνηση ταμιακού χαρακτήρα, αλλά αναπτυξιακή, καθώς θα προκύψουν οικονομικά οφέλη για τη χώρα και τις τοπικές κοινωνίες.

Για την ενίσχυση των υποδομών στα αεροδρόμια αυτά εκτιμάται ότι θα χρειαστούν επενδύσεις ύψους περίπου 225 εκατ. ευρώ στα επόμενα 3 έως 4 χρόνια, κόστος το οποίο θα αναλάβουν οι ιδιώτες.

Η επιβατική κίνηση

Σύμφωνα με στοιχεία, από τα 37 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, το 2011 διακινήθηκαν 19,3 εκατομμύρια επιβάτες, αριθμός που αντιστοιχεί στο 50% της συνολικής αεροπορικής επιβατικής κίνησης στην Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό δε ότι, ακόμη και σε περίοδο κρίσης, η ετήσια αύξηση της επιβατικής κίνησης είναι σταθερή, γεγονός το οποίο αποδίδεται στο ότι το 67% των επιβατών προέρχεται από το εξωτερικό.

Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός Τουρισμού, κ. Κεφαλογιάννη, μέσω των αεροδρομίων έρχονται στη χώρα μας 9 από τους 10 τουρίστες που επισκέπτονται κάθε χρόνο την Ελλάδα.

Το «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Σε ό,τι αφορά το αεροδρόμιο της Αθήνας, το ΤΑΙΠΕΔ θα επιδιώξει συνεννόηση με τη Hochtief προκειμένου να υπάρξει επέκταση της σύμβασης παραχώρησης και προσέλκυση από κοινού επενδυτών, ενώ, όπως ξεκαθαρίστηκε, στόχος είναι η μείωση των υψηλών χρεώσεων του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος». Πάντως, η ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτική για το πότε θα ξεκινήσει ο διάλογος με τη γερμανική εταιρεία, παρότι θεωρείται ζήτημα πρώτης προτεραιότητας.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα αεροδρόμια (πλην του αεροδρομίου στο Ηράκλειο της Κρήτης), σύμφωνα με τον κ. Εμίρη, η περίοδος παραχώρησης πρέπει να είναι μακρόχρονη ώστε να διατηρηθούν οι χρεώσεις σε ανταγωνιστικά επίπεδα. Ο ίδιος, μάλιστα, σημείωσε ότι η διεθνής πρακτική είναι η παραχώρηση να φτάνει στα 50 έτη.

Περιθώριο κέρδους

Το συμβατικό αντάλλαγμα για την παραχώρηση θα προβλέπει αρχικό εφάπαξ τίμημα, αλλά και ετήσιες πληρωμές αναλόγως των κερδών και των εσόδων. Ταυτόχρονα, προκειμένου να διασφαλίζεται ότι δεν θα υπάρξουν υψηλές χρεώσεις στα τέλη θα χρησιμοποιηθεί η μέθοδος dual-till με βάση την οποία πρόκειται να καθοριστεί ένα συγκεκριμένο περιθώριο κέρδους ειδικά για αεροπορικά έσοδα του παραχωρησιούχου. Σε περίπτωση που το επιτρεπόμενο περιθώριο υπερβαίνει το μέσο όρο των χρεώσεων των αντίστοιχων αεροδρομίων, τότε θα αναπροσαρμόζεται προς τα κάτω.

Ηράκλειο - Καστέλι

Σε ό,τι αφορά το αεροδρόμιο του Ηρακλείου, η τύχη του συνδέεται με την κατασκευή νέου διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλι, για το οποίο έως τώρα όλες οι προσπάθειες έχουν οδηγηθεί σε αποτυχία. Ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε ότι εξετάζεται η κατασκευή του να μην προχωρήσει με το υπάρχον σχήμα, δηλαδή της σύμβασης παραχώρησης, αλλά να ενταχθεί σε κάποια συστάδα αεροδρομίων. Σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις θα ληφθούν έως το τέλος του έτους.

Οι αερολιμένες

Αναλυτικότερα, στα προς παραχώρηση αεροδρόμια εντάσσονται οι αερολιμένες σε:

- Ρόδο, Θεσσαλονίκη, Κω, Κέρκυρα, Χανιά. Πρόκειται για τα λεγόμενα μεγάλα αεροδρόμια τα οποία ετησίως έχουν επιβατική κίνηση άνω του 1 εκατομμυρίου. Συνολικά η επιβατική κίνηση των 5 αεροδρομίων κάθε χρόνο φτάνει στα 13,4 εκατομμύρια, δηλαδή στο 71% της επιβατικής κίνησης και, όπως εκτιμάται, οι ανάγκες σε υποδομές είναι της τάξης των 104 εκατ. ευρώ.

- Ζάκυνθο, Σαντορίνη, Μυτιλήνη, Μύκονο, Σάμο, Κεφαλονιά, Ακτιο, Καβάλα. Τα συγκεκριμένα αεροδρόμια χαρακτηρίζονται μεσαίου μεγέθους με επιβατική κίνηση από 250.000 έως 1 εκατομμύριο επιβάτες το χρόνο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, από τα αεροδρόμια αυτά το 2013 θα διακινηθούν περίπου 3,9 εκατομμύρια επιβάτες και χρειάζονται επενδύσεις 95 εκατ. ευρώ.

- Σκιάθο, Αλεξανδρούπολη, Χίο, Κάρπαθο, Καλαμάτα, Λήμνο, Ιωάννινα, Νέα Αγχίαλος και Αραξος. Τα αεροδρόμια αυτά είναι μικρή επιβατική κίνηση από 75.000 έως 250.000 επιβάτες το χρόνο. Για το 2013 από τα αεροδρόμια εκτιμάται ότι διακινηθούν περίπου 1,3 εκατομμύρια επιβάτες και οι ανάγκες σε υποδομές ανέρχονται στα 26 εκατ. ευρώ.

Τα μικρά αεροδρόμια

Για τα μικρά αεροδρόμια (Σητεία, Ικαρία, Πάρος, Λέρος, Μήλος, Κύθηρα, Νάξος, Κάλυμνος, Αστυπάλαια, Σύρος, Καστελόριζο, Κάσος, Σκύρος, Καστοριά, Κοζάνη), τα οποία κάθε χρόνο διακινούν συνολικά περίπου 300.000 επιβάτες, εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξει ενδιαφέρον από ιδιώτες για την παραχώρησή τους. Για τα αεροδρόμια αυτά θα συσταθεί Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Αεροδρομίων (ΑΕΔΑ), ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου, η διαχείριση της οποίας, όμως, δεν αποκλείεται να ανατεθεί σε ιδιώτη μέσω διαγωνισμού. Ωστόσο, όπως προκύπτει η λειτουργία των αερολιμένων Κοζάνης και Καστοριάς είναι αμφίβολη, δεδομένου ότι, όπως ανακοινώθηκε, πρόκειται να παραχωρηθούν στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, κάθε επιβάτης που διακινείται από τα αεροδρόμια αυτά κοστίζει στους φορολογούμενους 600 ευρώ.

Αναδιοργάνωση της ΥΠΑ

Στο πλαίσιο των αλλαγών που δρομολογεί η παραχώρηση της πλειοψηφίας των αεροδρομίων σε ιδιώτες πρόκειται να προχωρήσει και η αναδιοργάνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Ειδικότερα, θα γίνει διαχωρισμός των εποπτικών και των ελεγκτικών αρμοδιοτήτων από τη μια πλευρά και της εμπορικής λειτουργίας από την άλλη ως προς τα περιφερειακά αεροδρόμια.
----------------------------
Πηγή: Ναυτεμπορική
----------------------------