Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ Α.Ε. και ΕΠΕ, 19-10-12 ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ-ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΔΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ                                                                                                                   ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012

Περισσότερους ελεγκτές και λιγότερους προϊσταμένους χρειάζονται οι ΔΟΥ
Η ΜΗΧΑΝΟΡΓΑΝΩΣΗ-ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΣΗ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΤΟ ΜΕΙΖΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Θετικός κατ’ αρχήν και υπό προϋποθέσεις είναι ο Σύνδεσμος Ανωνύμων Εταιρειών και ΕΠΕ σχετικά με τη μείωση – συγχώνευση των εφοριών, έτσι όπως περιγράφεται στο σχετικό πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής του Υπουργείου, αρκεί όπως επισημαίνει να προβλεφθεί η ρύθμιση των όποιων λειτουργικών προβλημάτων μπορεί να προκύπτουν από αυτή και να εφαρμοστούν άμεσα και όχι αποσπασματικά οι μεταρρυθμίσεις που προωθούνται από το Υπουργείο Οικονομικών σε ό,τι αφορά τη δομή, τη διάρθρωση και τη λειτουργία των Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών. 
 Παράλληλα, ο Σύνδεσμος Ανωνύμων Εταιρειών και ΕΠΕ τονίζει ότι μείζον θέμα εξακολουθεί να αποτελεί η έλλειψη  μηχανοργάνωσης - μηχανογράφησης όλου του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και η πολυδιάσπαση των διευθύνσεων ανά ΔΟΥ.  Σήμερα, όπως τονίζει στη σχετική ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Α.Ε. και ΕΠΕ, από την καθημερινή πρακτική που βιώνουμε, διαπιστώνουμε ότι οι Εφορίες λειτουργούν με «10 αξιωματικούς και 5… στρατιώτες». Υπάρχει Διευθυντής, Υποδιευθυντής φορολογίας, Υποδιευθυντής Εσόδων, Προϊστάμενος εισοδήματος, προϊστάμενος Κώδικα, Προϊστάμενος ΦΠΑ, προϊστάμενος Κεφαλαίων, Προϊστάμενος Δικαστικού και Προϊστάμενος Μητρώου! 
Πρόκειται δηλαδή για μία μη λειτουργική ιεραρχία. Με τις συγχωνεύσεις «εξοικονομεί» η κάθε Εφορία περίπου 7 προϊσταμένους και το Δημόσιο πολλά έξοδα από υπέρογκα μισθώματα. 
Παράλληλα, όπως επισημαίνει, στα έσοδα χρειάζεται μόνο ένα άτομο και κάποιες λοιπές αρμοδιότητες των εσόδων μπορούν να περάσουν στα ΚΕΠ. 
Το μητρώο δε, τηρείται πλέον από λογιστές. Όσοι «περισσεύουν» στα υπόλοιπα τμήματα θα πρέπει να  μεταφερθούν στον έλεγχο εφόσον –υποτίθεται- ο ελεγκτής γνωρίζει όλα τα αντικείμενα.
Τέλος, ο Σύνδεσμος Α.Ε. και ΕΠΕ επισημαίνει ότι ο τομέας των ελεγκτών στις Εφορίες πρέπει να ενισχυθεί ώστε  όχι μόνο να επιμορφωθούν συστηματικά σε όλες τις νέες τεχνικές και μεθοδεύσεις φοροδιαφυγής αλλά να βγουν από τα γραφεία στη μάχη για την πάταξη της φοροδιαφυγής περισσότεροι και να λειτουργήσει το νευραλγικό αυτό για τα δημόσια έσοδα τμήμα με τη λιγότερη δυνατή ταλαιπωρία πολιτών και επιχειρήσεων.

Επικοινωνία με τον Τύπο: 6932 900255