Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

ΕΡΩΤΗΣΗ 18 ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΓΙΑ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΟΓΑ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΕ ΕΠΟΧΙΑΚΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ



ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ
Βουλευτής Α’ Πειραιώς & Νήσων – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επικαλούμενοι την φημολογούμενη περικοπή του επιδόματος ανεργίας στους εποχιακά εργαζομένους και την περικοπή συντάξεων στους ασφαλισμένους του Ο.Γ.Α, 18 βουλευτές, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Α’ Πειραιώς και Νήσων, Κώστας Κατσαφάδος, κατέθεσαν σχετική ερώτηση στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Στην ερώτηση, οι βουλευτές επισημαίνουν το πλήγμα που έχουν υποστεί όλες οι κοινωνικές και εισοδηματικές τάξεις, από την οικονομική κρίση,  εστιάζοντας ιδιαιτέρως στους συνταξιούχους γήρατος του Ο.Γ.Α των 360 ευρώ μηνιαίως, ή των 5000 ευρώ ετησίως, όπως και στη φημολογούμενη περικοπή του επιδόματος ανεργίας.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν:
«Στα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το 2009, που είναι τα πλέον πρόσφατα δημοσιευμένα, εμφανίζονται 635.997 νοικοκυριά με εισόδημα πάνω από 3500 ευρώ ή 42000 ευρώ ετησίως. Προφανώς κάποιο ποσοστό εξ αυτών των νοικοκυριών, έχει μηνιαίο εισόδημα πολύ περισσότερο από τη βάση της έρευνας της ΕΛ.ΣΤΑΤ, δηλαδή δεκάδων χιλιάδων μηνιαίως.

Σε ανάλογες περιπτώσεις κρίσεων, άλλες χώρες προχώρησαν σε φορολόγηση πολύ υψηλών εισοδημάτων με ιδιαίτερα μεγάλο συντελεστή, (Γαλλία 75% σήμερα, ΗΠΑ 79% ΤΟ 1935 επί Ρούσβελτ)»

Όπως επισημαίνουν οι βουλευτές, άλλες χώρες χορηγούν σύνταξη γήρατος και επιδόματα ανεργίας σε πολίτες που δεν έχουν άλλα εισοδήματα, ή έχουν περιορισμένα, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη το στοιχείο της ανταποδοτικότητας, όπως για παράδειγμα η Αυστραλία. Τονίζοντας τις οικονομικές επιβαρύνσεις που έχουν υποστεί οι συνταξιούχοι του Ο.Γ.Α στο πλαίσιο της ιατροφαρμακευτικής τους περίθαλψης, που είναι δυσανάλογες με το εισόδημα τους, οι βουλευτές ερωτούν τον κ. Υπουργό Οικονομικών:

1.Πώς θα προστατεύσει η κυβέρνηση τους απόμαχους του πρωτογενούς τομέα συνταξιούχους του ΟΓΑ και τους εποχιακά άνεργους, διασφαλίζοντας τα υποτυπώδη και αναγκαία ποσά που λαμβάνουν σήμερα ως σύνταξη ή επίδομα ανεργίας

2. Προτίθεται η κυβέρνηση να μεταφέρει το βάρος της φημολογούμενης περικοπής των συνταξιούχων του Ο.Γ.Α και των επιδομάτων των εποχιακά ανέργων, στις υψηλές εισοδηματικά τάξεις;