Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

ΑΥΤΟΤΕΛΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ - Φόρος από 10% έως και 45% στα εισοδήματα από ενοίκια

Τη φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια που εισπράττουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, από το πρώτο ευρώ, προωθεί το οικονομικό επιτελείο με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που φαίνεται να έχει «κλειδώσει» προβλέπει την κατάργηση του αφορολογήτου και την επιβολή κλιμακωτής αυτοτελούς φορολόγησης από 10% έως και 45% για τα εισοδήματα από ακίνητα.


Αυτό σημαίνει ότι όσοι φορολογούμενοι εισπράττουν ενοίκια θα φορολογούνται για τα εισοδήματα αυτά αυτοτελώς, χωρίς αφορολόγητο όριο και θα πληρώνουν φόρο τουλάχιστον 10% από το πρώτο ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, τα ενοίκια που εισπράττουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα φορολογούνται με κλιμακωτούς συντελεστές από 10% έως και 30% για ποσά μέχρι 100.000 ευρώ και 45% για ποσά πάνω από 100.000 ευρώ. Το μέτρο αυτό, θα προσθέσει φοροεπιβαρύνσεις στους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Προϋπολογισμός
Την ίδια στιγμή σε πρωτόγνωρες συνθήκες ύφεσης της τάξης του 4,5% θα κινηθεί το 2013 η οικονομία, συνεπεία του δυσβάσταχτου πακέτου μέτρων συνολικού ύψους περίπου 9,2 δισ. ευρώ που φέρνει ο προϋπολογισμός του 2013.

Το τελικό σχέδιο που καταθέτει σήμερα το πρωί στην Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας θα πρέπει να έχει ψηφιστεί μέχρι τις 11 Νοεμβρίου, μία ημέρα πριν από την καθοριστική συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Ο νέος προϋπολογισμός ενσωματώνει το μεγαλύτερο μέρος των δημοσιονομικών μέτρων από το πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία, ύστερα από απαίτηση της τρόικας για την εφαρμογή ενός εμπροσθοβαρούς οικονομικού προγράμματος.

Με τη λήψη των επώδυνων μέτρων, το υπουργείο Οικονομικών στοχεύει για το 2013 στη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ και τον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος στα 8 δισ. ευρώ. Η οικονομία θα παραμείνει για έκτη συνεχή χρονιά σε βαθιά ύφεση αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπεται μείωση του ΑΕΠ κατά περίπου 4,5% (από 6,5% φέτος) στα 193 δισ. ευρώ. Η ανεργία θα διατηρηθεί σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα κοντά στην περιοχή του 25%, ενώ κατανάλωση και επενδύσεις θα συνεχίσουν τη φθίνουσα πορεία τους με τους υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου να οριοθετούν τη μείωση στο 5,9% και 3,7% αντίστοιχα.

Το δημόσιο χρέος λόγω της συρρίκνωσης του ΑΕΠ θα ανέλθει σε δυσθεώρητα ύψη «αγγίζοντας» το 180% του ΑΕΠ.

Το μεγαλύτερο μέρος της δημοσιονομικής προσαρμογής θα προέλθει από τις περικοπές των πρωτογενών δαπανών, καθώς μεταξύ των άλλων:
  • Καταργούνται τα δώρα για όλους τους συνταξιούχους και τους υπαλλήλους στο Δημόσιο.
  • Τίθεται σε εφαρμογή το ενιαίο μισθολόγιο στις ΔΕΚΟ με πλαφόν στις αποδοχές τα 1.900 ευρώ ανά μήνα.
  • Θεσπίζονται κλιμακωτές μειώσεις μισθών στα ειδικά μισθολόγια, οι οποίες τίθενται σε ισχύ αναδρομικά από 1ης Αυγούστου 2012.
  • «Παγώνουν» τα επιδόματα επίτευξης δημοσιονομικών στόχων.
  • Μειώνονται οι συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ (άθροισμα κύριας και επικουρικής).
  • «Ψαλιδίζονται» εφάπαξ και οικογενειακά ? πολυτεκνικά επιδόματα και καταργούνται τα ειδικά επιδόματα ανεργίας.
  • Αυξάνονται τουλάχιστον κατά 25% τα εισιτήρια σε ΟΑΣΑ , ΟΣΕ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ από τον Μάρτιο του επόμενου έτους.
  • Περικόπτεται κατά 150 εκατ. ευρώ το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Στο «μέτωπο» των εσόδων, το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει στην είσπραξη «καθαρών» εσόδων 2 - 2,5 δισ. ευρώ από τις ανατροπές στο σύστημα φορολόγησης μισθωτών, συνταξιούχων, ελεύθερων επαγγελματιών, επιχειρήσεων και της ακίνητης περιουσίας που θα φέρει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι φορολογικές αλλαγές που σχεδιάζονται, προβλέπουν:
  • Κατάργηση των περισσότερων φοροαπαλλαγών. Θα διατηρηθούν οι δαπάνες που εκπίπτουν από τον φόρο και αφορούν ιατρικά έξοδα, νοσήλια, δωρεές και διατροφή μεταξύ των συζύγων.
  • Νέα φορολογική κλίμακα για μισθωτούς και συνταξιούχους με τρία κλιμάκια και τρεις συντελεστές 21%, 36% και 45% που θα ελαφρύνει τους έχοντες εισοδήματα έως 25.000 ευρώ.
  • Εφαρμογή μίνι κλίμακας για τη φορολόγηση των καθαρών εισοδημάτων των αυτοαπασχολούμενων με δύο συντελεστές 26% από το πρώτο ευρώ του εισοδήματος και μέχρι τις 50.000 ευρώ και 33% για υψηλότερα εισοδήματα.
  • Κατάργηση πρόσθετων αφορολόγητων ποσών για τα προστατευόμενα τέκνα.
  • Μείωση του ΦΠΑ από το 23% στο 13% στον κλάδο της εστίασης με ταυτόχρονη καθιέρωση ειδικού τέλους άδειας καπνίσματος για ειδικούς χώρους καπνιζόντων.
  • Μείωση επιστροφών ΦΠΑ στους αγρότες.
  • Μείωση των επιστροφών φόρου κατανάλωσης αγροτικού πετρελαίου.
  • Αναμόρφωση της φορολογίας στα τσιγάρα.
  • Αυξήσεις στα τέλη και τις χρεώσεις για αγωγές και ποινικές δίκες.

Αποκρατικοποιήσεις
Στον προϋπολογισμό προβλέπονται έσοδα από αποκρατικοποιήσεις ύψους 3,3 δισ. ευρώ εντός του επόμενου έτους.

Το οικονομικό επιτελείο στοχεύει στην πώληση του ΟΠΑΠ και της ΔΕΠΑ μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013, ελπίζοντας ότι οι κινήσεις αυτές θα δώσουν ώθηση στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Πλεόνασμα
Με τη λήψη των επώδυνων μέτρων, το υπουργείο Οικονομικών στοχεύει για το 2013 στη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ και τον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος στα 8 δισ. ευρώ. Η οικονομία θα παραμείνει για έκτη συνεχή χρονιά σε βαθιά ύφεση αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπεται μείωση του ΑΕΠ κατά περίπου 4,5% (από 6,5% φέτος) στα 193 δισ. ευρώ.

Ανεργία
Η ανεργία θα διατηρηθεί σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα κοντά στην περιοχή του 25%, ενώ κατανάλωση και επενδύσεις θα συνεχίσουν τη φθίνουσα πορεία τους με τους υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου να οριοθετούν τη μείωση στο 5,9% και 3,7% αντίστοιχα.

Φοροκίνητρα για άμεση είσπραξη ΦΠΑ - Με τη χρήση πιστωτικών καρτών

Τη χορήγηση φοροκινήτρων στους φορολογουμένους προκειμένου να χρησιμοποιούν στις συναλλαγές τους πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών με στόχο να εισπράττει σε πραγματικό χρόνο το ΦΠΑ.

Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, συγκροτείται ειδική επιτροπή με αντικείμενο τη μελέτη, σχεδίαση και υλοποίηση ολοκληρωμένου πληροφοριακού προγράμματος απόδοσης ΦΠΑ σε πραγματικό χρόνο από και προς τους επιτηδευματίες. Το πόρισμα θα πρέπει να παραδοθεί στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έως τις 30 Νοεμβρίου. Σκοπός του έργου, όπως αναφέρεται στην απόφαση είναι «να διευκολυνθεί η ρευστότητα τόσο των επαγγελματιών όσο και του κράτους ως προς τους σχετικούς χρηματοδότες απόδοσης ΦΠΑ».

Στο πλαίσιο αναζήτησης λύσεων έχουν υποβληθεί κατά καιρούς στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, προτάσεις παροχής κινήτρων προς τους φορολογούμενους για τη χρήση πλαστικού χρήματος στις συναλλαγές τους. Το μέτρο, εξετάζεται να συνδυαστεί με την παράλληλη μείωση του ανώτατου ορίου συναλλαγών με χρήμα σε φυσική μορφή από τα 1.500 ευρώ σήμερα, στα 500 ευρώ από τις αρχές του 2013.
--------------------------------------------------
Πηγή: Ημερησία-Της Μαρίας Βουργάνα
--------------------------------------------------