Κυριακή 22 Ιουλίου 2012

Η Παρουσίαση του βιβλίου της Μάρως Λεονάρδου 'S.O.S. Σώστε τις ψυχές μας" στον Αυλαίμωνα

Το Σάββατο το βράδυ στις 21:00 στο "Αραχτοπωλείο" στον Αυλαίμωνα έγινε η παρουσίαση του νέου βιβλίου της Μάρως Λεονάρδου, ''S.O.S. Σώστε τις ψυχές μας".

Την παρουσίαση του βιβλίου προλόγισαν οι Ελίνα Γαλανοπούλου και ο Μανώλης Καλλίγερος ενώ αποσπάσματα του βιβλίου διάβασαν στο κοινό ο Τάκης Μαρσέλος και η Γεωργία Τσέρη.

Όπως η ίδια η Μάρω έχει πεί σε παλαιότερη συνέντευξή της για το θέμα του βιβλίου της:

Όλες οι ψυχές φωνάζουν βοήθεια. 
Την ώρα που βουλιάζει το καράβι, το γνωστό σε όλους μας sos που εκπέμπει ο ασυρματιστής και που στη σύγχρονη ναυτική γλώσσα είναι το γνωστό mayday- mayday, είναι μια προσευχή των ναυτικών που χάνονται και στην πραγματικότητα απευθύνουν την υστάτη έκκληση να σωθούν και να σώσουν τις ψυχές τους. 
Πιστεύω ότι τελικά όλοι το ίδιο κάνουμε στις δύσκολες στιγμές της ζωής μας, πολύ περισσότερο ο πρωταγωνιστής του βιβλίου, ο κύριος Φίλιππος που εκτός από ναυτικός είναι και ένας άνθρωπος που στη ζωή του συνάντησε τα πολύ δύσκολα και τα κατάφερε να επιβιώσει, ίσως και να σώσει και την ψυχή του. 






Ο κύριος Φίλιππος, πρωταγωνιστής του βιβλίου, είναι υπαρκτό πρόσωπο. 
Στην πραγματικότητα αφηγήθηκε σε μένα τη ζωή του, την οποία και μετέφερα στο χαρτί κάνοντάς την μυθιστόρημα. 
Είναι όμως μια ζωή μυθιστορηματική από μόνη της, μια ιστορία πέρα για πέρα αληθινή την οποία σεβάστηκα σε όλη τη διάρκεια της αφήγησης χωρίς να προσθέσω η να αφαιρέσω το παραμικρό. 
Ότι περισσότερο υπάρχει είναι δικές μου σκέψεις, και υποθέσεις γι αυτό και μπαίνουν στο βιβλίο ως αφηγήσεις και περιγραφές του φανταστικού ήρωα. 






Αν και όταν έγραφα το βιβλίο το 2009 και το 2010 ακόμη δεν είχαμε βιώσει το «μεγαλείο» της κρίσης που όλοι ζούμε σήμερα, και άρα ούτε καν που πέρναγε κάτι τέτοιο απ το μυαλό μου, εκ των υστέρων ναι, πιστεύω ότι θα μπορούσε κάλλιστα να είναι και έτσι. 
Όχι τόσο για το sos που ανέκαθεν εξέπεμπαν οι άνθρωποι στα δύσκολα, όσο για το γεγονός ότι και στο βιβλίο υπάρχουν , η κατοχή , οι γερμανοί, η πείνα, η μάνα που αναγκάζεται να δώσει στην ξένη το παιδί της για να μην πεθάνει από την πείνα…






Για το συγκεκριμένο βιβλίο πιστεύω ότι όλοι όσοι το διαβάσουν , μετά δεν θα είναι πια ίδιοι. 
Ίσως με την πένα μου να έχω καταφέρει να τους κάνω να ακούσουν τον ήχο της σιωπής της δικής τους ψυχής, όπως τον άκουσα κι εγώ, γράφοντας το συγκεκριμένο βιβλίο, είμαι σίγουρη πάντως ότι θα ζωντανέψουν μέσα τους ξεχασμένα συναισθήματα, που λόγο της σκληρής καθημερινότητας τα βάζουμε στην άκρη, είμαι σίγουρη ότι θα θυμηθούν πράγματα από τη δική τους παιδική ηλικία, τη δική τους μάνα, τη δική τους ζωή. 
Κι αν το πετύχω πράγματι αυτό, πιστεύω πως ναι θα έχω καταφέρει να οδηγήσω τον αναγνώστη πιο βαθιά μέσα του. Ίσως κάποιοι δακρύσουν ,ίσως κάποιοι σκεφτούν ,σίγουρα πάντως δεν θα είναι οι ίδιοι μετά. 
 




Η σελίδα μας εύχεται "Καλοτάξιδο" το νέο βιβλίο της Μάρως Λεονάρδου και ελπίζουμε να ακουστεί το ηχηρό SOS και να μιλήσει στις ψυχές και στις καρδιές όλων μας.
------------------------------------------------------------
Αντώνης Λαμπρινίδης-Φωτογραφίες Τίνα Ταμβάκη
-------------------------------------------------------------