Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

Η πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης και η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου προβληματίζουν τους παραγωγούς

Σε αδιέξοδο έχουν περιέλθει οι αγρότες και κτηνοτρόφοι που εν μέσω οικονομικής κρίσης καλούνται να πληρώσουν τοις μετρητοίς εφόδια και λιπάσματα αφού οι προμηθευτές δε δέχονται πλέον επιταγές.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν καθημερινά πλέον στον ΑγροΤύπο η καθυστέρηση στην πληρωμή της εξισωτικής ενίσχυσης αλλά και η μη επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου δυσχαιραίνουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση. 

Στο θέμα της εξισωτικής αλλά και του αγροτικού πετρελαίου αναφέρθηκε κατά την διάρκεια των προγραμματικών του δηλώσεων στη Βουλή, ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης.

«Αγωνιζόμαστε και νομίζω πως σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών θα καταστεί εφικτό να πληρωθούν:

Μέσα στο καλοκαίρι τόσο η εξισωτική των κτηνοτρόφων όσο και η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου, τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Οκτώβρη η προκαταβολή δηλ. το 50% της ενίσχυσης ύψους 1,1 δις € και τις πρώτες δύο εβδομάδες του Δεκέμβρη, το υπόλοιπο 50%, δηλαδή ακόμη 1,1 δις €.

Μέχρι το τέλος του έτους θα εκταμιευθούν συνολικά χρήματα 2,5 δις στη Γεωργία, κάτι πολύ σημαντικό στη συγκεκριμένη οικονομική συγκυρία γιατί αφορά σε όλη την Ελληνική Περιφέρεια», ανέφερε ο υπουργός.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες του ΑγροΤύπου καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για πληρωμή της εξισωτικής μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Όσον αφορά το πετρέλαιο πληροφορίες αναφέρουν ότι η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών, που ορίζει τους συντελεστές κατανάλωσης πετρελαίου ανά προϊόν έχει ολοκληρώσει το έργο της και έχει δώσει ένα εύρος τιμών για την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο. 

Αυτό που μένει είναι ότι, για να οριστικοποιηθούν οι τιμές και να βγει η Κοινή Υπουργική Απόφαση, πρέπει το υπουργείο Οικονομικών να υπολογίσει πόσα χρήματα είναι διαθέσιμα.
---------------------------------------
Πηγή: agrotypos.gr
---------------------------------------