Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Η θάλασσα των Θεών στο Γύθειο !

«Τα θαλασσινά ταξίδια του Ηρακλή και του Απόλλωνα στις παραστάσεις της αρχαίας ελληνικής κεραμικής» είναι ο τίτλος της έκθεσης που θα εγκαινιαστεί το Σάββατο 7 Ιουλίου στις 20.30 στο αίθριο του Δημαρχείου Γυθείου και θα διαρκέσει έως τις 30 Ιουλίου. 


 Πρόκειται για μία έκθεση που έχει ως επίκεντρο τη θάλασσα η οποία είναι απόλυτα συνυφασμένη με την Ελλάδα και την ιστορία της, έτσι όπως αυτή εικονογραφείται στην αρχαία ελληνική κεραμική.
 Πολλές θαλάσσιες παραστάσεις των αγγείων είναι εμπνευσμένες από τη μυθολογία.

Στο Γύθειο έχουν εκτυλιχθεί πολλά μυθολογικά γεγονότα αναφερόμενα στο υγρό στοιχείο. Επιπλέον τιμούσαν τον Νηρέα, πατέρα των Νηρηίδων, αγαθοποιό θεότητα του πελάγους καθώς και τον Ποσειδώνα, τον κύριο των υδάτων, ο οποίος κρατώντας την τρίαινα σαν σκήπτρο στο ένα χέρι και ένα δελφίνι στο άλλο ήταν απεικονισμένος στα νομίσματα των Γυθειατών κατά τη ρωμαϊκή εποχή.

Οι θαλασσινές σκηνές της κεραμικής αποτελούν παραστάσεις που εξιστορούν τα μυθικά γεγονότα με περισσότερη ποικιλομορφία και ελευθερία. Στο Μουσείο, δε, του Λούβρου, φυλάσσεται μία από τις πιο πλούσιες συλλογές αρχαίας ελληνικής κεραμικής.

 Την έκθεση θα προλογίσει σε εκδήλωση που θα γίνει στο Επιμελητήριο Λακωνίας, στις 19.30 η κα Αλίκη Σαμαρά – Κάουφμαν, Αρχαιολόγος, ειδική συνεργάτιδας στο ελληνικών, ρωμαϊκών και ετρουσκικών αρχαιοτήτων του Μουσείου του Λούβρου.

 Η κα Σαμαρά, εκτός των άλλων σπουδών της, έχει διδάξει για μια εικοσαετία την ιστορία της αρχαίας ελληνικής κεραμικής στη σχολή του Λούβρου.

Τις εκδηλώσεις του Σαββάτου θα τιμήσουν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος και ο Αντιδήμαρχος της Villeneuve lez Avingion JEAN MARK ROUBEUD και PASCALE BORIES καθώς επίσης και ο πρόεδρος και αντιπρόεδρος του ελληνογαλλικού συνδέσμου ΕΛΙΑ Γεώργιος Ψωίνος και JEAN LUC AURIER, ο οποίος σύλλογος δραστηριοποιείται στην περιοχή.

Ως γνωστόν η Villeneuve βρίσκεται στην Προβηγκία, νότια της Γαλλίας, είναι χτισμένη στην δεξιά όχθη του Ροδανού ποταμού και πριν δέκα χρόνια αδελφοποιήθηκε με το Γύθειο.

Οι δεσμοί λοιπόν των δύο πόλεων είναι ισχυροί. Η αδελφοποίηση έγινε με πρωτοβουλία του συλλόγου ΕΛΙΑ ο πρόεδρος της οποίας έλκει την καταγωγή του από την Αρεόπολη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο σύλλογος μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 προσέφερε στον τ. Δήμο Οιτύλου ένα πυροσβεστικό όχημα.
-----------------------------------------
Πηγή: newsmessinia.blogspot.gr
-----------------------------------------