Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ γιατί οι Ντομάτες δεν έχουν πλέον γευση ;

Είναι γνωστό ότι οι κόκκινες ντομάτες που αγοράζουμε στο σούπερ μάρκετ δεν έχουν γεύση. Ακόμη και αν πρόκειται για «παλιές» ποικιλίες, όταν οι ντομάτες καλλιεργούνται για μαζική κατανάλωση, τότε η γεύση τους εξαφανίζεται.



Μια λύση είναι να αγοράζουμε ντομάτες βιολογικές ή χαμηλής παραγωγής που η όψη τους μοιάζει παράξενη με χρώματα από το πράσινο ως ...το βιολέ, αλλά με γεύση !

Μια ομάδα επιστημόνων αμερικανο-ισπανο-αργεντινών κατανόησε, πάντως, γιατί οι ντομάτες μαζικής παραγωγής δεν έχουν γεύση.

Το άρθρο γι'αυτή την ανακάλυψη δημοσιεύτηκε στις 29 Ιουλίου 2012 στο αμερικανικό περιοδικό Science. Εκεί καταλαβαίνουμε ότι το πρόβλημα δημιουργείται από την ώρα που οι καταναλωτές επιλέγουν ντομάτες ανάλογα με την όψη τους ενώ οι έμποροι επιλέγουν ντομάτες ομοιόμορφες ώστε να παραμένουν σκληρές μετά τη μεταφορά.

Επομένως, αναφέρουν οι επιστήμονες, αφού επί 70 χρόνια, επιλέγονταν μόνο οι σπόροι για ντομάτες που ήταν ομοιόμορφα πράσινες πριν γίνουν ομοιόμορφα κόκκινες, οι ντομάτες σήμερα δεν έχουν πια γεύση.



Κι αυτό γιατί η γενετική είναι πονηρή.
Γιατί, όπως ανακάλυψε η βιολόγος Ann Powell και οι συνάδελφοί της που παρουσιάζει το Science, η επιλογή μόνο συγκεκεριμένων σπόρων ντομάτας απενεργοποίησε ένα φορέα μετατροπής (λεγόμενο GLK2), μια πρωτείνη που αυξάνει την φωτοσυνθετική δυνατότητα της ντομάτας και διευκολύνει την παρουσία σακχάρων και λυκοπένης που δίνουν γεύση στο λαχανικό.

Οι βιολόγοι συμβουλεύουν τώρα να γίνουν νέες επιλογές και παρεμβάσεις για να ακυρωθεί αυτή η απενεργοποίηση ώστε να έχουμε πάντα κόκκινες ντομάτες αλλά με περισσότερη γεύση. Οι ίδιοι δοκίμασαν την ιδέα και λειτούργησε.
-----------------------------------------
Πηγή: newsmessinia.blogspot.gr
-----------------------------------------