Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

Ανοιχτή Επιστολή Προς το Συμβούλιο του Κυθηραϊκού Συνδέσμου, Κύθηρα

Μανόλης Δαπόντε
Κύθηρα 80100 τηλ/φαξ 27360 31208 Κύθηρα 14/7/2012
Προς το Συμβούλιο του Κυθηραϊκού Συνδέσμου, Κύθηρα

Ανοιχτή Επιστολή:
Κύριε Πρόεδρε κύριοι Σύμβουλοι,

Στο διαδίκτυο πρόσφατα διαβάσαμε την πιο κάτω ομιλία του Αντιπεριφερειάρχη Νήσων Δημήτρη Κατσικάρη, με την ευκαιρία της ημέρας μνήμης των Εθνικών ευεργετών:

(…) Σήμερα αποτείνουμε φόρο τιμής και φέρνουμε στη μνήμη μας ευλαβικά όλους εκείνους που σε χαλεπούς καιρούς για το γένος και τον τόπο έδωσαν το δικό τους βροντερό παρών συμβάλλοντας αποφασιστικά στην άνοδο του μορφωτικού επιπέδου του χειμαζόμενου λαού, στη διαμόρφωση του νεοελληνικού μας πολιτισμού, (…) στην αναγέννηση της Ελλάδος. (…) Οι μεγάλοι ευεργέτες συνεχίζουν την πολυσήμαντη προσφορά τους ασταμάτητα(…)

Είναι γνωστό ότι, ο Κυθηραϊκός Σύνδεσμος- μορφωτικό κέντρο, ιδρύθηκε το 1909. Κατά τας πρώτα χρόνια της λειτουργίας του, έχτισε την πρώτη του αίθουσα, με τη συμπαράσταση ευεργετών των οποίων τα ονόματα αναγράφονται στην γνωστή πινακίδα που ήταν έκτοτε αναρτημένη (100 χρόνια!!! ) στην αίθουσα, (παλιά και καινούρια), όπως άλλωστε ορίζει το καταστατικό του Σωματείου άρθρο 22. (Αντιγράφω αποσπασματικά): (…) Δωρηταί και ευεργέται(…) Τα ονόματα αυτών αναγράφονται επί πολυτελούς πίνακος αναρτώμενου εν τη αιθούση των συνεδριάσεων. (…)

Στο άρθρο 2 του καταστατικού μεταξύ των σκοπών του αναφέρετε και η ηθική και υλική υποστήριξη παντός έργου προορισμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της επαρχίας Κυθήρων. Στο πλαίσιο του άρθρου αυτού, ο Σύνδεσμος κατά τη διάρκεια της χρυσής του δεκαετίας -1961-1971-υιοθέτησε και κατασκεύασε το λιμενικό έργο Καψαλίου, το ολοκλήρωσε σύμφωνα με τον προγραμματισμό σε χρόνο και κόστος ρεκόρ και το παρέδωσε στον τόπο. 

Την ίδια περίοδο έχτισε την καινούργια του Αίθουσα κ.ά. Στα πολύ σημαντικά αυτά έργα του Συνδέσμου, έδωσαν δυναμικό παρόν πολλοί ευεργέτες των οποίων τα ονόματα ανεγράφησαν σε πίνακα ο οποίος επί 50 έτη ήταν αναρτημένος σύμφωνα με το καταστατικό, αλλά και κατόπιν αποφάσεως του τότε Δ.Σ., σε εμφανές σημείο της Αίθουσας.

Από τους πρώτους μήνες του 2011, έχουν καθαιρεθεί οι πίνακες και οι φωτογραφίες των ευεργετών. (Πρόσφατα –περίπου τον Απρίλιο τ.ε.) επανατοποθετήθηκαν μόνο οι πίνακες, σε εντελώς ακατάλληλο και αόρατο σημείο.)

Η ενέργεια αυτή είναι εντελώς αντίθετη με το καταστατικό και κρίνεται ασέβεια προς τους ευεργέτες. Εξ άλλου, αφαιρείτε ένα ευγενές κίνητρο για μελλοντικούς ευεργέτες και μάλιστα σε καιρούς δυστυχώς, ξανά χαλεπούς. Σας παρακαλούμε για την άμεση επανατοποθέτηση τους στη θέση που τις είχαν τοποθετήσει με αποφάσεις τους τα τότε Δ.Σ.

Με τιμή

Μαν. Δαπόντες, Επίτιμος πρόεδρος του Κ.Σ. και αντιπρόεδρος τη χρυσή εκείνη περίοδο.

Υ.Γ. Η επιστολή γράφτηκε στις 2/11/2011. Αποφασίστηκε τότε να μη δημοσιευτεί για ευνόητους λόγους. Δυστυχώς και επειδή όλες οι φιλικές παραινέσεις απέτυχαν, την παρουσιάζουμε τώρα και επιφυλασόμεθα και για όποιες νόμιμες περαιτέρω ενέργειες.