Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Απάντηση στην Επιστολή του κ. Μάνου Τριφύλλη σχετικά με το δημοσίευμα "Χρειάζονται η δεν χρειάζονται επενδύσεις στο τόπο μας και ειδικά στο νησί μας ;;;"

Αγαπητέ Κύριε Τριφύλλη.
Κατ' αρχάς θα ήθελα να ευχαριστήσω για την παράθεση των λεπτομερειών που συνάδουν με την υπόθεση καθώς και για την σειρά των δημιουργηθέντων ερωτημάτων.

Ακόμη λαμβάνοντας ταυτόχρονα πάρα πολλά μηνύματα, τηλεφωνικά και μη, από φίλους και συμπατριώτες για το ίδιο θέμα θα ήθελα να απάντήσω και να ξεδιαλύνω αρκετά πράγματα που είτε ερμηνεύθηκαν λάθος είτε δεν κατανοήθηκαν πλήρως έτσι ώστε να γίνουν αντιληπτά τι ακριβώς εννοούν.

Θα ξεκινήσω λοιπόν από την επίμαχη φράση "Καιρός είναι πιά όλους αυτούς να τους ονομάσουμε και να τους δείξουμε στον πολύ κόσμο γιατί απλά είναι οι διαρκείς "ΕΦΙΑΛΤΕΣ" που δηλητηριάζουν κάθε ελπίδα και κάθε όνειρο μας για μια καλύτερη και αξιοπρεπή ζωή."

Και θα ρωτήσω με την σειρά μου:

- Θεωρείτε η όχι εφιάλτες όλους αυτούς που κρύβουν μέσα στα συρτάρια τους τυχόν αιτήσεις επενδύσεων και αναμένουν το σχετικό φακελλάκι για να τους προωθήσουν ;;;

- Θεωρείτε η όχι εφιάλτες τους απρόσωπους δικαστικούς και δικολάβους που έχοντας οργανώσει ένα τεράστιο σύστημα εξάρτησης, εκμεταλεύονται όλη την απαρέγκλητη κωλυσιεργεία της κάθε πολιτικής πλευράς και εκμαιεύουν και το τελευταίο ευρώ από τους μόνιμους πελάτες τους καθυστερώντας επί χρόνια δικαστικές αποφάσεις βασιζόμενοι στους άθλιους νόμους με τα πανάθλια παράθυρα ανομίας ;;;

- Θεωρείτε η όχι παράδειγμα προς αποφυγή το ότι για ένα απλό κατάστημα πρέπει να περάσεις από 3 διαφορετικά υπουργεία και να συνπληρώσεις ένα ολόκληρο βουνό από άχρηστα χαρτιά με σφραγίδες από υπαλλήλους που τρέφονται από τις δικές μας σάρκες για να μπορούν να δυσκολεύουν τις ζωές μας χρησιμοποιώντας σαν όπλο μια στρογγυλή η μια παραλληλόγραμμη σφραγίδα.;;;

Αυτά τα γράφω για να κατανοηθεί σαφώς η έννοια εφιάλτες αλλά και να αφυπνισθούν όσοι ενόμισαν εαυτούς εφιάλτες, εκ λάθους ίσως η λόγω βεβαρημένης συνείδησης.....

Και έρχομαι τώρα στο κυρίως θέμα εκφράζοντας και τις εύλογες δικές μου απορίες:

1) Γιατί έπρεπε να επιτραπεί από την αρχή η αγορά οικοπέδου και η υποβολή των σχετικών σχεδίων στην αρμόδια πολεοδομία για ανέγερση πολυκαταστήματος σε περιοχή παραδοσιακού οικισμού ;;;;

2) Από ότι θυμάμαι το θέμα ήταν γνωστό αρκετό καιρό πρίν και παρόλα αυτά και παρά τις αντιρρήσεις που υπήρχαν το κράτος δεν έλαβε υπ' όψιν του τίποτε και η σχετική πολεοδομική άδεια εξεδώθη.

3) Φυσικά και γνωρίζω ότι σε άπειρες περιπτώσεις ακόμα και για ένα πορτοπαράθυρο ήτανε αδύνατο να πάρεις σχετική πολεοδομική άδεια.

4) Γνωρίζω όμως ότι εφόσον οι εφιάλτες λειτουργούν σωστά είναι εφικτό οτιδήποτε σε αυτή την χώρα που το όνομα της δεν είναι αυτό που αναγράφεται διεθνώς αλλά και εθνικώς αλλά το όνομα που την αποκαλούσαν οι αγανακτισμένοι έξω από την βουλή.

5) Έχω επίσης την απορία, που εύλογα δημιουργείται εάν γνωρίζεις το τι έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια, ότι δεν τέθηκε κανένα παρόμοιο θέμα περί δημιουργίας καταναλωτικής μονάδας σε περιοχές με χαμηλό πληθυσμό για τα μέχρι τώρα δημιουργηθέντα συγκροτήματα σε διάφορες περιοχές του νησιού.

6) Μια ακόμη απορία αφορά το θέμα "Και τώρα τι γίνεται ;;" . Ήδη έχει δημιουργηθεί το κτήριο, ήδη υπάρχει η πολεοδομική άδεια, ήδη (όπως λέτε) υπάρχει η οριακή έστω έγκριση από τον Δήμο. Κάποτε με τον άλφα η τον βήτα τρόπο το κατάστημα θα λειτουργήσει. Μπορεί ίσως να αναβληθεί η λειτουργία για ένα διάστημα, μπορεί ίσως να χάσει την θερινή περίοδο. Τελικά όμως κάποια στιγμή θα λειτουργήσει. Άλλωστε έχουμε πια μάθει σε αυτή την χώρα ότι τίποτε δεν είναι αδύνατον εκτός από το να επανέλθουν οι συντάξεις των γερόντων στην κανονική τους τιμή.

Το θέμα είναι ότι κάποια εταιρεία διέθεσε ένα αρκετά σοβαρό ποσό και επένδυσε σε μία περιοχή του νησιού. Τώρα εάν οι αρμόδιες υπηρεσίες φόρεσαν τα ανάλογα γυαλιά με τις παρωπίδες η παρέλειψαν ορισμένες παραγράφους μέσα από τα παραθυράκια της νομοθεσίας και του Γ.Ο.Κ., αυτό δεν μπορώ να το γνωρίζω. Το αποτέλεσμα όμως είναι ότι δημιουργήθηκε μια μονάδα κατανάλωσης και για να γίνει κάποιος διέθεσε τα χρήματα του ακολουθώντας την οιαδήποτε νόμιμη οδό.

Είναι γνωστό ότι όταν ανοίγουν μεγάλα καταστήματα η πολυκαταστήματα, πάντα υπάρχει δυσαρέσκεια από όλους τους υπάρχοντες επιχειρηματίες του ιδίου κλάδου. Άλλωστε οι εντονώτερες φωνές προέρχονται από εκεί. Δεν νομίζω όμως ότι αυτό βλάπτει τους πολλούς καταναλωτές διότι απλούστατα κάθε ανταγωνισμός επιφέρει καλυτέρευση των τιμών, και καλυτέρευση των τιμών στην εποχή μας είναι ένα αρκετά σημαντικό βήμα μετά από την απρόσκοπτη μείωση των αποδοχών και των συντάξεων.

Τέλος ας μην αναμιγνύουμε το μνημόνιο σε κάθε ελληνικό θέμα, διότι το θέμα δεν είναι το ίδιο το μνημόνιο, αλλά το θέμα είμαστε εμείς οι ίδιοι οι Έλληνες και η ατέλειωτη μεμψιμοιρία μας για οτιδήποτε νέο και για οτιδήποτε βλάπτει αποκλειστικά την δική μας τσέπη και όχι την τσέπη του γείτονα η του φίλου μας η του συνανθρώπου μας. 

Ακριβώς δηλαδή όπως έκαναν και οι άνθρωποι του Νεάνεντραλ την εποχή των σπηλαίων.
-----------------------------------
Αντώνης Λαμπρινίδης
-----------------------------------