Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Καταπολεμήστε τη μελίγκρα οικολογικά!

Εάν τελευταία η τριανταφυλλιά σας φαίνεται να κολλάει σε σημεία, τότε μπορεί το αγαπημένο σας φυτό να πάσχει από μελίγκρα. Οι μελίγκρες ή αλλιώς αφίδες είναι μικροσκοπικά έντομα που προσβάλουν τόσο τα καλλωπιστικά όσο τα λαχανικά και τα οπωροφόρα. 

Οι αφίδες, εκτός από την άμεση ζημιά που κάνουν στο φυτό, βοηθούν στην ανάπτυξη του μύκητα της καπνιάς πάνω στα μελιτώδη εκκρίματά τους – από αυτά πήραν και το όνομά τους – και είναι φορείς ιώσεων όπως της τριστέτσας στα εσπεριδοειδή.

Η κρίσιμη περίοδος κατά την οποία μπορεί το φυτό σας να προσβληθεί είναι, για εξωτερικό χώρο, από τον Μάρτιο εώς και τον Οκτώβριο ενώ σε θερμοκήπιο όλο το χρόνο. Οι αφίδες είναι ευαίσθητες στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες, επομένως σε περιόδους καύσωνα έχουμε μείωση του πληθυσμού.

Για να καταπολεμήσετε τη μελίγκρα οικολογικά σας προτείνουμε τους παρακάτω τρόπους:

Καταπολεμήστε τα μυρμήγκια: αν ξαφνικά δείτε ασυνήθιστα πολλά μυρμήγκια πάνω σε ένα φυτό τότε σίγουρα υπάρχουν αφίδες. Τα μυρμήγκια  και οι αφίδες είναι οι καλύτεροι φίλοι. Τα μυρμήγκια εξυπηρετούν τις αφίδες μεταφέροντας τες από φυτό σε φυτό προς ανεύρεση τροφής καθώς πολλές είναι άπτερες και πολύ αργές.

Πασχαλίτσα: ο νούμερο ένα εχθρός των αφίδων. Προστατέψτε τα ωφέλιμα αυτά έντομα από εντομοκτόνα και φιλοξενήστε τα στον κήπο ή το μπαλκόνι σας.

Καταβρέξτε με νερό σε μικρές προσβολές: καταβρέξτε το φυτό και αφαιρέστε τα έντομα με βαμβάκι ή πανί από τις κάτω επιφάνειες των φύλλων και τους προσβεβλημένους βλαστούς. Στα ανθεκτικά φυτά με σκληρό φύλλωμα μπορείτε να καταβρέξετε υπό πίεση για άμεσα αποτελέσματα. Επίσης, σε ανθεκτικά φυτά με δερματώδες φύλλωμα μπορούμε να καταβρέξουμε με ζεστό νερό θερμοκρασίας έως 49 βαθμούς. Τα φυτά αντέχουν αυτή τη θερμοκρασία ενώ οι μελίγκρες σκοτώνονται μετά τους 45 βαθμούς.

Σαπουνόνερο: διαλύστε 1 ως 2 κουταλιές υγρό πράσινο ή λευκό σαπούνι σε 1 λίτρο νερό και ψεκάστε πολύ καλά το φυτό – και στις κάτω επιφάνειες.  

Καλύψτε με μια νάιλον σακούλα το χώμα για να μην απορροφήσει τα σαπουνόνερα που θα στάζουν. 

Προσοχή στα φυτά με λεπτή επιδερμίδα όπως οι φασολιές, τα αγγούρια, οι φτέρες, οι γραδένιες το ναστούρτιο και τα μπιζέλια. 

Το σαπουνόνερο μπορεί να είναι τοξικό για το φύλλωμά τους. 

Κάντε ένα δοκιμαστικό ψεκασμό σε ένα μέρος του φυτού και αφού βεβαιωθείτε μετά από 2-3 μέρες ότι δεν έχει δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα τοξικότητας τότε ψεκάστε όλο το φυτό. 

Μην κάνετε παραπάνω από 3 ψεκασμούς συνολικά και ψεκάζετε μόνο τα προσβεβλημένα μέρη μιας και το σαπουνόνερο σκοτώνει και τα ωφέλιμα έντομα.
------------------------------
Πηγή: livingreen.gr
------------------------------