Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

Πληθαίνουν οι ανησυχίες όσο η κυβέρνηση δεν απαντά στις φήμες για επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί.

Αρνητικοί στο σύνολό τους είναι οι εκπρόσωποι του αμπελοοινικού κλάδου στο ενδεχόμενο επιβολής ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί, οι οποίο τονίζουν ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αποτελέσει την κερκόπορτα για την άλωση της αγοράς των αμπελοοινικών προϊόντων. 

Μάλιστα, όπως υποστηρίζουν, το ενδεχόμενο φορολόγησης του ελληνικού κρασιού θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά σε ένα κατ’ εξοχήν εξαγώγιμο προϊόν της ελληνικής αγροτικής οικονομίας, σε ένα παραδοσιακό παραγωγικό κλάδο και τις επιχειρήσεις του, αλλά κυρίως στους ίδιους τους αμπελοκαλλιεργητές.

Σύμφωνα με το Σύνδεσμο Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ), εκτός του ότι η Ελλάδα είναι παραγωγός οίνου έχει ακόμα περισσότερους λόγους να μην επιτρέψει την ειδική φορολόγηση του κρασιού, καθώς: «ένα τέτοιο μέτρο θα ενισχύσει περαιτέρω την παραοικονομία. Ήδη με το 23% ΦΠΑ δόθηκε ένα κίνητρο προς τους φοροδιαφεύγοντες».

Την άρνηση της έχει εκφράσει κατά το παρελθόν και η ΚΕΟΣΟΕ τονίζοντας ότι «πρόκειται για μια ακόμη συνταγή επιτάχυνσης της ύφεσης, με μέτρα που επιδεινώνουν τους μακροοικονομικούς δείκτες και εγκλωβίζουν την οικονομία σ’ ένα φαύλο κύκλο».

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι στην μη επιβολή του φόρου συνηγορεί και η εμπειρία από την επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο τσίπουρο. Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο τσίπουρο είχε σαν αποτέλεσμα να εκτοξευτεί η διακίνηση και η κατανάλωση χύμα και αφορολόγητου τσίπουρου. 

Έτσι, ενώ τα έσοδα από το τσίπουρο αυξήθηκαν όταν επιβλήθηκε ο φόρος, με την πάροδο του χρόνου μειώθηκαν καθώς οι καταναλωτές άρχισαν να αναζητούν καταφύγιο στο φθηνότερο και αφορολόγητο χύμα προϊόν.

Ερώτηση, σχετικά με το θέμα απηύθυνε με επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Αθ. Τσαυτάρη και ο πρώην Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΛΑΟΣ, κ. Αστέριος Ροντούλης. 

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρώην υφυπουργός ΑΑΤ: «Σύμφωνα με δημοσιεύματα το υπουργείο Οικονομικών φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και στο κρασί. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο θα πρόκειται για μια ιδιαιτέρως αρνητική εξέλιξη που θα πλήξει το αγροτικό εισόδημα και τον πρωτογενή τομέα της ελληνικής οικονομίας».

Και πρόσθεσε: «Γι’ αυτό το λόγο οι κυβερνητικοί ιθύνοντες πρέπει να ξέρουν ότι θα βρουν απέναντι τους οργισμένους παραγωγούς που θα διεκδικήσουν με κάθε δυνατό τρόπο το δίκαιό τους και μια οδυνηρή οικονομική πραγματικότητα». 

Ο πρώην υφυπουργός ΑΑΤ και γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΛΑΟΣ, κ. Αστέριος Ροντούλης, σύμφωνα με όσα δήλωσε στον ΑγροΤύπο, αναμένει με έκδηλο ενδιαφέρον την απάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης διότι – όπως σημείωσε – το θέμα είναι μείζονος σημασίας. Επισήμανε ακόμα, ότι αν δεν δοθεί απάντηση από το Υπουργείο αυτό θα σημαίνει ότι οι μεθοδεύσεις στο Υπουργείο Οικονομικών είναι υπαρκτές χωρίς να υπάρχουν αντιδράσεις από το ΥπΑΑΤ.
-----------------------------
Πηγή: agrotypos.gr
-----------------------------