Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Εορτασμός των επετείων της «6ης Ιουλίου - Ένωση της Ελαφονήσου με την Ελλάδα» και της «9ης Ιουλίου - Εγκαίνια του Ιερού Ναού του Αγίου Σπυρίδωνα», το τετραήμερο 6 - 9 Ιουλίου, στην Ελαφόνησο

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εορτασμός των επετείων της «6ης Ιουλίου - Ένωση της Ελαφονήσου με την Ελλάδα» και της «9ης Ιουλίου - Εγκαίνια του Ιερού Ναού του Αγίου Σπυρίδωνα», θα πραγματοποιηθούν το τετραήμερο 6 - 9 Ιουλίου, στην Ελαφόνησο.

Τις επετείους της 6ης Ιουλίου του 1850 και της 9ης Ιουλίου των εγκαινίων του Ιερού Ναού του Αγίου Σπυρίδωνα θα γιορτάσουν Ελαφονησιώτες, επισκέπτες και φίλοι της Ελαφονήσου, τις προσεχείς ημέρες από την Παρασκευή 6 έως και τη Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012. Οι εορταστικές εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν το Σάββατο 7 Ιουλίου με το Λαϊκό Πανηγύρι που παραδοσιακά διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ελαφονήσου, στις 21:30 στην Πλατεία του λιμανιού και θα κορυφωθεί με την πραγματοποίηση της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας -χοροστατούντος του  Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης, κκ. Ευστάθιου- τη Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας του Αγίου Σπυρίδωνος και του τελετουργικού μέρους παρουσία πλήθους προσκεκλημένων, το πρωί της Δευτέρας, 9 Ιουλίου 2012. Το ιστορικό, πολιτισμικό και πολιτιστικό μήνυμα της γιορτής, αλλά και την οικονομική και κοινωνική διάσταση της ιστορικής και θρησκευτικής επετείου θα μας μεταφέρει η Φιλόλογος καθηγήτρια του Γυμνασίου Ελαφονήσου κ. Ευσταθία Χαντζή, η οποία και θα εκφωνήσει τον Πανηγυρικό της ημέρας, το πρωί της 9ης . Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου θα πραγματοποιηθούν τοπικές παραδοσιακές πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις,  όπως χορευτικές επιδείξεις από τη χορευτική ομάδα της Ελαφονήσου με την καθοδήγηση της κ. Αντωνίας Τζερεφού, αλλά και κολυμβητικές επιδείξεις στην παραλία του οικισμού που θα διοργανώσει ο Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Σύλλογος Ελαφονήσου «Ο Ποσειδών». Γενικός σημαιοστολισμός δημοτικών κτηρίων, ιδιωτικών καταστημάτων και κατοικιών, φωταγώγηση δρόμων και πλατειών θα γίνει από της 8ης πρωινής ώρας της 6ης έως και τη δύση της 9ης Ιουλίου.

Η τοπική αυτή γιορτή Εθνικής σημασίας συμβολίζει ένα μεγάλο ιστορικό και ένα σημαντικό θρησκευτικό γεγονός για την Ελαφόνησο. Στις 6 Ιουλίου του 1850 υπεγράφη σύμβαση μεταξύ Ελλάδας - Αγγλίας, με την οποία η Ελαφόνησος ενώνεται επίσημα και οριστικά με την Ελλάδα.  Παράλληλα, την 9η Ιουλίου τιμούμε και γιορτάζουμε τη θρησκευτική επέτειο των εγκαινίων του Ιερού Ναού του Αγ. Σπυρίδωνα, πολιούχου της Ελαφονήσου, γεγονός που συνδέεται άρρηκτα με τη νεότερη ιστορία του τόπου.

Η διπλή αυτή επέτειος πραγματοποιείται κάθε χρόνο και αποτελεί μια από τις ελάχιστες νησιωτικές γιορτές, που καθιερώθηκαν με ειδικό Προεδρικό Διάταγμα (54/2003).




Πρόγραμμα Εορταστικών Εκδηλώσεων 6ης – 9ης Ιουλίου 2012

Σάββατο 7 Ιουλίου
Πλατεία Λιμανιού
21:00              Πολιτιστική λαϊκή βραδιά με ζωντανή παραδοσιακή μουσική, χορό & εδέσματα
Πολιτιστικός Σύλλογος Ελαφονήσου

Κυριακή 8 Ιουλίου (πρωί)
Κ0ντογόνι
11:00 πμ         Αθλητικές εκδηλώσεις - Κολυμβητικές επιδείξεις από τα παιδιά της Ελαφονήσου
Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Σύλλογος Ελαφονήσου «Ο Ποσειδών»

Κυριακή 8 Ιουλίου (βράδυ)
Πλατεία Λιμανιού
20:30 μμ        Επίδειξη Ελληνικών παραδοσιακών χορών από τη χορευτική ομάδα της Ελαφονήσου

Δευτέρα 9 Ιουλίου (πρωί)
Ιερός Ναός Αγ. Σπυρίδωνα
7:30 πμ          Χαιρετισμός της ημέρας με χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες της εκκλησίας
Όρθρος
Αρχιερατική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης, κ.κ. Ευστάθιου
9:30 πμ        Προσέλευση Επισήμων
Επίσημη Δοξολογία
Λιτάνευση Ιεράς Εικόνας
10:20 πμ        Μετάβαση Επισήμων και κοινού στο χώρο του Ηρώου (προαύλιο Ιερού     Ναού)
Έναρξη Τελετής
Επιμνημόσυνη Δέηση
                        Κατάθεση Στεφάνων
Τήρηση ενός λεπτού σιγής
Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου
Εκφώνηση του Πανηγυρικού της ημέρας από τη Φιλόλογο, καθηγήτρια του
Γυμνασίου Ελαφονήσου κα Ευσταθία Χαντζή
Πέρας Τελετής


Γενικός σημαιοστολισμός δημόσιων, δημοτικών κτηρίων, ιδιωτικών καταστημάτων και κατοικιών από της 8ης πρωινής ώρας της 6ης έως και τη δύση της 9ης Ιουλίου. Φωταγώγηση δρόμων και πλατειών.



 Δήμος Ελαφονήσου, Ιούλιος 2012