Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

Χωρίς θετικές επιδράσεις στις τιμές ελαιολάδου έληξε και 2η φάση της αποθεματοποίησης. Προτάσεις για την στήριξη της ελαιοκομίας ετοιμάζει ο ΣΕΔΗΚ

Ολοκληρώθηκε χωρίς κανένα θετικό αποτέλεσμα για τις τιμές του ελαιόλαδου και η δεύτερη φάση του διαγωνισμού για την ιδιωτική αποθεματοποίηση που είχε προκηρύξει η ΕΕ και διάρκεσε από 6 έως 19 Ιουνίου. 

Σύμφωνα με το Εβδομαδιαίο Δελτίο Τιμών που δημοσίευσε ο ΣΕΔΗΚ αυτές εξακολούθησαν να παραμένουν τόσο στην Ισπανία όσο και στην Ελλάδα στα ίδια χαμηλά επίπεδα. Ειδικότερα στην Κρήτη οι τιμές κυμαίνονται από 1,85 – 2,16 ευρώ/κιλό για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και στην Λέσβο από 1,90 ευρώ/κιλό έως 2,05 ευρώ το κιλό. 

Την ίδια στιγμή στην Ισπανία οι τιμές κυμαίνονται από 1,68 – 2,02 ευρώ/κιλό και στην Ιταλία από 2,03 – 3,25 ευρώ κιλό. Οι τιμές αυτές αποδεικνύουν σύμφωνα με τον ΣΕΔΗΚ ότι «για ακόμη μια φορά το Μέτρο, όπως τουλάχιστο εφαρμόζεται, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στον κύριο σκοπό για τον όποιο θεσπίστηκε, που είναι η άνοδος των τιμών και απαιτεί ριζική αναθεώρηση η οποία μπορεί να γίνει με το νέο σχέδιο για την ελαιοκομία αν ζητηθεί και τεκμηριωθεί κατάλληλα».

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ) προσδοκίες αλλά και αμφιβολίες φαίνεται να δημιουργεί, σε πρώτη εκτίμηση, το σχέδιο για την υποστήριξη της Ελαιοκομίας που παρουσιάστηκε πρόσφατα στους Υπουργούς Γεωργίας Ελαιοπαραγωγικών χωρών της ΕΕ.

Το σχέδιο αυτό, που παρουσίασε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Γεωργία στο Λουξεμβούργο, πρέπει να οριστικοποιηθεί μέχρι το τέλος του Ιουλίου αφού τα Κράτη Μέλη υποβάλουν τις προτάσεις τους.

Σήμερα η Γενική Συνέλευση του ΣΕΔΗΚ
«Ωστόσο, στην Ελλάδα, δεν έχει γίνει ακόμη αντιληπτή κάποια κίνηση από την πλευρά της πολιτείας για συζήτηση του σχεδίου αλλά ούτε και απόψεις διατυπώθηκαν από την πλευρά Αγροτικών οργανώσεων. 

Αντίθετα, στην Ισπανία υπάρχει κάποια κινητικότητα και οι αγροτικές Οργανώσεις άλλες σχολιάζουν το σχέδιο με συγκρατημένες θετικές θέσεις ενώ άλλες επισημαίνουν ότι παρουσιάζει έλλειψη συγκεκριμένων προτάσεων και μέτρων για παρoχή άμεσης βοήθειας στον κλάδο», αναφέρει ο Σύνδεσμος.

Από την πλευρά του ο ΣΕΔΗΚ θα παρουσιάσει το θέμα στην Γενική του Συνέλευση, σήμερα Τρίτη στις 10 Ιουλίου και θα επιδιώξει την υποβολή υπομνήματος.

Το σχέδιο αυτό τελικά θα συζητηθεί και ολοκληρωθεί κατά την διάρκεια του 6/μηνου της Προεδρίας της Κύπρου στην ΕΕ πράγμα που μπορεί να αποβεί θετικό αν γίνουν οι κατάλληλες συνεργασίες και ενέργειες από την πλευρά της Ελλάδας.
---------------------------------------
Πηγή: agrotypos.gr
---------------------------------------