Τρίτη 1 Μαΐου 2012

Δεν είναι αργία, μα ούτε απεργία. Eίναι ανεργία

Το πάλαι ποτέ αιματοβαμμένο σύνθημα της εργατικής Πρωτομαγιάς «δεν είναι αργία, είναι απεργία», δεν στέκει πλέον στη χώρα της στρατιάς των ανέργων. Γιατί για να απεργήσεις πρέπει πρώτα να εργάζεσαι κάπου και η παράφραση του γνωστού συνθήματος δυστυχώς αποτυπώνει τη σημερινή δραματική πραγματικότητα.

Με φόντο τα συντρίμμια που εξακολουθεί να αφήνει πίσω της η οικονομική κρίση θα τιμήσουν και σήμερα οι εργαζόμενοι την εργατική Πρωτομαγιά. Με τον αριθμό των «πραγματικών» -εγγεγραμμένων στον ΟΑΕΔ- ανέργων να έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, όμως, για ποια απεργία να μιλήσει κανείς;

Οι άνεργοι εν μέσω σκληρής λιτότητας φτάνουν πλέον τους 1.084.668, έχοντας αυξηθεί κατά 344.913 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2011, ποσοστό της τάξης του 46,6%. Χιλιάδες περισσότεροι είναι οι άνεργοι σε σχέση και με το Δεκέμβρη του 2011, αφού η αύξηση φτάνει τους 32.331 επιπλέουν ανθρώπους, χωρίς εργασία.
Ακόμα χειρότερα είναι τα ποσοστά για τις ηλικίες 15 - 24 ετών, με την ανεργία να καταγράφει ποσοστό 50,8% και στους νέους έως 34 ετών να φτάνει το 28,7.

Όλοι αυτοί λοιπόν που τους στερήθηκε το δικαίωμα να γιορτάσουν σήμερα την εργατική Πρωτομαγιά, μιας και καμιά μέρα του χρόνου δεν έχει επιλεγεί ως «ημέρα ανεργίας», θα κληθούν την Κυριακή ψηφίσουν χωρίς κανείς να τους δίνει μία άμεση προοπτική επιστροφής στην παραγωγική διαδικασία.

Μονάχα θολές υποσχέσεις για την πολυπόθητη ανάπτυξη και την δημιουργία θέσεων εργασίας που χάνονται σε ένα ακαθόριστο μέλλον, όταν και εφόσον η χώρα καταφέρει να αποτινάξει τον δημοσιονομικό ζυγό του Μνημονίου.

Ως τότε η στρατιά τον ανέργων θα μεγαλώνει, όπως προέβλεψε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ενώ οι «τυχεροί» εργαζόμενοι θα ζουν μέσα στην γκρίζα ζώνη της ανασφάλειας.

Μπροστά σε αυτή την δραματική πραγματικότητα και την τεράστια μάζα των ανέργων που συνεχώς διογκώνεται, τα συνδικάτα βρίσκονται σε θέση άμυνας,  αιφνιδιασμένα και ανέτοιμα και σήμερα θα αρκεστούν σε κοινότοπους αφορισμούς που θα αγγίξουν τα αυτιά των ανέργων όσο και οι υποσχέσεις των υποψήφιων σωτήρων του τόπου.
-----------------------------------------------
Πηγή: protothema.gr-Πέτρος Κατσάκος
-----------------------------------------------