Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Στάση πληρωμών τους τελευταίους μήνες από την ΔΕΗ στους επενδυτές φ/β συμπεριλαμβανομένων και των αγροτών

Αντιμέτωποι με μια άτυπη στάση πληρωμών από την ΔΕΗ βρίσκονται από τις αρχές του 2012, οι παραγωγοί ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών. Αυτό έχει οδηγήσει σε μια πρωτοφανή οικονομική δυσπραγία τον άλλοτε πολλά υποσχόμενο κλάδο φ/β ενώ οι παραγωγοί – επενδυτές (αγρότες και μη) βρίσκονται στο χείλος της οικονομικής καταστροφής αφού οι υποχρεώσεις προς τις τράπεζες συνεχίζουν να «τρέχουν». 


Ακόμα και η φημολογία ότι εντός των επομένων ημερών ο Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ΑΕ (ΛΑΓΗΕ) θα καταθέσει εμβάσματα στους λογαριασμούς των συνεργαζομένων μαζί του τραπεζών ύψους κοντά στα 12 εκ. ευρώ, (όσο δηλαδή το 60% των οφειλόμενων τιμολογίων για την παραγωγή του Ιανουαρίου, που ανέρχονται συνολικά σε 20 εκ. ευρώ), χαρακτηρίζεται σταγόνα στον ωκεανό. Άλλωστε για τα τιμολόγια της παραγωγής του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου, δεν γίνεται καμία κουβέντα. 

Για το θέμα ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Επενδυτών Φωτοβολταϊκών (ΠΑΣΥΦ), κ. Ν. Καλογεράκη ο οποίος μας ανέφερε: «Οι επενδύσεις έχουν σταματήσει. Δεν τολμά κανείς να επενδύσει αφού δεν γνωρίζει πότε θα ξαναπληρωθεί. Μεγάλο πρόβλημα επίσης αντιμετωπίζουν και οι εταιρείες του χώρου. Εγώ προσωπικά είχα έργα σε εξέλιξη και δεν μπορώ να προχωρήσω».

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι δηλώσεις αρκετών παραγόντων της αγοράς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας οι οποίοι μας αναφέρουν ότι: «οι τράπεζες έχουν κλείσει τους κρουνούς με αποτέλεσμα όλοι οι επενδυτές να βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση. Όλη η αγορά έχει παγώσει εν αναμονή εξελίξεων για χρηματοδοτήσεις των έργων. Οι αγρότες μέσα σε αυτό τον κυκεώνα κατά μείζονα λόγο υποφέρουν λόγω της θέσης τους».

Να σημειωθεί ότι οι μόνοι αγρότες που ακόμα δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα από αυτή την στάση πληρωμών της ΔΕΗ είναι όσοι έκαναν έργα στις αρχές του έτους. «Οι αγρότες που έκαναν έργα στις αρχές του έτους δεν έχουν φτάσει ακόμα στην διαδικασία πληρωμής δεδομένου ότι υπάρχει και μια περίοδο χάριτος 6 μηνών από τις τράπεζες. Αν όμως δεν ξεκινήσουν άμεσα ξανά οι πληρωμές από τον ΛΑΓΗΕ και τελειώσει η περίοδος χάριτος τότε θα υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα», αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Δημήτριος Τόλης, εκπρόσωπος της εταιρείας «Τόλης Περιβαλλοντολογικής» στο Αγρίνιο.

Απλήρωτοι λογαριασμοί και «χαράτσι» στερεύουν τα ταμεία της ΔΕΗ
Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΦ περιγράφει με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση από τις αρχές του έτους. «Ο διαχειριστής για το διασυνδεδεμένο ηπειρωτικό σύστημα είναι ο ΛΑΓΗΕ. 

Πρόκειται για νέα υπηρεσία η οποία πληρώνει τους παραγωγούς ενέργειας μέσα στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι αγρότες. Μετά την πληρωμή του Ιανουαρίου (η οποίο αφορούσε το διάστημα 10 Δεκεμβρίου του 2011 – 10 Ιανουαρίου 2012) υπήρξε μια μεγάλη καθυστέρηση. Ενώ λοιπόν βρισκόμαστε στις αρχές Μαΐου έχουν πληρώσει μόνο την περίοδο που προαναφέραμε και οι υπόλοιποι μήνες παραμένουν απλήρωτοι. Οι διαχειριστές ισχυρίζονται ότι δεν έχουν χρήματα», αναφέρει ο κ. Καλογεράκης.

Και προσθέτει: «Υπάρχει “τρύπα’1,4 δισ. ευρώ από απλήρωτους λογαριασμούς καταναλωτών στην ΔΕΗ και έγινε επίσης ένα μεγάλο μπέρδεμα με την πληρωμή του γνωστού «χαρατσιού» οπότε όλα αυτά οδήγησαν στην σημερινή κατάσταση».

Κάθε μήνα τα ίδια
Όσον αφορά το ενδεχόμενο πληρωμής ενός μέρους των οφειλομένων προς τους παραγωγούς ενέργειας, ο κ. Καλογεράκης μας απαντά: «Αυτό μας το λένε κάθε μήνα αλλά ακόμα δεν έχει γίνει κάτι. Το χειρότερο σε αυτή την κατάσταση είναι ότι δεν μπορείς να ξέρεις τι γίνεται με τα λεφτά διότι χάθηκε ο μπούσουλας και πλέον δεν μπορούμε να είμαστε εντάξει με τις τράπεζες. Είναι δυνατόν να πληρώνουμε κάθε μήνα δόση και να πιστωνόμαστε όποτε θέλει ο διαχειριστής;»
-------------------------------------------------------
Πηγή: agrotypos.gr-Χρήστος Διαμαντόπουλος
-------------------------------------------------------