Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Ενίσχυση των ακριτικών νησιών με γιατρούς και φάρμακα ζητεί ο ΙΣΑ

Την άμεση ανάγκη για υγειονομική θωράκιση των ακριτικών νησιών από έμψυχο δυναμικό και ιατροφαρμακευτικά υλικά, επεσήμανε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης στον υπηρεσιακό υπουργό Υγείας Χ. Κίττα, κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής συνάντησης στο υπουργείο Υγείας.


Το διοικητικό συμβούλιο του ΙΣΑ ενημέρωσε τον υπουργό για όσα διαπιστώθηκαν στα ακριτικά νησιά Καστελόριζο, Χάλκη, Σύμη και Νίσυρο κατά την πρόσφατη επίσκεψή του με κλιμάκιο του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής και εκπροσώπων της ΜΚΟ «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Επίσης, συζητήθηκαν σημαντικά ζητήματα στο χώρο της Δημόσιας Υγείας τα οποία απαιτούν άμεση αντιμετώπιση, όπως:

-Η δυσλειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος συνταγογράφησης του ΕΟΠΥΥ, το οποίο αποδείχθηκε στην πράξη πρόχειρο και αναποτελεσματικό. Προτάθηκε μέχρι την πλήρη αποκατάστασή του να ισχύσει και η εναλλακτική λύση των χειρόγραφων συνταγών.

-Το πρόβλημα των καθυστερήσεων αποπληρωμής των δεδουλευμένων από πλευράς ΕΟΠΥΥ προς τους γιατρούς (κλινικούς και εργαστηριακούς).

-Το χρονίζον αίτημα για άμεση αποπληρωμή των οφειλομένων από τον ΟΠΑΔ 350 εκατ. ευρώ προς τους γιατρούς οι οποίοι ήταν συμβεβλημένοι πριν από την ένταξή τους στον ΕΟΠΥΥ.

-Την άμεση κατάργηση του χαρατσιού του 1 Ε το οποίο ξεκινά από την 1η Ιουνίου για την ηλεκτρονική καταχώριση των χειρόγραφων συνταγών, την στιγμή που το σύστημα δυσλειτουργεί.

-Ετέθη το θέμα των απλήρωτων δεδουλευμένων εφημεριών των νοσοκομειακών γιατρών, για το οποίο ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι είναι ενήμερος και προσπαθεί να βρει λύση.
--------------------------
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
--------------------------