Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Κινδυνεύει η δακοκτονία από τον μη σχηματισμό κυβέρνησης.

Όσο τα πολιτικά κόμματα καθυστερούν να σχηματίσουν κυβέρνηση τόσο τα προβλήματα στην οικονομία και ειδικότερα στον αγροτικό τομέα αυξάνουν. Αυτή την περίοδο οι Περιφερειακές Ενότητες (πρώην Νομαρχίες) προχωράνε στις προκηρύξεις διαγωνισμών για την ανάθεση σε εργολάβους του έργου της δακοκτονίας. 

Όσον αφορά τις προμήθειες των φυτοφαρμάκων, αυτές γίνονται από τις Περιφέρειες με σχετικούς διαγωνισμούς που θα πραγματοποιηθούν στα μέσα Μαΐου. Αυτό που μένει είναι η πρόσληψη του προσωπικού. 

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων εισηγείται την κατανομή των γεωπόνων και των εργατών που χρειάζονται για τη δακοκτονία και το Υπουργείο Εσωτερικών αποφασίζει. Όμως για τη φετινή χρονιά το Υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει ακόμη εγκρίνει την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού. 

Οι προσλήψεις θα γίνουν μέσα από τον ΑΣΕΠ και αν υπάρξουν ενστάσεις θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας μήνας για να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία. Ο χρόνος είναι «πιεσμένος» και οι πολιτικές εξελίξεις για σχηματισμό κυβέρνησης, είναι πιθανόν να φέρουν καθυστέρηση στην έναρξη της δακοκτονίας. Αυτό θα έχει ολέθρια αποτελέσματα για την φετινή παραγωγή ελαιολάδου στη χώρα μας.

Ο κ. Νίκος Μαυράκης, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Περιφέρειας Κρήτης, δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής:

«Οικονομικά τα κονδύλια που είναι αναγκαία για τη δακοκτονία έχουν διασφαλιστεί. Είμαστε στην τελική φάση όσον αφορά τις προκηρύξεις. Έχει ολοκληρωθεί η ανάθεση των εργολάβων και η προμήθεια των φυτοφαρμάκων. Εκεί που υπάρχει το πρόβλημα είναι ως προς το προσωπικό. Δηλαδή δεν έχει έρθει ακόμη η απόφαση από το Υπουργείο Εσωτερικών για την πρόσληψη προσωπικού. Μιλάμε για την πρόσληψη των συμβασιούχων για τους γεωπόνους και τους εργάτες που θα εφαρμόσουν τη δακοκτονία φέτος. 

Το πρόβλημα είναι ότι όσο δεν υπάρχει υπουργός Εσωτερικών για να υπογράψει την απόφαση εμείς σαν Περιφέρεια δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε προσλήψεις.
Φέτος, όπως δείχνουν μέχρι σήμερα τα πράγματα, έχουμε μια πρωιμότητα της παραγωγής περίπου κατά δέκα ημέρες. 

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επιταχύνουμε τις διαδικασίες ώστε να είμαστε έτοιμοι γύρω στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου για να ξεκινήσουμε τους ψεκασμούς.
Πέρσι είχαμε μια μεγάλη περικοπή στο προσωπικό. 

Ειδικότερα στην Κρήτη προσλήφθηκαν μόλις 38 Γεωπόνοι. Φέτος ζητάμε να προσληφθούν περισσότεροι και να φτάσουμε στα επίπεδα του 2009. Εκτιμώ ότι θα χρειαστούμε τουλάχιστον 60 – 70 γεωπόνους, για να ολοκληρώσουμε με επιτυχία τους ψεκασμούς. Να σας επισημάνω ότι έχουμε περίπου 33 εκατ. ελαιόδεντρα.
 
Πάντως πάντα θα υπάρχουν προβλήματα με τη δακοκτονία στην Κρήτη. Έχουμε μεγάλες εκτάσεις που πρέπει να ψεκάσουμε και πολλές ιδιαιτερότητες του εδάφους. Πέρσι είχαμε πολύ καλές καιρικές συνθήκες για την αντιμετώπιση του δάκου. 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως δημιουργείται από τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν κυρίως μετά τον Σεπτέμβριο. Η δακοκτονία ολοκληρώνεται τέλη Οκτωβρίου, πριν την έναρξη της συγκομιδής. 

Αν υπάρχει ένας ζεστός καιρός κατά τη συγκομιδή, από αρχές Νοεμβρίου, τότε θα έχουμε πρόβλημα με το δάκο. Πρέπει και οι παραγωγοί να αναλάβουν και το ποσοστό της ευθύνης που τους αναλογεί και να μην εφησυχάζουν, επειδή γίνονται οι ψεκασμοί από την Περιφέρεια».

Από την πλευρά του ο κ. Κλεάνθης Σταματίου, υπεύθυνος δακοκτονίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής:

«Έχει έρθει η απόφαση για την έγκριση των απαραίτητων πιστώσεων για τη δακοκτονία αλλά ακόμη δεν έχει προχωρήσει η διαδικασία. Την ερχόμενη Δευτέρα θα ανοίξουν οι φάκελοι των οικονομικών προσφορών για την προμήθεια των φυτοφαρμάκων. 

Όσον αφορά τους διαγωνισμούς για την ανάθεση του έργου σε εργολάβους θα γίνουν στις 16 Μαΐου. Όμως εκτός από τους εργολάβους θα χρειαστεί και το απαραίτητο προσωπικό, γιατί πολλά μέρη που είναι απομακρυσμένα και απομονωμένα, δεν περιλαμβάνονται μέσα στην προκήρυξη ανάθεσης του έργου. 

Πάντως υπάρχει καθυστέρηση για τις προσλήψεις επειδή δεν έχει προχωρήσει η απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών για την κατανομή προσωπικού στις διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Πέρσι είχαμε μεγάλες περικοπές και προσλάβαμε δώδεκα γεωπόνους έναν αποθηκάριο και περίπου 480 εργάτες. Φέτος αν γίνουν περαιτέρω περικοπές προσωπικού θα υπάρχει πρόβλημα στη δακοκτονία.

Η διαδικασία πρέπει να επιταχυνθεί γιατί οι προσλήψεις με ΑΣΕΠ και η περίοδος των ενστάσεων είναι χρονοβόρα. Πέρσι, που η κατανομή του προσωπικού ήρθε στις 29 Μαΐου, η δακοκτονία ξεκίνησε το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου. Εκτιμώ ότι αν αργήσει να δημιουργηθεί κυβέρνηση και έρθει ο Ιούνιος χωρίς να έχει υπογραφεί η σχετική απόφαση, τότε θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα στη φετινή δακοκτονία».
------------------------------------------------
Πηγή: agrotypos.gr-Σταύρος Παϊσιάδης
------------------------------------------------