Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Ακυβέρνητη «πλέει» η κρουαζιέρα φέτος

Αντιμέτωπες με το παράδοξο να δέχονται ήδη κρατήσεις για την καλοκαιρινή σεζόν του 2013, αλλά να έχουν παγώσει οι κρατήσεις για το 2012, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν μέχρι στιγμής ακυρώσεις, έχουν έρθει οι εταιρείες κρουαζιέρας, τις τελευταίες ημέρες, μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου και το κλίμα ακυβερνησίας που διαμορφώθηκε στη χώρα μας τις προηγούμενες ημέρες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από το λιμάνι του Πειραιά κυκλικές κρουαζιέρες κάνουν μόνο δύο κρουαζιερόπλοια της Louis Hellenic Cruises, ενώ η Poulman Tours θυγατρική της Royal Caribbean Cruises πραγματοποιεί μόνο επιβίβαση.

Μάλιστα η εταιρεία πρόσφατα ανακοίνωσε την πρόθεσή της το 2013 να χρησιμοποιήσει σαν βάση το λιμάνι της Κωνσταντινούπολης και να αφήσει το λιμάνι του Πειραιά.

Επίσης και η Costa η οποία είχε προγραμματίσει να επιβιβάζει κόσμο από τα λιμάνια του Ηρακλείου και της Ρόδου μέσα στο καλοκαίρι, δεν έχει ανοίξει ακόμα τα σχέδιά της, και η παρατεινόμενη κρίση έχει δημιουργήσει ανησυχίες στους φορείς της κρουαζιέρας στην Ακτή Μιαούλη.

Ακόμα και η ψήφιση του νόμου για την πλήρη άρση του καμποτάζ στην κρουαζιέρα δεν έχει δημιουργήσει, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, το κλίμα ενθουσιασμού που ανέμεναν στην Ελλάδα φορείς και πολιτεία.

Αυτό που όμως θα επηρεάσει εντελώς αρνητικά την κρουαζιέρα στο μέσο της τουριστικής σεζόν αν δεν υπάρξει σταθερή κυβέρνηση, είναι σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Κρουαζιέρας, Μιχάλη Λάμπρο: "κάτι που προβάλλει σαν αξεπέραστο πρόβλημα διότι όλοι μας περιμέναμε με αγωνία μια νέα κυβέρνηση από τις πρόσφατες εκλογές και την επανασύσταση του γνωστού μας υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας που τόσο μας έλειψε τα τελευταία δύο χρόνια. Δυστυχώς πέσαμε έξω στις προσδοκίες μας και τώρα πλέον πάμε για νέες εκλογές".

Πέραν την άρσης του καμποτάζ υπάρχουν δεκάδες άλλα θέματα για την κρουαζιέρα που πρέπει να αντιμετωπιστούν και να επιλυθούν άμεσα μόνο με την παρουσία υπεύθυνου υπουργού. "Ποιος θα κάνει τις επαφές με τις ξένες εταιρείες κρουαζιεροπλοίων που πρόκειται να χρησιμοποιήσουν τον Πειραιά και τα ελληνικά λιμάνια ως αφετήριους και τερματικούς προορισμούς", σημειώνει ο κ. Λάμπρος και προσθέτει: "Ποιος θα πάρει θέση για την επίλυση των προβλημάτων που απασχολούν την αναβάθμιση των λιμενικών εγκαταστάσεων, τη λήψη μέτρων για την ασφάλεια επιβατών και πληρωμάτων, και όλες τις άλλες διαδικασίες που συνδέονται με την ομαλή και απρόσκοπτη προσέγγιση των κρουαζιεροπλοίων στα ελληνικά λιμάνια", καθώς και ποιος: "θα ασχοληθεί επιτέλους σοβαρά με τα μέτρα ενίσχυσης του ανταγωνισμού των υπό ελληνική σημαία κρουαζιεροπλοίων μήπως και επιτέλους επανέλθουν στη γαλανόλευκη κρουαζιερόπλοια ελληνικών συμφερόντων που αυτή τη στιγμή δραστηριοποιούνται υπό ξένες ή κοινοτικές σημαίες λόγω του υψηλού κόστους της ελληνικής σημαίας".

Όπως αναφέρει ο κ. Λάμπρος, σήμερα, δυστυχώς μόνο δύο κρουαζιερόπλοια της εταιρείας Louis Cruises δραστηριοποιούνται από τον Πειραιά και αυτά με σημαία Μάλτας.

"Η κατάσταση της ακυβερνησίας της χώρας μας και οι παρατεταμένες προεκλογικές περίοδοι έχουν δημιουργήσει κλίμα φόβου και αβεβαιότητας στους τουρίστες με αποτέλεσμα μέρα με την ημέρα να μειώνεται ο αριθμός των επιβατών των δύο πλοίων και να έχει φθάσει σε απογοητευτικά επίπεδα. Αν κάτι τέτοιο συμβαίνει στο μέσο της τουριστικής περιόδου φοβούμαι να σκεφτώ πού θα φθάσουν οι αριθμοί στο τέλος της περιόδου. Ολοσχερής οικονομική καταστροφή".

Κλίμα εμπιστοσύνης

Όπως αναφέρει στη "Ν" ο αντιπρόεδρος του κλάδου κρουαζιέρας του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας και μέλος του δ.σ. του ΣΕΤΕ, Ανδρέας Στυλιανόπουλος επισημαίνει: "Ένα σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη του home porting στην κρουαζιέρα δεν μπορεί να είναι άλλο από την καλλιέργεια ενός καλύτερου επιπέδου εμπιστοσύνης.

Ως τώρα δεν έχει γίνει κάποια σοβαρή προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση".
---------------------------------------------------------
Πηγή: Ναυτεμπορική-ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΙΜΠΛΑΚΗΣ
---------------------------------------------------------