Σάββατο 12 Μαΐου 2012

Όσιος Θεόδωρος ο εν Κυθήροις και ο Άγιος Ρόκος των Λατίνων

Μια εικόνα μεγάλων διαστάσεων, με εξαιρετική σπουδαιότητα και σημασία, βρίσκεται στον Μητροπολιτικό Ναό του Εσταυρωμένου, στην Χώρα Κυθήρων.

Η εικόνα αυτή ανήκει στον Ναό της Μυρτιδιωτίσσης που βρίσκεται στο Φρούριο, όμως τα τελευταία χρόνια, μετά την συντήρηση της, τοποθετήθηκε στον Εσταυρωμένο για λόγους ασφάλειας.

Οι ειδικοί την χρονολογούν γύρω στα 1700.

Σε αυτήν την εικόνα απεικονίζονται δύο ολόσωμοι Άγιοι, χωρίς να αναγράφεται το όνομα τους και ανάμεσα τους υπάρχει πανοραμική άποψη του Φρουρίου των Κυθήρων, με ανηρτημένη την σημαία της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας.

Γνωρίζουμε από τους παλαιότερους, ότι ο εξ αριστερών σε στάση δέησης Άγιος, είναι ο Όσιος Θεόδωρος, προστάτης των Κυθήρων, που εορτάζει στις 12 Μαϊου, και ο οποίος ασκήτησε και εκοιμήθη στα Κύθηρα, το δεύτερο μισό του 10ου αιώνα.

Στα δεξιά, όπως αποφάνθηκαν οι ειδικοί τελευταία, απεικονίζεται ο Άγιος Ρόκος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Και οι δύο Άγιοι θεωρούνται προστάτες αυτών που είχαν προσβληθεί από πανώλη, που ενέσκηψε στα Κύθηρα, λίγο πριν το 1700.

Μάλιστα ο Άγιος Ρόκος, θύμα και αυτός της φοβερής αρρώστιας, δείχνει στον μηρό του το σημάδι της βουβωνικής πανούκλας.

Το σκυλί στα πόδια του είναι το μόνο πλάσμα που του έμεινε πιστό στην απομόνωση του και για αυτό από τους Λατίνους θεωρείται προστάτης των κατοικιδίων.

Ο Όσιος Θεόδωρος αριστερά, δέεται για τους κατοίκους του Φρουρίου που είναι εκτεθειμένοι σε αυτήν την ασθένεια.

Η Εικόνα αυτή έχει εξαιρετική σπουδαιότητα, γιατί αφενός απεικονίζει δύο Αγίους, οι οοίοι ανήκουν σε διαφορετικά δόγματα, κάτι που δεν είναι συνηθισμένο, και αφετέρου διότι περιέχει πιστή απεικόνιση του Φρουρίου των Κυθήρων, που ήταν το Διοικητικό, πολιτικό, στρατιωτικό και Πνευματικό κέντρο του νησιού, την περίοδο της Βενετοκρατίας.

Η Εικόνα αυτή εκπροσώπησε τα Κύθηρα στην έκθεση που οργάνωσε το Μέγαρο Μουσικής τον Μάϊο του 1999 με θέμα "Η Βενετία των Ελλήνων - Η Ελλάδα των Βενετών", η οποία είχε εξαιρετική επιτυχία.

Από το βιβλίο της έκθεσης αυτής, είναι και η φωτογραφία της Εικόνας.
--------------------------------------
Βασίλης Σταύρου ιερέως Χάρος
--------------------------------------