Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

ΠΑΣΕΓΕΣ για ΟΣΔΕ: Δωρεάν μέσω ίντερνετ στην έδρα των ΕΑΣ, πληρωμή των μεταφορικών για τα συνεργεία που πάνε στα χωριά

Για ακόμη μια χρονιά οι αγρότες διαμαρτύρονται στον ΑγροΤύπο ότι αναγκάζονται να πληρώσουν χρήματα σε πολλές από τις Ενώσεις της χώρας για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων του ΟΣΔΕ. Το γεγονός αυτό έρχεται σε αντίθεση με την υπογραφείσα σύμβαση μεταξύ του ΥπΑΑΤ και της Κοινοπραξίας ΠΑΣΕΓΕΣ-Neuropublic. 

Σύμφωνα με την εν λόγω σύμβαση η υποβολή των αιτήσεων γίνεται χωρίς καταβολή τιμήματος από τους παραγωγούς, δεδομένου ότι το κόστος ενεργοποίησης αναλαμβάνεται από το Υπουργείο. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ υποστηρίζει ότι τα χρήματα που ζητάνε οι Ενώσεις από τους αγρότες αφορούν τις εκτός έδρας μετακινήσεις των συνεργείων στα χωριά.

«Όσες Ενώσεις ζητάνε περισσότερα χρήματα θα βγαίνουν εκτός συστήματος οριστικά. Αυτό έγινε χτες με την ΕΑΣ Κοζάνης», δηλώνει ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ στον ΑγροΤύπο. Μπορούν όμως οι αγρότες να πάνε στις έδρες των ΕΑΣ και να υποβάλλουν δωρεάν στην ηλεκτρονική πύλη τη δήλωση ΟΣΔΕ.

Να σημειωθεί ότι φέτος η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει στις 15/05/2012. Πάντως μέχρι στιγμής υπάρχει πολύ μικρή προσέλευση από την πλευρά των αγροτών. Όμως μικρό ενδιαφέρον υπήρξε και για την λήψη κωδικού, προκειμένου να υποβάλλουν on line την αίτησή τους στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, οι αγρότες που πήραν κωδικό για την υποβολή της αίτησης ΟΣΔΕ ηλεκτρονικά δεν ξεπερνούν τους 12.000, από το σύνολο των 800.000 αγροτών που υποβάλουν την αίτηση κάθε χρόνο.

Ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Τζανέτος Καραμίχας επισήμανε στον ΑγροΤύπο ότι «οι κατά τόπους Ενώσεις βάζουν ένα μικρό ποσό (30 ευρώ με ΦΠΑ) για τις εκτός έδρας μετακινήσεις των συνεργείων τους. 

Πριν ένα μήνα ξεκίνησε ουσιαστικά το σύστημα αν και έπρεπε να είχε ξεκινήσει από 1η Ιανουαρίου του 2012. Έτσι ζητήσαμε από τις Ενώσεις να βγαίνουν συνεργεία στην επαρχία για να επιταχυνθεί το έργο. Ενώ η όλη διαδικασία θα μπορούσε να γίνεται με 300 – 500 άτομα σε όλη την Ελλάδα, με τα συνεργεία που μετακινούνται στα χωριά φτάσαμε τα 2.500 – 3.000. Αν περιμέναμε από τους αγρότες να πάνε στην έδρες των Ενώσεων για να κάνουν τη δήλωση, θα τελείωνε το έτος και ακόμη δεν θα είχε ολοκληρωθεί το έργο.

Οι Ενώσεις, που δεν έχουν πύλη στην έδρα τους ώστε να μπορούν να πηγαίνουν οι αγρότες για να καταθέσουν τη δήλωση, θα δεχτούν αυστηρές κυρώσεις. Το ίδιο θα συμβαίνει και με τις Ενώσεις που ζητάνε περισσότερα χρήματα από τους αγρότες».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΑΣ Μεσσηνίας, κ. Βασίλης Κοζομπόλης, που οποία πρόσφατα «τιμωρήθηκε» με ολιγοήμερο κλείσιμο στο σύστημα υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ, ανέφερε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «Εγώ θεωρώ ότι οι Ενώσεις επιτελούν ένα έργο το οποίο εξυπηρετεί τους παραγωγούς. 

Κανένας παραγωγός δεν έχει πρόβλημα με τα 25 ευρώ που πληρώνει διότι δεν είναι μόνο η ενεργοποίηση την οποία κάποιος μπορεί να την κάνει και από το σπίτι του μέσω ίντερνετ. Είναι ένα σωρό άλλα πράγματα στα οποία τον εξυπηρετούμε 12 μήνες τον χρόνο».
------------------------------------------------
Πηγή: agrotypos.gr-Σταύρος Παϊσιάδης
------------------------------------------------