Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ

Απάντηση σχετικά με τα την ανάρτηση μας"Αστοχία ευστοχίας...." της Παρασκευής που μας πέρασε. Για λόγους ίσης μεταχείρισης η απάντηση θα παραμείνει ως κεντρική ανάρτηση ως αύριο.


---Αρχή απάντησης---
Σε απάντηση ανώνυμης ανάρτησης στο ιστολόγιό σας, σας ενημερώνω για τα εξής.

Η προβολή του Δήμου Μονεμβασίας σε τοπικά ΜΜΕ μέχρι στιγμής αφορά στα εξής: Ανάρτηση συνδέσμων (Links) σε 5 ειδησιογραφικά portals της Λακωνίας και ραδιοφωνικά σποτ σε 3 ραδιοφωνικούς σταθμούς. Δεν έχει γίνει καμία δημοσίευση σε εφημερίδα όπως αναφέρετε. Η απόφαση για τις συγκεκριμένες καταχωρήσεις έγινε έπειτα από εισήγηση της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του Δήμου Μονεμβασίας προς το Δημοτικό Συμβούλιο. 
Με τη συγκεκριμένη απόφαση της επιτροπής συμφώνησαν όλα τα μέλη της πλην του κου. Χριστάκου, όπως φαίνεται και από τα πρακτικά της επιτροπής που είναι αναρτημένα στο προσωπικό του ιστολόγιο. Αυτό σημαίνει πως συμφώνησε και ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λακωνίας κος Πολλάλης αλλά και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων Μονεμβασίας κος Παπαδάκης καθώς και όλοι οι υπόλοιποι επαγγελματίες του τουρισμού που συμμετέχουν στην επιτροπή. 
Προφανώς κρίνοντας πως κάτι τέτοιο είναι υπέρ των επιχειρήσεων τους αφού αναγνωρίζουν πως σημαντικό μέρος των πελατών τους είναι παραθεριστές του νομού Λακωνίας. Επίσης κοινή διαπίστωση της επιτροπής είναι πως ακόμη και οι ίδιοι οι δημότες του Δήμου μας δεν γνωρίζουν και δεν έχουν επισκεφθεί σημαντικά αξιοθέατα της της περιοχής μας, όπως π.χ. το Σπήλαιο Καστανιάς. 
Σε πρόσφατη έρευνα της Ένωσης Ξενοδοχείων Λακωνίας καταγράφηκε πως ο σημαντικότερος παράγοντας επιλογής των διακοπών στην Λακωνία είναι οι θετικές γνώμες οικείων προσώπων. Σε αυτό το πλαίσιο θεωρούμε πως η προσέλκυση Λακώνων επισκεπτών και η θετική γνώμη που μετέπειτα θα μεταφέρουν αποτελεί έναν πολύ φτηνό και αποτελεσματικό τρόπο προώθησης του προορισμού. Να αναφέρω δε πως τη συγκεκριμένη απόφαση υπερψήφισαν και μέλη της αντιπολίτευσης.

Επειδή προφανώς δεν είστε υποχρεωμένος-η να παρακολουθείτε όλες τις κινήσεις της επιτροπής τουρισμού σας ενημερώνω πως η προσπάθειες προβολής δεν εξαντλούνται σε αυτές τις καταχωρήσεις αφού έχουν γίνει και γίνονται καταχωρήσεις σε μέσα πανελλήνιας εμβέλειας, είτε με τη μορφή επί πληρωμή καταχωρήσεων (Έθνος Travel Book, Έθνος της Κυριακής) είτε με δημοσίευση αφιερωμάτων και δελτίων τύπου ως αποτέλεσμα του δημοσιογραφικού ταξιδιού που διοργανώσαμε τον Μάρτιο και της συνεργασίας που έχουμε με έμπειρη δημοσιογράφο του χώρου του Τουρισμού (Καθημερινή, Βήμα, Παρασκευή και 13, Τουριστική Αγορά, Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, Tourism Lobby, Tourism Press, Meetingreece κ.α.).

Επίσης δεν γνωρίζω από που έχετε αντλήσει την πληροφόρηση για τις ''αντιδράσεις για την απευθείας ανάθεση της κατασκευής της αλλά και για τα αλόγιστα χρήματα που ξοδεύει ο Δήμος δορυφορικά της.... '' αφού όλοι οι γνωρίζοντες αποδέχονται πως το ποσό των 1050 ¤ συν ΦΠΑ που δαπανήθηκε για την κατασκευή της είναι μηδαμινό για τη δουλεία που έχει γίνει. 
Η απ' ευθείας ανάθεση, έγινε σε τεχνικό με έδρα τη Μονεμβασιά όπως νομίζω πως όφειλε να κάνει ο Δήμος από τη στιγμή που και η προσφορά ήταν συμφέρουσα. Ήδη τα σχόλια από τους επαγγελματίες του Τουρισμού είναι θετικότατα για τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα ενώ έχουμε λάβει και συγχαρητήρια από την αρμόδια υπηρεσία του ΕΟΤ και τον Γενικό Γραμματέα προσωπικά για την χρηστικότητα και την εμφάνισή της.

Επιπλέον έχουν δαπανηθεί 1500 ¤ συν ΦΠΑ για την ανάρτηση της ιστοσελίδας στις μηχανές αναζήτησης (google). Μπορείτε μόνοι σας να διαπιστώσετε πως αυτή τη στιγμή (και χωρίς να έχει τελειώσει η διαδικασία) το site βρίσκεται στην πρώτη τριάδα των αναζητήσεων για τα keywords Μονεμβάσια και monemvasia, κάτι που πιστέυω γνωρίζετε πόσο σημαντικό είναι για την επισκεψιμότητά της. 
Ήδη το 20 % περίπου των επισκέψεών της είναι από χώρες του εξωτερικού..
 Περισσότερο δε με λυπεί η αναφορά σας σε ''ψηφοφόρους'' και ''προσωπική προβολή και ιδία διαφήμιση''. Επειδή προφανώς δε με γνωρίζετε προσωπικά, σας ενημερώνω πως αυτού του είδους οι πρακτικές ούτε με αφορούν ούτε με ενδιαφέρουν, αφού ούτε είμαι ούτε σκοπεύω να γίνω ''επαγγελματίας'' αυτοδιοικητικός. Η επαγγελματική προσωπική και κοινωνική μου πορεία το έχουν αποδείξει.

Με βάση τα παραπάνω θεωρώ πως η ανάρτησή σας είναι τουλάχιστον άδικη και ανακριβής και θα σας παρακαλούσα θερμά τουλάχιστο να συμπληρωθεί με τα στοιχεία που σας δίνω.

Με εκτίμηση
Λύρας Μπάμπης
Πρόεδρος Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του Δήμου Μονεμβασίας
---Τέλος απάντησης---

Από το blog μας σχετικά:
Σίγουρα και είναι προς τιμή σας κ. λύρα Μπάμπη που απαντήσατε. Δεν θα σταθούμε σε λέξεις αλλά σε μερικά  μόνον πράγματα που πιθανόν να φανούν χρησιμα και σε εσάς και στην Μονεμβασιά.

1)Λυπούμαστε που όταν γράφουμε "σε τοπικές εφημερίδες και τις ηλεκτρονικές εκδώσεις τους!!! (τέλος 2ης παραγράφου)" και υπάρχει στην ανάρτηση και η σχετική ξεκάθαρη εικόνα, εσείς απαντάτε "Δεν έχει γίνει καμία δημοσίευση σε εφημερίδα όπως αναφέρετε". 

2)Λέτε με τόση άνεση πως "απόφαση της επιτροπής συμφώνησαν όλα τα μέλη της πλην του κου. Χριστάκου, όπως φαίνεται και από τα πρακτικά της επιτροπής που είναι αναρτημένα στο προσωπικό του ιστολόγιο." οπότε για εσάς, προφανώς, είναι όλα εντάξει μιας και ο κ. Χριστάκος κάλυψε το θέμα διαφάνειας για το τι συμβαίνει στον Δήμο σχετικά καθώς και το πως και που πάνε τα χρήματα των Δημοτών;
3)Μας λέτε: "Επίσης δεν γνωρίζω από που έχετε αντλήσει την πληροφόρηση για τις ''αντιδράσεις για την απευθείας ανάθεση της κατασκευής της αλλά και για τα αλόγιστα χρήματα που ξοδεύει ο Δήμος δορυφορικά της.... '' αφού όλοι οι γνωρίζοντες αποδέχονται πως το ποσό των 1050 ¤ συν ΦΠΑ που δαπανήθηκε για την κατασκευή της είναι μηδαμινό για τη δουλεία που έχει γίνει." και απλά αριστερά σας παραθέτουμε την ανάρτσηη ενός από τα τοπικά portal στα οποία έχετε βάλει διαφήμιση (κλικ να μεγαλώσει) όπου στις 29 Φεβρουαρίου έγραφε σχετικά: 

"Η δική μας πρώτη εντύπωση δεν μας αφήνει με το "στόμα ανοιχτό", ωστόσο το έργο που έχει γίνει δεν είναι αμελητέο... ...Αυτό ωστόσο που μας προξενεί εύλογη απορία, είναι ότι την υλοποίηση του έργου ανέλαβε εταιρία εκτός Λακωνίας, ενώ δε γνωρίζουμε και τις διαδικασίες κάτω από τις οποίες επιλέχθηκε η συγκεκριμένη εταιρία. Πρόκειται για έργο που σαφώς θα μπορούσε να είχε ανατεθεί σε ανθρώπους από την περιοχή μας, ή έστω και με την πραγματοποίηση κάποιου διαγωνισμού από την πλευρά του Δήμου. Σε περιόδους κρίσης όπως σήμερα είναι κρίμα τα όποια ποσά επενδύονται σε τοπικά έργα να φεύγουν από τα μέρη μας, όταν μπορούν να τονώσουν την τοπική αγορά...."

 4)Μας λέτε πως: "Το ποσό των 1050ΕΥΡΩ συν ΦΠΑ που δαπανήθηκε για την κατασκευή της είναι μηδαμινό για τη δουλεία που έχει γίνει." Θα συμφωνούσαμε κι εμείς μαζί σας αλλά να ρωτήσουμε στα χρήματα που μας λέτε είναι και οι φωτογραφίες ας πούμε ή πληρώθηκαν επιπλέον ή αλλιώς. Γιατί όταν λέμε όλη η στοσελίδα ενοούμε όλη, έτσι;

 5)Ο Γενικός Γραματέας του ΕΟΤ που σας είπε μπράβο για την ιστοσελίδα είναι διοριμένος εκεί ή όχι;

6)Τα χρήματα στη Google γιατί να χρειασθήκαν όταν πρόκειται για μία τόσο καλή δουλειά όσο λέτε; Επίσης καλό θα ήταν φράσεις που δεν γνωρίζεται προσωπικά όπως "1500ΕΥΡΩ συν ΦΠΑ για την ανάρτηση της ιστοσελίδας στις μηχανές αναζήτησης (google)" να μην τις χρησιμοποιείται γιατί απλά είναι λάθος και σας εκθέτουν.

7)Ποιός σας είπε πως "το site βρίσκεται στην πρώτη τριάδα των αναζητήσεων για τα keywords Μονεμβάσια και monemvasia"; Για να μην εκτεθείτε με τον ίδιο τρόπο και στο μέλον και για να μπορείτε κατα το δυνατόν να γνωρίζετε τι συμβαίνει με αυτά σας λέμε πως το google δίνει άλλα αποτελέσματα ανά χώρα αλλά και ανά χρήστη. Δηλαδή κανένα από τα pc σας που ήδη έχει εκδηλώση σαφή προτίμηση σε συγκεκριμέρνο site δεν είναι μέτρο για κρίση και δεν έχει σχέση με τα αποτελέσματα που βλέπει ένας οποιοσδήποτε άλλος ανεξάρτητος χρήστης, οπότε δείτε τι συμβαίνει σε μηχανήματα "παρθένα":

Σε "παρθένο μηχάνημα" με αναζήτηση στη λέξη "monemvasia" τις τρεις πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν κατά σειρά: monemvasia.com, wikipedia.org και τρίτο greeka.com...
Αντίστοιχα στην αναζήτηση με τη λέξη "Μονεμβασια" πρώτο βγαίνει το monemvassia.gr, και όντως εδώ δεύτερο το monemvasia.gr (του Δήμου Μονεμβασιάς) ενώ τρίτο εδώ το wikipedia.org.
Τέλος επειδή τη Μονεμβασια με ένα "S" οι Γερμανοί, οι Ιταλοί, οι Εγγλέζοι και γενικά στο λατινικό αλφάβητο την διαβάζουν "Μονεμβαζια" αντί του κανονικού της που θα πρέπει να έχει δύο "SS" για να διαβαστεί Μονεμβασια (Ας δούμε στον αυτοκινητόδρομο που γράφει η πινακίδα "ΛΑΡΙΣΑ" & από κάτω στα λατινικά "LARISSA") κάναμε αναζήτηση και στη λέξη "monemvassia" όπου βγαίνουν: monemvasia.com, wikipedia και greeka.com




 8)Τέλος από την στιγμή που μας λέτε πως: "θεωρούμε πως η προσέλκυση Λακώνων επισκεπτών και η θετική γνώμη που μετέπειτα θα μεταφέρουν αποτελεί έναν πολύ φτηνό και αποτελεσματικό τρόπο προώθησης του προορισμού" δηλαδή πως στοχευμένα επιλέξατε τουρίστες από την Λακωνία και κατά συνέπεια για εσάς τις κλήνες του Βράχου θα τις ναυλώσουν από τα δίπλα χωριά, τότε ξεκάθαρα θεωρούμε πως η προώθηση διαφήμισης από την πλευρά σας τοπικά μέσα δεν είχε κανένα σκοπό προσπόρισης αλλά απλά ως εκεί φτάνουν τα σχέδια σας και οι βλέψεις κι ο σχεδιασμός σας για την Μονεμβασιά και το τουριστικό της μέλλον.

Είναι ξεκάθαρο άλλωστε πως ούτε σας γνωρίζαμε ούτε στοχοποιήσαμε ατομικά κανέναν αλλά και δεν μας αφορά κάτι τέτοιο. Μας σφορά η Λακωνία και μόμο. Η Διοίκηση του Δήμου έχει εκλεγεί με ξεκάθαρη και μεγάλη πλειοψηφία και απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του κόσμου και η οποία κρίνεται για τις επιλογές της όπως κι όλοι μας. Εμείς σχολιάζουμε με γνώμωνα την θετική εξέλιξη στα πράγματα της Λακωνίας και μόνο, δεν πληρωνόμαστε από κανέναν, ούτε  χρειάζονται χρήματα για να προωθούμε την Λακωνία. 
------------------------------------
Πηγή:  lakonia-gr.blogspot.com
------------------------------------