Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Ενημέρωση για το νέο μύκητα της πατάτας

Τον Ιούλιο του 2011 εντοπίστηκε στην Π.Ε. Δράμας στο Νευροκόπι για 1η φορά στη χώρα η ασθένεια της Καρκίνωσης της πατάτας. Προκαλείται από τον επιβλαβή μύκητα χυτρίδιο το σαρκώδες (Synchitriumendobioticum) που προέρχεται από την Λ. Αμερική, αλλά πλέον είναι ευρέως διαδεδομένος στην Ευρώπη και απαντάται στα περισσότερα κράτη της ΕΕ.

Η καρκίνωση της πατάτας είναι σοβαρή ασθένεια που μειώνει και υποβαθμίζει την παραγωγή, με απώλειες που μπορούν να φτάσουν το 100% στον αγρό, αλλά και στην αποθήκη. Στο υπέργειο μέρος των φυτών της πατάτας δεν εμφανίζονται συμπτώματα, αλλά στους κονδύλους παρουσιάζονται υπερπλασίες, καρκινώματα με μορφή σαν «κουνουπίδι» ή «σφουγγάρι».

Ο μύκητας μπορεί να επιβιώσει στο έδαφος με σπόρια του μέχρι βάθους ½ μέτρου και για 30 χρόνια χωρίς την παρουσία φυτών πατάτας. Για το λόγο αυτό απαγορεύεται σε ήδη μολυσμένους αγρούς η καλλιέργεια της πατάτας για τουλάχιστον 30 χρόνια, ιδιαίτερα ευαίσθητων ποικιλιών.

Μεταδίδεται με μολυσμένο έδαφος από κονδύλους, μηχανήματα, εργαλεία, ζώα (φέρουν τα σπόρια όταν τρέφονται με μολυσμένους κονδύλους και τα διασπείρουν), όπως και με μολυσμένο πατατόσπορο που μπορεί να έχει μικρούς δυσδιάκριτους όγκους. Επίσης τα σπόρια του μύκητα (σποριάγγεια) διασπείρονται και  με τον άνεμο

Για την αντιμετώπιση του μύκητα δεν υπάρχουν διαθέσιμα και αποτελεσματικά χημικά ή βιολογικά μέσα αντιμετώπισης, οπότε μπορούμε να κάνουμε μόνο πρόληψη με χρήση ανθεκτικών ποικιλιών, έλεγχο του πατατόσπορου (πιστοποιημένος), έλεγχο της σοδειάς για ύποπτους κονδύλους που φέρουν συμπτώματα της καρκίνωσης κ.α.

Σε περίπτωση προσβολής πρέπει να λαμβάνονται αυστηρά φυτοϋγειονομικά μέτρα (καταστροφή προσβεβλημένων κονδύλων, απαγόρευση φύτευσης σε μολυσμένους αγρούς) για εμπόδιση διάδοσης της ασθένειας.

Η Π.Ε. Χαλκιδικής σε συνεργασία με το Δήμο Αριστοτέλη και την Ε.Δ.Γ.Σ. Αρναίας, στα πλαίσια των Επισκοπήσεων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του χυτριδίου του σαρκώδους που προσβάλει την πατάτα διοργανώνει ενημέρωση στηνΑρναία, την Τρίτη στις 12 Ιουνίου 2012 και ώρα 9:30 πμ,
 στην αίθουσα του Δημαρχείου με θέμα: «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΜΥΚΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΤΑΤΑΣ
ΧΥΤΡΙΔΙΟ ΤΟ ΣΑΡΚΩΔΕΣ».

Στην ενημέρωση προσκαλούνται τόσο επαγγελματίες όσο και ερασιτέχνες καλλιεργητές πατάτας. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζεται ο μύκητας από όλους και να λάβουμε άμεσα έκτακτα μέτρα σε περίπτωση εντοπισμού της καρκίνωσης της πατάτας στην ΠΕ Χαλκιδικής. Παρακαλούμε ενημερωθείτε και ενημερώστε την ΠΕ Χαλκιδικής σε περίπτωση που παρατηρήσετε συμπτώματα όγκων σε πατάτα.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ & ΦΥΤΟΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ
ΤΕΡΤΙΒΑΝΙΔΗΣ Κ., ΝΟΜΙΚΟΥ Μ., ΧΑΡΙΖΟΠΟΥΛΟΣ Μ. & ΧΑΛΚΙΑΣ Τ.
ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ, ΤΚ 63100, ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Τηλ.: 2371351282 / 2371351270            Φαξ: 2371039207        email: agro12@halkidiki.gov.gr
-------------------------------
Πηγή: paseges.gr
-------------------------------