Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Αποθεματοποίηση σε δυο δόσεις για το ελαιόλαδο.

Σε δύο δημοπρασίες θα χωριστεί η αποθεματοποίηση που προκήρυξε η Ευρωπαϊκή Ένωση για το εξαιρετικό παρθένο και το παρθένο ελαιόλαδο. Οι προσφορές για την πρώτη μερική δημοπρασία μπορούν να υποβάλλονται από τις 31 Μαΐου 2012 ως τις 5 Ιουνίου 2012 στις 11.00, ώρα Βρυξελλών.

H υποπερίοδος κατά τη διάρκεια της οποίας είναι δυνατόν να υποβάλλονται προσφορές για τη δεύτερη μερική δημοπρασία αρχίζει την πρώτη εργάσιμη ημέρα που έπεται της λήξης της προηγούμενης υποπεριόδου και λήγει στις 19 Ιουνίου 2012 στις 11.00, ώρα Βρυξελλών.

Οι προσφορές αφορούν περίοδο αποθεματοποίησης 180 ημερών και κάθε προσφορά θα πρέπει να καλύπτει ελάχιστη ποσότητα τουλάχιστον 50 τόνων.

Οι υποβάλλοντες προσφορές θα πρέπει να δώσουν και εγγύηση ύψους 50 ευρώ ανά τόνο ελαιολάδου.
Σε περίπτωση που ένας εμπορευόμενος συμμετέχει σε διαγωνισμό για πολλές κατηγορίες ελαίων ή για περιέκτες που βρίσκονται σε διαφορετικές διευθύνσεις, υποβάλλει χωριστή προσφορά για κάθε περίπτωση.

Όσον αφορά τους λόγους ενεργοποίησης του μέτρου, ο σχετικός κανονισμός επισημαίνει τα εξής: «Στην Ισπανία και στην Ελλάδα, κράτη μέλη τα οποία παράγουν από κοινού περισσότερο από τα δύο τρίτα της συνολικής παραγωγής ελαιολάδου στην Ένωση, η μέση τιμή ελαιολάδου που καταγράφηκε στην αγορά κατά τη διάρκεια της περιόδου που προσδιορίζεται στο άρθρο 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 826/2008 της Επιτροπής, της 20ής Αυγούστου 2008, σχετικά με τη θέσπιση κοινών κανόνων για τη χορήγηση κοινοτικής ενίσχυσης στην ιδιωτική αποθεματοποίηση ορισμένων γεωργικών προϊόντων είναι χαμηλότερη από το επίπεδο που αναφέρεται στο άρθρο 33 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1234/2007.

Αυτό προκαλεί σοβαρή διαταραχή στις αγορές των εν λόγω κρατών μελών. Η αγορά ελαιολάδου στην Ένωση χαρακτηρίζεται από υψηλό επίπεδο αλληλεξάρτησης και, συνεπώς, η σοβαρή διαταραχή στην ισπανική και στην ελληνική αγορά κινδυνεύει να εξαπλωθεί σε όλα τα κράτη μέλη παραγωγής.»

Προσφορές υποβάλλονται στην Ελλάδα, στην Ισπανία, στη Γαλλία, στην Ιταλία, στην Κύπρο, στη Μάλτα, στην Πορτογαλία και στη Σλοβενία.
-----------------------
Πηγή: paseges.gr
-----------------------