Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Ακτοπλοΐα: Ρύθμιση για τις άγονες γραμμές

Στο 70% έφτασε το "ακατάσχετο" των μισθωμάτων για τις άγονες ακτοπλοϊκές γραμμές, σύμφωνα με την πράξη νομοθετικού περιεχόμενου που ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο, στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Όπως είχε αναφέρει η "Ν", η κυβέρνηση θα έδινε τη δυνατότητα με σχετική ρύθμιση να μην κατάσχεται από τις ΔΟΥ έναντι οφειλών ακτοπλοϊκών εταιρειών ένα ποσό μέχρι και 50% των μισθωμάτων, προκειμένου να καταβάλλονται οι μισθοί στους ναυτικούς και υπαλλήλους των εταιρειών κατά προτεραιότητα ή ακόμη και για την αγορά καυσίμων.

Τελικά, με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου το ποσοστό αυτό ανέβηκε στο 70%. Ειδικότερα όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ 103/30-04-2012 "επιχορηγήσεις από το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας των δικαιούχων για την εκτέλεση δρομολογίων άγονων γραμμών δεν εκχωρούνται, δεν κατάσχονται, δεν υπόκεινται σε κανενός είδους παρακράτηση και δεν συμψηφίζονται με τυχόν οφειλές αυτών προς το Δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία, μέχρι ποσοστού 70% αυτών, εφόσον πληρούνται οι γενικές διατάξεις περί φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας''.

Το ύψος του ποσοστού

Επίσης, στο ΦΕΚ προστίθεται ότι "ο διατάκτης της πληρωμής κατά την έκδοση της απόφασης έγκρισης πληρωμής της επιχορήγησης ορίζει ρητά ότι η επιχορήγηση αυτή εμπίπτει στη ρύθμιση της παρούσας Πράξης και προσδιορίζει το ύψος του παραπάνω ποσοστού.

Η παρούσα διάταξη, με εξαίρεση το ανεκχώρητο, εφαρμόζεται και στις περιπτώσεις που έχουν ήδη εκδοθεί τίτλοι πληρωμής έως την ημερομηνία έναρξης ισχύος της και δεν έχουν εξοφληθεί με την έκδοση σχετικής συμπληρωματικής πράξης του διατάκτη της πληρωμής.

Κάθε γενική ή ειδική διάταξη νόμου που ρυθμίζει διαφορετικά τα θέματα της παρούσας παραγράφου καταργείται".
--------------------------
Πηγή: Ναυτεμπορική
--------------------------