Τρίτη 1 Μαΐου 2012

Συνέντευξη Πέτρου Πετρίτη στην Εφημερίδα Δημοτικό Μέλλον

Κύριε Πετρίτη, θα ξεκινήσουμε με μια προσωπική  ερώτηση: Ποιος είστε; Πώς θα συστήνατε τον εαυτό σας στον κόσμο που καλείτε να σας ψηφίσει; 

Ως προς τα στοιχεία του βιογραφικού μου, είμαι Ναυπηγός Μηχανικός με Μεταπτυχιακό στα Ναυτιλιακό από το Πανεπιστήμιο Πειραιά  και δουλεύω στο τεχνικό τμήμα ναυτιλιακής εταιρείας του Πειραιά. Η καταγωγή μου είναι από την Αίγινα, όπου εξελέγην στις τελευταίες δημοτικές Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής, είμαι 31 χρονών, κι , έχω πάθος με το volleyκαι το beachvolley, όπως και με τους ανθρώπους, τη φιλία, την ομορφιά και την ιστορία του τόπου μας.

Ποιοι λόγοι σας ώθησαν να κατεβείτε στις εκλογές;

Το γεγονός ότι είμαι νέος, και ζω σε μια πανέμορφη, πάμπλουτη χώρα που τη βλέπω να διασύρεται από δεκαετιών κακή διαχείριση της περιουσίας της. Δε μιλάω μόνο για τον ορυκτό μας πλούτο, τα ενεργειακά κοιτάσματα, τη ναυτιλία μας, τα απίστευτα νησιά και βουνά μας, που άπειρους επισκέπτες έχουν μαγέψει, ούτε για την ιστορία, τον πολιτισμό μας, τα παγκόσμια φήμης μνημεία μας, ή το μοναδικό σε ποιότητα μεσογειακό λάδι, την εύφορη γη μας με τα ονομαστά τοπικά προϊόντα.  Μιλάω για όλ’ αυτά μαζί. Η Ελλάδα είναι ένα επίγειος Παράδεισος, και μ’ όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε λόγω της παγκόσμιας διεθνούς συγκυρίας, είναι στο χέρι όλων μας, κι ιδιαίτερα της νέας γενιάς, να την υπηρετήσουμε όπως της αξίζει για να τη φέρουμε ξανά στη θέση που της πρέπει.

Είστε υποψήφιος με το ΠΑ.ΣΟ.Κ στην Α΄ Πειραιά, σε μια δύσκολη πολιτικά συγκυρία. Θεωρείτε ότι το ΠΑΣΟΚ θα καταφέρει να κάνει την έκπληξη στις εκλογές;

Κοιτάξτε, πιστεύω ότι η σημερινή κατάσταση, αν θέλουμε να μην κλείνουμε τα μάτια, είναι καθρέφτης της ίδιας της κοινωνίας μας. Και στο βαθμό που η κοινωνία αυτή, έστω αναγκαστικά, καλείται να αλλάξει, όπως οι ζωές όλων μας καλούνται να αλλάξουν, έτσι καλείται να αλλάξει και το κόμμα μας για να μη χάσει την επαφή του με τον κόσμο. Το αν θα συρρικνωθεί ή όχι η φωνή της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης που παραδοσιακά εκπροσωπεί το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο θα πείσουμε τους ψηφοφόρους μας ότι αφουγκραστήκαμε πράγματι τα μηνύματα των καιρών κι είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε τα λάθη του παρελθόντος. Συμμετέχω σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για την Ελλάδα αλλά και για το Κίνημα μας θέλοντας να πω ότι στα δύσκολα πρέπει να μπαίνουμε μπροστά με αίσθημα ευθύνης και εκφράζοντας την ανανέωση τώρα και παντού.
Στο Α’ Πειραιά κάναμε πράξη την αλλαγή με ένα πλήρως ανανεωμένο ψηφοδέλτιο με ανθρώπους των επιστημών, της επιχειρηματικότητας, της τοπικής αυτοδιοίκησης και της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Τι ακριβώς επαγγέλλεται ως προς την πρόοδο και την ευημερία το ΠΑΣΟΚ που εκπροσωπείτε σα νέος υποψήφιός του; Ένα ΠΑΣΟΚ με βεβαρημένο παρελθόν, για μεγάλο μέρος της κοινωνίας, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Το ΠΑΣΟΚ, το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, δεν είναι ένα αυθαίρετο κατασκεύασμα που μπορεί να καταρρακωθεί μέσα σε μια γενικότερη κακή συγκυρία. Το ΠΑΣΟΚ εκφράζει τον κορμό της ελληνικής κοινωνίας. Αυτό που λέμε ευρύτερη δημοκρατική παράταξη. Κι αυτός ο χώρος δεν έχει εκλείψει, ούτε πρόκειται να εκλείψει ποτέ. Δείτε το παράδειγμα της Γαλλίας με τον Ολάντ και την ανάγκη ύπαρξης του κεντροαριστερού πόλου απέναντι σε έναν συντηρητικό άξονα Γαλλίας-Γερμανίας που επιβάλει σκληρές πολιτικές λιτότητας.
 Δε θα απολογηθώ για λάθη ή κακούς χειρισμούς του παρελθόντος. Είμαι πολύ νέος γι αυτό. Απλά, θα κάνω ό, τι μπορώ για να ξαναβρεί το κόμμα μου τις φυσικές κι αληθινές του διαστάσεις. Από την 6η του Μάη το βράδυ, αν είναι δυνατόν. Όσο για την πρόοδο και την ευημερία, προσωπικά σας απαντώ ότι τη βλέπω να έρχεται μόνο μέσα από ευνομία, δικαιοσύνη, δουλειά και προκοπή. Κι αυτά δεν είναι απλά λόγια, γιατί στα ελληνικά, αν τα αγαπάς και τα εννοείς, οι λέξεις έχουν τη δική τους βαρύτητα.

Ποιοι οι στόχοι σας για την εκλογική σας περιφέρεια;

Οι βασικός στόχος για την περιφέρεια του Πειραιά και της νησιωτικής ενότητας του Αργοσαρωνικού είναι η κοινωνική συνοχή. Αυτήν την εποχή είναι ελκυστικό να μιλάς για ανάπτυξη ή για μεγαλεπήβολα σχέδια, προϋπόθεση όμως είναι ο λαός, και ειδικότερα η νεολαία, να μην χάσει την ελπίδα του για το μέλλον. Πιστεύω στις εμπορικές και τουριστικές δυνατότητες του Πειραιά με καινοτόμες παρεμβάσεις αλλά και στην αξιοποίηση του ανθρωπίνου δυναμικού στις μικρές κοινωνίες των νησιών μας. Μπορούμε να είμαστε μια δημιουργική κυψέλη στις δύσκολες σημερινές συνθήκες, γιατί μην ξεχνάμε ότι ο Πειραιάς είναι παγκόσμιος ναυτιλιακός κόμβος και τα νησιά μας, τουριστικά, το μπαλκόνι της Αττικής, ένας εύκολος, κοντινός προορισμός, πλούσιος σε ιστορία και ομορφιά.  Η κρίση λοιπόν μπορεί να εκφραστεί και σαν ευκαιρία για το Πειραιά στηρίζοντας και ενισχύοντας το δίπολο Ναυτιλία και Τουρισμός.