Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Μέχρι τις 18 Μαΐου η απόκτηση κωδικού για υποβολή μηχανογραφικών

Ηλεκτρονικά θα υποβάλλουν και φέτος οι υποψήφιοι τα μηχανογραφικά τους δελτία για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Όλοι οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων (90% και 10%) και των Επαγγελματικών Λυκείων (ομάδες Α΄ και Β΄) πρέπει από την Τρίτη 8 Μαΐου μέχρι και την Παρασκευή 18 Μαΐου να προσέλθουν στο Λύκειό τους για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), τον οποίο θα δημιουργήσουν οι ίδιοι.

Με αυτό τον κωδικό, θα μπρούν σε επόμενη φάση να επεξεργαστούν το μηχανογραφικό τους δελτίο και τον Ιούνιο να το υποβάλουν οριστικά. Οι ημερομηνίες για την οριστική υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων θα ανακοινωθούν αργότερα.

Οι υποψήφιοι ΓΕΛ και ΕΠΑΛ-Β΄για το 90% και οι υποψήφιοι ΕΠΑΛ-Α΄ προκειμένου να δημιουργήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) θα επιδεικνύουν στο Λύκειό τους το δελτίο εξεταζομένου ή την αστυνομική τους ταυτότητα. Οι υποψήφιοι ημερήσιων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ-Β΄για το 10% θα επιδεικνύουν την πρωτότυπη Βεβαίωση Πρόσβασης και την αστυνομική τους ταυτότητα.

Με τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις, καθορίστηκε ένα νέο πλαίσιο για τις ειδικές περιπτώσεις των πολύτεκνων, των τρίτεκνων και των κοινωνικών κριτηρίων. Συνοπτικά, αίρονται τα ηλικιακά όρια, απαλείφεται το εισοδηματικό κριτήριο και καταργείται ο γεωγραφικός περιορισμός της μιας και μοναδικής περιφέρειας.

Για την εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων, όλοι οι υποψήφιοι οι οποίοι ανήκουν σε κάποια ειδική περίπτωση θα αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά και μετά από τον έλεγχό τους θα χαρακτηρίζονται από τον (Υπο)Διευθυντή ως ειδική περίπτωση (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, κοινωνικά κριτήρια). Για τα δικαιολογητικά και τη διαδικασία, οι υποψήφιοι θα ενημερωθούν είτε από το Λύκειό τους είτε από την ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.minedu.gov.gr.

Υπενθυμίζεται ότι τα παραπάνω δεν αφορούν τις ειδικές κατηγορίες των πολύτεκνων, των τρίτεκνων κλπ. για τις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και τις Σχολές Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, καθώς η διαδικασία και τα δικαιολογητικά για αυτές τις Σχολές καθορίζονται και ανακοινώνονται από τα αρμόδια υπουργεία.

Τέλος, όσοι απόφοιτοι δήλωσαν τον Φεβρυάριο υποψηφιότητα για το 90% των θέσεων (με νέα εξέταση, αλλά τελικά δεν προσέλθουν στις πανελλαδικές σε κανένα μάθημα, αμέσως μετά τη λήξη των πανελλαδικών θα προσέλθουν στο Λύκειό τους, για να τους επιστραφεί η Βεβαίωση Πρόσβασης. Αν αυτοί οι απόφοιτοι αποφασίσουν να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων χωρίς νέα εξέταση (το δικαίωμα αυτό έχουν οι κάτοχοι Βεβαίωσης Πρόσβασης ημερήσιων ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ-Β' των ετών 2010 ή 2011), θα πρέπει τον Ιούνιο να προσέλθουν πάλι στο Λύκειο, προκειμένου να δημιουργήσουν νέο προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password).
------------------------
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
------------------------