Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Απόφαση: Επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες

Η επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος, για το έτος 2012, μπορεί να πραγματοποιείται και με υποβολή των αιτήσεων επιστροφής στη ΔΟΥ φορολογίας εισοδήματος του αγρότη ή στη ΔΟΥ της περιοχής όπου βρίσκεται η έδρα της συνεταιριστικής οργάνωσης.

Αυτό προβλέπει απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Παντελή Οικονόμου, η οποία ελήφθη προκειμένου να διευκολυνθούν οι αγρότες και να επιταχυνθεί η εν λόγω επιστροφή.

Ειδικότερα, με βάση την εν λόγω απόφαση, η αίτηση επιστροφής υποβάλλεται:

α) Είτε απευθείας από το δικαιούχο αγρότη στη ΔΟΥ που διαθέτει τμήμα ελέγχου στη χωρική αρμοδιότητα της οποίας ασκεί μία από τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις του. Η αίτηση επιστροφής υποβάλλεται υποχρεωτικά απευθείας από το δικαιούχο αγρότη σε κάθε περίπτωση που το προς επιστροφή ποσό είναι ίσο ή μεγαλύτερο με 10.000 ευρώ.

β) Είτε μέσω συνεταιριστικής οργάνωσης στη ΔΟΥ που διαθέτει τμήμα ελέγχου στη χωρική αρμοδιότητα της οποίας βρίσκεται η έδρα της συνεταιριστικής οργάνωσης.

Εάν κατά την υποβολή των αιτήσεων επιστροφής διαπιστώνεται ότι δεν υποβάλλονται στην αρμόδια ΔΟΥ σύμφωνα με τα ανωτέρω, οι αιτήσεις δεν θα παραλαμβάνονται και θα ενημερώνονται οι δικαιούχοι για τη ΔΟΥ στην οποία πρέπει να υποβληθούν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περίπτωση που οι αιτήσεις επιστροφής υποβάλλονται μέσω συνεταιριστικών οργανώσεων, υποβάλλονται συγχρόνως και τα πρωτότυπα φορολογικά στοιχεία στις αρμόδιες ΔΟΥ.

Επισημαίνεται ότι ως νόμιμα φορολογικά στοιχεία γίνονται δεκτά και τα τιμολόγια αγοράς, στην περίπτωση που λόγω μη έγκαιρης προσαρμογής στο νέο τρόπο τιμολόγησης, από 1.6.2010, οι αγοραστές αγροτικών προϊόντων δεν έχουν εκδώσει το προβλεπόμενο από τις διατάξεις του ΚΒΣ (Π.Δ. 186/1992) συνενωμένο στοιχείο «Δελτίο Αποστολής - Τιμολόγιο».
--------------------------------------
Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ
--------------------------------------