Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ – ΜΕ ΗΧΗΡΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΑ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ

Με μια λαμπρή τελετή, ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος και ο διευθυντής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (ΕΑΜ) Δρ. Νικόλαος Καλτσάς, εγκαινίασαν το βράδυ της Πέμπτης, 5-4-2012 τη μεγάλη περιοδική έκθεση του ΕΑΜ με θέμα το Ναυάγιο των Αντικυθήρων. Η έκθεση με τίτλο «ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ: ΤΟ ΠΛΟΙΟ, ΟΙ ΘΗΣΑΥΡΟΙ, Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ» ανοίγει επίσημα τις πύλες της για το κοινό και θα διαρκέσει περισσότερο από ένα έτος, μέχρι και την 28η Απριλίου 2013. 

Είναι η πρώτη παρουσίαση του συνόλου των αρχαιοτήτων, οι οποίες ανελκύσθηκαν κατά τα έτη 1900-1901 και 1976 από το περίφημο Ναυάγιο των Αντικυθήρων, νοτίως της Πελοποννήσου:

Από τον χάλκινο «Έφηβο των Αντικυθήρων», πανέμορφο στην τελειότητά του ως τα μισοφαγωμένα από τη θάλασσα μαρμάρινα γλυπτά _ τα περισσότερα από τα οποία βγήκαν από τις αποθήκες_, από τα εκπληκτικά γυάλινα αγγεία ως τα ξύλινα, χάλκινα και μολύβδινα κατάλοιπα του πλοίου αλλά και ως τα ελάχιστα ανθρώπινα, σκελετικά υπολείμματα των επιβατών (η ανάλυση δείχνει έναν νεαρό άνδρα, μία γυναίκα και ένα ακόμη νεαρότερο άτομο αδιευκρίνιστου φύλου).


«Τα αρχαιολογικά ευρήματα αποτελούν μαρτυρία για την τέχνη, το εμπόριο και τη διακίνηση καλλιτεχνημάτων. Δίνουν πληροφορίες για το πώς ο ελληνικός τρόπος ζωής επηρέασε τους ρωμαίους αριστοκράτες και τους εύπορους επιχειρηματίες κατά τον 1ο π. Χ. αιώνα», είπε ο διευθυντής του μουσείου Δρ. Νικόλαος Καλτσάς, που είχε και την γενική επιμέλεια της έκθεσης. 

Η μερική ανέλκυση του ναυαγίου συνιστά την πρώτη μεγάλης έκτασης ενάλια έρευνα παγκοσμίως. Κατά την πρώτη φάση (1900-1901) η επιχείρηση αναλήφθηκε από Σύμιους σπογγαλιείς με τη συνδρομή πλοίων του Βασιλικού Ναυτικού. Η δεύτερη φάση (1976) πραγματοποιήθηκε από την Αρχαιολογική Υπηρεσία με τη βοήθεια του ωκεανογραφικού πλοίου του J.Y. Cousteau “Καλυψώ”.

Το ναυάγιο χρονολογείται στο 60-50 π.Χ. περίπου, ενώ το φορτίο του χρονολογείται από τον 4ο έως και τον 1ο αιώνα π.Χ. Η μελέτη του φορτίου θα προσθέσει μια σημαντική μαρτυρία για το θαλάσσιο εμπόριο και τη διακίνηση έργων ελληνικής τέχνης στο τέλος της ελληνιστικής εποχής και της δημοκρατικής περιόδου της Ρώμης.

Η έκθεση πραγματοποιείται χάρη στην οικονομική ενίσχυση από την ελβετική εταιρεία Hublot, εκπρόσωπος της οποίας μίλησε στα εγκαίνια, ενώ υπήρξε τηλεοπτική κάλυψη της τελετής και από την ελβετική τηλεόραση. Καθοριστική είναι επίσης η συμβολή του ομίλου OTE-Cosmote.
Η Alpha Bank χρηματοδοτεί την δημιουργία και την πραγματοποίηση των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της έκθεσης. Παράλληλες ενέργειες που σχετίζονται με την προβολή της έκθεσης υποστηρίχθηκαν από τη ΔΕΗ, την ΠΕΤΡΟΓΚΑΖ, το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών Ελ. Βενιζέλος, την εταιρεία επαγγελματικού φωτισμού Βασιλείου, τις εταιρείες Attica Group, SUPERFAST FERRIES, Blue Star Ferries και GOLDENSTARFERRIES και το Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου.

Χορηγοί επικοινωνίας της έκθεσης είναι το MEGA και η EΡT.

Η Ευανθία Ρεμπούτσικα και η εταιρεία Cantini παραχώρησαν δωρεάν την άδεια για χρήση του ορχρηστικού "Γεμάτο Φεγγάρι" από το δίσκο "Φωνή Αιγαίου" στο τηλεοπτικό σποτ του MEGA. Το ντοκιμαντέρ για το ναυάγιο και το Μηχανισμό, παραγωγής Images First Ltd. σε συνεργασία με την EΡT και την εταιρεία παραγωγής ARTE, καθώς και η μικρή 3D ταινία, παραγωγής της εταιρείας Ph. Nicolet NVP3D που θα προβάλλονται στη διάρκεια της έκθεσης συμβάλλουν στην ολοκληρωμένη παρουσίαση του εκπληκτικού αυτού ευρήματος της πρώτης ενάλιας αρχαιολογικής έρευνας παγκοσμίως.

Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος στα εγκαίνια της έκθεσης για το Ναυάγιο των Αντικυθήρων στο ΕΑΜ

ΣΕ ΥΨΗΛΟ ΕΠΙΠΕΔΟ Η ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ

Στα εγκαίνια της έκθεσης, τα οποία καλύφθηκαν εκτεταμένα από δεκάδες τηλεοπτικά, ραδιοφωνικά και δημοσιογραφικά δίκτυα, παρευρέθησαν εκατοντάδες προσωπικότητες του πολιτισμού, της αρχαιολογίας, των επιστημών, των γραμμάτων και των τεχνών, αλλά και της πολιτικής. 
 
Ο Διευθυντής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου κ. Καλτσάς ξεναγεί στην έκθεση του Ναυαγίου των Αντικυθήρων τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Γερουλάνο, τη Γ.Γ. κα Μεδώνη και τους φορείς των Κυθήρων και Αντικυθήρων

Την τοπική κοινωνία των Αντικυθήρων εκπροσώπησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ, ο Δήμαρχος κ. Θ. Κουκούλης, που απηύθυνε και σύντομο χαιρετισμό και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας κ. Ευστρ. Χαρχαλάκης, ενώ το παρόν έδωσε και ο Αρχαιολόγος κ. Άρης Τσαραβόπουλος, που εδώ και 12 χρόνια ανασκάπτει τα αρχαία των Αντικυθήρων καθώς και η Αρχαιολόγος των βυζαντινών αρχαιοτήτων κα. Μαρίνα Παπαδημητρίου. 

Επίσης παρόντες ήταν και οι γνωστοί φωτορεπόρτερ κ. Διονύσης Ανδρόνικος και Διονύσης Πατεράκης, Αντικυθήριοι αμφότεροι, που κάλυψαν φωτογραφικά την εκδήλωση. 


Οι φορείς των Κυθήρων με τον Διευθυντή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Δρ. Νικόλαο Καλτσά

Ο Δήμαρχος κ. Κουκούλης μαζί με τους κ. Χαρχαλάκη και Ανδρόνικο είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για λίγο με τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Παύλο Γερουλάνο και τη Γ.Γ. κα. Λίνα Μενδώνη το ζήτημα της ανάδειξης των αρχαιοτήτων των Κυθήρων και των Αντικυθήρων, επί του οποίου η Γενική Γραμματέας δεσμεύθηκε να προωθήσει οποιαδήποτε έτοιμη και ώριμη σχετική μελέτη, προς χρηματοδότηση.

· Κείμενο: Στρ. Χαρχαλάκης, με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ, in.gr, tovima.gr. megatv.com -    Φωτό: Διονύσης Ανδρόνικος

Σχετικό video για το μηχανισμό των Αντικυθήρων: http://www.youtube.com/watch?v=UpLcnAIpVRA

Σχετικά links: