Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Εκπρόσωποι κομμάτων μιλούν στον ΑγροΤύπο λίγο πριν τις εκλογές για τις φημολογούμενες αλλαγές στο καθεστώς φορολόγησης αγροτών.

«Παγωμένο» βρίσκεται το τελευταίο διάστημα – ένεκα προεκλογικής περιόδου – το θέμα που είχε προκύψει στις αρχές του χρόνου με την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος φορολόγησης των αγροτών. 

Ωστόσο, παρά τις τελευταίες διαβεβαιώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Παντελή Οικονόμου ότι «αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει από πουθενά καμία πρόταση που θα επιβάρυνε φορολογικά τους αγρότες και δεν θα τους επιβάρυνε και διαδικαστικά», ένας μεγάλος αριθμός παραγωγών συνεχίζει να εκφράζει την ανησυχία του. 

Για τον λόγο αυτό ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με βουλευτές κομμάτων οι οποίοι ασχολούνται με τα αγροτικά ζητήματα, προκειμένου να καταγράψει τη γνώμη τους και την θέση της παράταξής τους. Υπενθυμίζουμε ότι φημολογείται πως υπάρχει στις ζητήσεις μεταξύ Τρόικας και Κυβέρνησης η αντικατάσταση του ειδικού καθεστώτος, αφενός με τη γενίκευση της υποχρέωσης τήρησης λογιστικών βιβλίων στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος, και αφετέρου με τη φορολόγηση με έναν ειδικό συντελεστή (από 20% έως 25%) στο εισόδημα των παραγωγών, χωρίς αφορολόγητο αποθεματικό ή ειδικές εκπτώσεις.

ΠΑΣΟΚ
Εκτός από τον κ. Οικονόμου, καθησυχαστικός στις δηλώσεις του εμφανίστηκε πρόσφατα και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Γιάννης Δριβελέγκας ο οποίος έχει αναφέρει πως «δεν θα αλλάξει κάτι στη φορολόγηση των αγροτών».

Ν.Δ.
Σε επικοινωνία του ΑγροΤύπου με τον βουλευτή Πέλλας της Ν.Δ., κ. Γιώργο Καρασμάνη μας ανέφερε χαρακτηριστικά για το θέμα ότι δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη ατζέντα πάνω στην οποία να μπορούμε να κουβεντιάσουμε. «Άλλωστε η Νέα Δημοκρατία έχει αποχωρήσει από αυτή την ιστορία», συμπλήρωσε ο βουλευτής της Ν.Δ.

ΚΚΕ
Από την πλευρά του ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, κ. Νίκος Μωραΐτης μας αναφέρει: «Αυτή η προοπτική θα αποτελέσει ένα ακόμα σοβαρό πλήγμα στον αγροτικό κόσμο αφού θα αυξηθούν οι φόροι που πληρώνουν οι αγρότες. Δεν είναι μόνο η τήρηση των βιβλίων που θα επιβαρύνει αρκετά τους αγρότες αλλά και η μείωση του αφορολόγητου στα 5.000 ευρώ».
Και προσθέτει: «Αυτό είναι ένα σημαντικό θέμα το οποίο απασχολεί ιδιαίτερα τους πιο φτωχούς αγρότες. Οι άνθρωποι που λαμβάνουν την κατώτατη σύνταξη του ΟΓΑ θα κληθούν να πληρώσουν φόρο. Εμείς θεωρούμε ότι οι αγρότες ήδη πληρώνουν δυσβάστακτα ποσά μέσα από το ΦΠΑ που για παράδειγμα πληρώνουν για την αγορά εφοδίων, και εκτοξεύει το κόστος παραγωγής».

ΣΥΡΙΖΑ
Από την πλευρά της η κα. Ευαγγελία Αμμανατίδου – Πασχαλίδου, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι το θέμα αυτό που αφορά στις αλλαγές του ειδικού καθεστώτος της φορολόγησης των αγροτών έχει δύο αναγνώσεις. Είναι καλό για τον ελεγκτικό μηχανισμό τόνισε, ωστόσο επισήμανε ότι από την άλλη πλευρά οι αγρότες και μάλιστα κάποιοι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας που θα αναγκαστούν να τηρούν βιβλία θα έχουν σίγουρα προβλήματα αν υπάρξουν αλλαγές. Τα προβλήματα βέβαια των αγροτών δεν σταματούν εκεί, σύμφωνα με την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ η οποία μας τονίζει: «Σημαντικά προβλήματα επίσης του αγροτικού κόσμου είναι τα καρτέλ, το αυξημένο κόστος παραγωγής. Εκεί πρέπει να επικεντρωθούμε όπως επίσης στα προβλήματα με την επιστροφή ΦΠΑ και πόσο ορθολογική είναι. Κατασυκοφαντείται άλλωστε όπως όλοι ξέρουμε η πλειονότητα των αγροτών επειδή κάποιοι συγκεκριμένοι τα παίρνουν είτε, από προγράμματα είτε από Φ.Π.Α.

Δημοκρατική Συμμαχία
«Θα πρέπει να γίνει εκ νέου μία μελέτη στο ζήτημα και όχι όπως μας έχουν συνηθίσει τα τελευταία χρόνια να επιβάλλονται άκριτα υπερφορολογήσεις χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε κλάδου», αναφέρει σε δήλωσή του στον ΑγροΤύπου, ο βουλευτής Ηρακλείου και Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, κ. Λευτέρης Αυγενάκης.

Επίσης ο βουλευτής αναφέρθηκε και στη φορολόγηση των αγροτικών προϊόντων τονίζοντας ότι «Η αγροτική παραγωγή είναι πυλώνας ανάπτυξης και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με τη δέουσα σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Επιπλέον, τα αγροτικά προϊόντα θα πρέπει να είναι εύκολα προσβάσιμα στον καταναλωτή. Ιδιαίτερα τα ελληνικά προϊόντα που θεωρούνται από τα καλύτερα του κόσμου οφείλουν να είναι προσιτά σε όλους τους Έλληνες. 

Η φορολόγηση με 23% στα αγροτικά προϊόντα είναι πραγματικά αντιρεαλιστική. Θα πρέπει να καταλάβουμε επιτέλους ότι υπερφορολογώντας προϊόντα και υπηρεσίες δεν κερδίζουμε έσοδα, αφού προκαλούμε μειώσεις πωλήσεων και μάλιστα με δραματικό τρόπο. Είναι λάθος αυτή η προσέγγιση. Η φορολογία στα αγροτικά προϊόντα πρέπει να μειωθεί και μάλιστα κατά πολύ».

Τι ισχύει μέχρι σήμερα
Σύμφωνα με την υφιστάμενη φορολογική νομοθεσία οι αγρότες έχουν την ευχέρεια να επιλέξουν ανάμεσα σε φορολόγησή τους με βάση τα έσοδα και τα έξοδά τους (τήρηση βιβλίων) ή να φορολογηθούν τεκμαρτά με βάση τον όγκο της παραγωγής τους και τις αντικειμενικές τιμές των αγροτικών προϊόντων που καθορίζει και ανακοινώνει κάθε χρόνο το υπουργείο Οικονομικών.

Η διάταξη που φέρεται να έχει επεξεργαστεί το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ότι οι αγρότες που λαμβάνουν σημαντικό ποσό ως αγροτικές επιδοτήσεις θα υποχρεωθούν να ενταχθούν σε καθεστώς τήρησης βιβλίων, δηλαδή να τηρούν βιβλίο εσόδων-εξόδων και να εκδίδουν φορολογικά στοιχεία για κάθε πώλησή τους. Το όριο αυτό μελετάται να καθοριστεί στο ύψος των 5.000 έως 6.000 ευρώ.
-----------------------
Πηγή: agrotypos.gr
-----------------------