Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Στα χαρτιά έμεινε το μέτρο της αποθεματοποίησης ελαιολάδου στη χώρα μας

«Στα χαρτιά» έμεινε στην Ελλάδα το μέτρο της αποθεματοποίησης ελαιολάδου, σύμφωνα με όσα αναφέρουν στον ΑγροΤύπο εκπρόσωποι ελαιοπαραγωγικών φορέων της χώρας μας. Την ίδια στιγμή, οι τιμές του ελαιόλαδου συνεχίζουν να κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα. Σύμφωνα με όσα μας ανέφερε ο Επιστημονικός Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ, κ. Ν. Μιχελάκης, στην Κρήτη οι τιμές εξακολουθούν να κυμαίνονται για τους 0,3 βαθμούς από 1,80-2,16 ευρώ/κιλό, στην Πελοπόννησο από 1,90- 2,20 το κλασικό έως 2,50 το ΠΟΠ Καλαμάτα ανάλογα πάντα με τον τρόπο πληρωμής.

Όσον αφορά την προοπτική για άνοδο των τιμών στο μέλλον οι ελαιοπαραγωγικοί φορείς τονίζουν πως θα εξαρτηθεί από το αν συνεχιστεί η ξηρασία στην Ισπανία μέχρι και την περίοδο της καρπόδεσης (τέλη Μαΐου) η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα να επηρεάσει την παραγωγή και τα αποθέματα. Μια άλλη παράμετρος πάντως που επηρεάζει τις τιμές στην χώρα μας είναι σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΑΣ Μεσσηνίας, κ. Βασίλη Κοζομπόλη, και το κίνημα της διάθεσης ελαιολάδου στους καταναλωτές χωρίς μεσάζοντες.

«Ποιος ενδιαφέρεται στην Ελλάδα για αποθεματοποίηση; Δεν έχει άλλωστε κανένας αποθέματα για να ενταχθεί. Το μέτρο γίνεται μόνο για την Ισπανία. Άρα τα μέτρα της Ε.Ε. δεν είναι ούτε καν ασπιρίνη», αναφέρει χαρακτηριστικά στον ΑγροΤύπο, ο κ. Βασίλης Κοζομπόλης, πρόεδρος της ΕΑΣ Μεσσηνίας.

Κίνημα χωρίς μεσάζοντες

Και προσθέτει: «Αυτό που θέλω να πω επίσης είναι ότι και με το κίνημα της πατάτας ρίχνουμε επιπλέον τις τιμές μέχρι σε σημείο που να καλύπτουμε οριακά το κόστος. Κανονικά ο στόχος θα έπρεπε να είναι να ευνοηθεί και ο καταναλωτής και ο παραγωγός. Αυτή την στιγμή δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο αφού ευνοείται μόνο ο καταναλωτής. Όταν συνεταιρισμοί πουλούν 14 λεπτά το πεντάλιτρο ενδεχομένως είμαστε και κάτω του κόστους. Φοβάμαι ότι μόνοι μας βγάζουμε τα μάτια μας».

Κανένα ενδιαφέρον στην Ελλάδα

Για το μέτρο της αποθεματοποίησης και αν αυτό εφαρμόσθηκε στην Ελλάδα ρωτήσαμε και τον κ. Νίκο Προκοβάκη, πρόεδρο της ΕΑΣ Λακωνίας: «Όταν η αποθεματοποίηση είναι στο 1,77 ευρώ/κιλό στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και οι τιμές παραγωγού αυτή την στιγμή σε πανελλαδικό επίπεδο είναι πάνω από το 1,85 ευρώ/κιλό (στην Λακωνία είναι πάνω από 2,02 ευρώ/κιλο), ποιος είναι αυτός που θα δώσει το προϊόν του στην αποθεματοποίηση παίρνοντας λιγότερα χρήματα;
Αυτό το μέτρο ευνοεί την Ισπανία και όχι την Ελλάδα. Απλά ποντάρουμε πάντα ότι μια πιθανή αποθεματοποίηση στην Ισπανία που θα πάρει από την αγορά ένα σχετικά μεγάλο τονάζ ενδέχεται για ψυχολογικούς λόγους να λειτουργήσει βοηθώντας τις τιμές προς τα πάνω. Η παραγωγή φέτος στην Ισπανία είναι αρκετά υψηλή οπότε δεν λειτούργησε το μέτρο. Πάντως αυτό που γνωρίζω είναι ότι στην Ελλάδα το μέτρο δεν εφαρμόστηκε αφού δεν υπήρξε ενδιαφέρον».

Ελπίδες για άνοδο τιμής

Και καταλήγει ο κ. Προκοβάκης: «Εκείνο που πιθανό να φέρει μελλοντικά μια ανοδική τάση είναι αν συνεχιστεί η ξηρασία για το επόμενο δίμηνο στην Ισπανία. Δηλαδή την εποχή της ανθοφορίας που ξεκινάει σε λίγο και του δεσίματος που ξεκινάει στο τέλος Μαΐου.
Οι τιμές αυτή την περίοδο στο ελαιόλαδο είναι από 1,85 ευρώ/κιλό μέχρι 2,10 εμείς στην Λακωνία είμαστε από 2,02 έως 2,12 ευρώ/κιλο».
---------------------------------------------------
Πηγή: agrotypos.gr-Χρήστος Διαμαντόπουλος
---------------------------------------------------