Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Κλείνουν τα νοσοκομεία της Ελλάδας

Περισσότερα από 20 Νοσοκομεία του ΕΣΥ αναμένεται να βάλουν «λουκέτο» το 2013.


Ο υπουργός Υγείας κ. Α. Λοβέρδος δήλωσε νωρίτερα ότι για το 2012 υπάρχουν χρήματα, αλλά ουδείς μπορεί να εγγυηθεί για την επιβίωση των Νοσοκομείων το 2013, στην περίπτωση που δεν υπάρξει ανάπτυξη της χώρας. 

Σύμφωνα με εκτίμηση του υπουργού, από τα 132 Νοσοκομεία του ΕΣΥ, δεν αποκλείεται το 2013 να κλείσει το 20%.

Ο κ. Λοβέρδος παραδέχθηκε ότι ο Ενιαίος Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) δεν θα έχει τη δυνατότητα να καλύψει τις υποχρεώσεις του στα Νοσοκομεία. 

 Αυτά θα επιχειρήσουν να διεκδικήσουν νοσήλια από το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο όμως θα αδυνατεί να τα καταβάλλει.

Στο μεταξύ, στο υπουργείο Υγείας έγινε σύσκεψη με εκπροσώπους της γερμανικής κυβέρνησης. 

Οι δύο πλευρές συζήτησαν τρόπους εφαρμογής των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων (ΚΕΝ) _ αφορά τον τρόπο τιμολόγησης της νοσηλείας των νοσηλευόμενων ασθενών _ και της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Πάντως, για να μην νιώθουν οι Ελληνες μειονεκτικά ως λαός, να αναφέρουμε ότι η Γερμανία εισήγαγε τα ΚΕΝ το 2003 και το σύστημά της μπόρεσε να ισορροπήσει το 2010.

Μιας λοιπόν και ισορρόπησε το σύστημα και λειτουργεί κανονικά έκτοτε, η ελληνική πλευρά ζητεί βοήθεια από την γερμανική σε επίπεδο τεχνογνωσίας.

Στο πλαίσιο αυτό, οι αρμόδιοι του γερμανικού υπουργείου Υγείας θα επισκεφθούν αύριο, Πέμπτη, και την Παρασκευή, το ΚΑΤ και το Νοσοκομείο «Ελενα Βενιζέλου». 

Τα δύο Νοσοκομεία τους τα υπέδειξαν οι αρμόδιοι του ελληνικού υπουργείου Υγείας, καθώς οι ορθοπεδικές και γυναικολογικές επεμβάσεις είναι καλύτερα κοστολογημένες.

Στη σημερινή σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων εκπρόσωποι του ΕΟΠΥΥ και της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ).
--------------------
Πηγή: Το ΒΗΜΑ
--------------------