Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Ελαφονησιώτες Αφυπνιστήτε

Ο Δήμαρχος και ο Αντιδήμαρχος του νησιού μας την ώρα αυτή που αναβιώνει ο Εφιάλτης κατασκευής του εργοστασίου Ηλεκτρικής Ενέργειας αντί να κινητοποιήσουν τους κατοίκους και τους φορείς του τόπου μας για να δοθεί ενα νέο μύνημα στην κεντρική εξουσία μοιράζονται θέσεις και ξεπουλούν το αιγιαλό και την παραλία του νησιού μας σε οικοπεδοφάγους και σε ημετέρους.

Ο δε Δήμαρχος με παρεμβασή του στον αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος του ζητάει να συνεχιστεί το παραβατικό και παράνομο καθεστώς που έχει δημιουργηθεί με απάτη στον αιγιαλό και την Παραλία του νησιού μας για να «επωφεληθούν κι αυτοί που δεν προλάβανε...»!

Όπως έχω χειριστεί προσωπικά με παρέμβαση μου στον τότε Υπουργό Εσωτερικών κο Ραγκούση Γιάννη την ύδριση του Καλλικρατικού Δήμου του νησιού μας έτσι έχω χειριστεί προσωπικά το θέμα της μετατόπισης της γραμμής αιγιαλού και παραλίας και της γραμμής δόμησης οι οποίες μετατοπίστηκαν προς τη θάλασσα για να μπορούν κάποιοι να ξεπουλούν ανύπαρκτα οικόπεδα.

Συγκεκριμένα παραθέτω ό,τι μετά από πρωτοβουλία μου, στο από 20/03/2008 αίτημα της Κοινότητας Ελαφονήσου, λοιπών φορέων του νησιού(οπως ο Πολιτιστικός και Αθλητικός Σύλλογος) και 18 ακόμα ατόμων προς το ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ / Κ.Υ.Ν. ΛΑΚΩΝΙΑΣ, ζητήσαμε τον επανακαθορισμό οριογραμμών αιγιαλού και παραλίας για να αποτρέψουμε την λεηλάτηση των παραλιών του νησιού μας απο άτομα που αδιαφορούν για τις συνέπειες που θα προκληθούν. Από το ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ / Κ.Υ.Ν. ΛΑΚΩΝΙΑΣ συστάθηκε 5μελής Επιτροπή η οποία μετά απο εξονυχιστικό έλεγχο εγγράφων-αυτοψίας- φωτογραφίων και θεωρώντας ότι οι φωτογραφίες καταμαρτυρούν τα όσα προαναφέρονται ακόμα και σε ένορκες καταθέσεις, προτείνει και γνωμοδοτεί προς το Γ.Ε.Ν. με την έκθεση της στης 27/05/08, οτι πρέπει να γίνει επανακαθορισμός των κορυφών του αιγιαλού-παραλίας στην αρχική τους θέση.

Επίσης για την υφισταμένη γραμμή δόμησης που επεκτάθηκε με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Περιφέρειας Πελοππονήσου 1161/7-4-2004 (ΦΕΚ 417/Δ/24- 04-2004), μετά από αίτηση μας για διευκρίνηση του καθεστώτος, ο Προιστάμενος της Διεύθυνσης ΠΕ.ΧΩ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ κ. Κολλάς Σταύρος με έγγραφο του στις 17/06/2010, αρ. πρωτοκόλλου 386 προς το Υ.ΠΕ.ΚΑ / Διευθύνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού-Τμήμα Β, γνωστοποιεί οπως αναφέρει οτι η σχετική απόφαση έχει εκδοθεί κατά νόσφιση εξουσίας, καθώς απο τις διατάξεις του Ν.3044/2002 προβλέπεται ότι οι πολεοδομικές ρυθμίσεις στους παραλιακούς οικισμούς εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Υπουργού ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ (Υ.ΠΕ.ΚΑ) και όχι στον Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας.

Κατόπιν τούτου η Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού-Τμήμα Β και με το Διευθυντή κ. Λουλουργά στις 30/07/2010 και αρ. πρωτοκόλλου 29313 έγγραφο της ζητάει απο την Διεύθυνση Νομοθετικού ΈΈργου / Υ.ΠΕ.ΚΑ, κοινοποιώντας το στον Υπουργό και σε όλα τα αρμόδια γραφεία, την αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών σε όλο το μήκος του παραλιακού μετώπου του οικισμού της Κοινότητας Ελαφονήσου οπως περιγράφεται στη 1161/07-04-2004 αποφάση Γ.Γ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ (ΦΕΚ 417/Δ/24- 04-2004).

1ον Η Τεκμηρίωση του οτι πραγματικά είμαστε κι εμείς ένα νησί όσο και αν η κοντινή μας απόσταση με την στεριά αυτό το αναιρούσε και το οποίο είχε συμβάλλει για την μη κατοχύρωση Καλλικρατικού Δήμου για το νησί μας. Αυτό βέβαια το ακύρωσα προσκομίζοντας βεβαίωση που είχα προβλέψει και είχα ζητήσει με αίτηση μου από το Λιμεναρχείο Νεαπόλεως Βοιών για τα απαγορευτικά δρομολόγια της χειμερινής περιόδου που ταλαιπωρούν τους κατοίκους και του μικρούς μαθητες του νησιού μας και την οποία κατέθεσα στον κο Υπουργό.

2ον Το άλλο επιχείρημα εξ ίσου σοβαρό με το 1ο ήταν ότι με την δημιουργία Καλλικρατικού Δήμου στο νησί μας θα μας δοθεί η δυνατότητα να διεκδικήσουμε κάποιες υπηρεσίες οι οποίες εκτός των οικονομικών οφελιών που θα έχουμε κατά τη μακρά χειμερινή περίοδο που βιώνουμε σαν κάτοικοι ενός μικρού νησιού θα μας παρείχαν και καλύτερη ασφάλεια-αστυνόμευση και θα τηρούσαν την έννομη τάξη(αστυνομία-λιμενικό).

Δυστυχώς όμως οι ενέργειες αυτών των δυο ανθρώπων που ηγούνται στον δήμο μας οδηγούν σε εντελώς διαφορετικά συμπεράσματα. Γιατί εκτός απο το βέβαιο πως είναι ακατάλληλοι πολύ φοβάμαι ότι είναι κι επικίνδυνοι. Τόσο για την λεηλάτηση των παραλιών και την καταστροφή του φυσικού πλούτου του νησιού μας όσο και για την υποθήκευση ενός μεγάλου επιτεύγματος που είναι ο Καλλικρατικός μας Δήμος.

Με εκτίμηση, Χαράλαμπος Γεωργίου Κοντάκος
------------------------------------
Πηγή: noemon.blogspot.co.uk
------------------------------------