Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Κρυμμένες λατρείες. Οι εν σπηλαίω ιεροί ναοί των Κυθήρων

Μια οργανωμένη εξερεύνηση και επιστημονική καταγραφή των Κυθηραϊκών σπηλαίων ξεκίνησε από το καλοκαίρι του 2008 έως το 2010. Σ’ αυτά τα τρία χρόνια ερευνήθηκαν και μελετήθηκαν πάνω από 40 σπήλαια του όμορφου ελληνικού νησιού.



Η Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρία με εξειδικευμένους και έμπειρους σπηλαιολόγους και ερευνητές, κατόρθωσε να καταγράψει, να χαρτογραφήσει και να μελετήσει τα σπήλαια αυτά, βάζοντας τις βάσεις για μια πιο ολοκληρωμένη μελέτη των θησαυρών αυτών της ελληνικής γης, την οποία ξεκίνησε το 1930, ο καθηγητής Ιωάννης Πετρόχειλος και η σύζυγος του, Άννα Μινάρδου-Πετροχείλου.

Στα Κύθηρα από τη βυζαντινή περίοδο παρατηρείται το φαινόμενο της διαμόρφωσης των σπηλαίων σε ιερούς ορθόδοξους ναούς. Μέσα στις φυσικές κοιλότητες των βράχων, διαμορφώνονται τόποι λατρείας και προσευχής.

Η ταινία παρουσιάζει ένα μέρος από τα σπήλαια αυτά με σκοπό να καταδείξει την μοναδικότητα του σπηλαιολογικού πλούτου των Κυθήρων. Kαταγράφει τις προσπάθειες μιας σπηλαιολογικής αποστολής αποτελούμενης από 26 μέλη (σπηλαιολόγους επιστήμονες και ερευνητές, καθώς και φοιτητές της αρχαίας και βυζαντινής ιστορίας του πανεπιστημίου Αθηνών), που εξερευνά και μελετά για πρώτη φορά ενάλια σπήλαια και βάραθρα του νησιού.

Producer: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Director: ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ

Την Κυριακή 13 Μαϊου και ώρα 15.15 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας θα προβληθεί το ντοκυμαντερ ΚΡΥΜΜΕΝΕΣ ΛΑΤΡΕΙΕΣ που γυρίστηκε από την Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία Τοπικό Τμήμα Βόρειας Ελλάδας με θέμα τους εν σπηλαίω ναούς τον Κυθήρων.


-------------------------------
Πηγή: archaiologia.gr
-------------------------------