Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Αναβολή εφαρμογής με το "καλημέρα" - Γενόσημα ήταν και ...πάνε!

Αναβολή μέχρι… νεωτέρας για τη συνταγογράφηση φαρμάκων με δραστική ουσία: αυτό αποφάσισε το μεσημέρι της  Δευτέρας ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΠΥ) λόγω των προβλημάτων που ανέκυψαν στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης!


Άλλωστε, όπως παραδέχεται και η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, «κατά την πρώτη μέρα της συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία - όπως ήταν αναμενόμενο - παρουσιάσθηκαν ορισμένες δυσκολίες».

Έτσι, τις επόμενες ημέρες οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ και όσοι επισκέπτονται τα δημόσια νοσοκομεία θα λαμβάνουν τις… κλασικές ιατρικές συνταγές που θα αναγράφουν το φάρμακο με την εμπορική του ονομασία.

Στο μεταξύ, ο ΕΟΠΥΥ, θα προχωρήσει στη δημιουργία του πλήρους καταλόγου με τα γενόσημα φάρμακα. Οι δέκα δραστικές ουσίες και τα εκατοντάδες σκευάσματα που αντιστοιχούν σε αυτές θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ (www.eopyy.gr ) και του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ, www.eof.gr ).

Εν συνεχεία, ο σχετικός κατάλογος θα κοινοποιηθεί στην ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης ΑΕ), η οποία θα προσαρμόσει τις παραμέτρους της εφαρμογής και θα ενσωματώσει τις νέες τιμές. Με βάση αυτό το «εργαλείο» θα μπορούν οι φαρμακοποιοί να επιλέγουν αμέσως το φθηνότερο από τα δεκάδες αντίγραφα φάρμακα που κυκλοφορούν για τις προαναφερθείσες  δέκα δραστικές ουσίες και να εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους.

Ταυτόχρονα,  θα ρυθμισθεί και το ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης ώστε να  περιέχει πεδία εγγραφής για τις δραστικές ουσίες.

Οι δραστικές ουσίες που περιλήφθηκαν στη λίστα του ΕΟΦ είναι οι εξής: OMEPRAZOLE, CLARITHROMYCIN, CIPROFROXACIN, LANSOPRAZOLE, CEFUROXIME ACETIL, CETIRIZINE, AZITHROMYCIN, CEFBROZIL, MELOXICAM και FLUCONAZOLE. Αντιστοιχούν σε δημοφιλή φάρμακα όπως πχ Losec, Klaricid, Ciproxin, Laprazol, Zinadol, Zyrtec, Zithromax, Procef, Movatec, Fungastatin.
-----------------------------
Πηγή: protothema.gr
-----------------------------

Σχόλιο Σελίδας: 

Ίσως αυτό αποτελεί και κάποια ενδιάμεση απάντηση στο προηγούμενο δημοσίευμα μας σχετικά με τη συνταγογράφηση από το Γενικό Νοσοκομείο Κυθήρων.

Μόλις σήμερα είχε ξεκινήσει το "Ανέτοιμο" αυτό σύστημα συνταγογράφησης το οποίο είχε εφαρμοσθεί πριν μερικές ημέρες "Δοκιμαστικά" ίσως από τη συνταγογραφία του Γ.Ν.Κ.

Φυσικά ακόμη εκτός από μερικά "Πικρόχολα σχόλια" σε άλλες Κυθηραϊκές σελίδες, στην ουσία δεν υπάρχει ακόμα κάποια επίσημη απάντηση στο δημοσίευμά μας είτε από την πλευρά της Διοίκησης είτε από την πλευρά του επιστημονικού δυναμικού του Γ.Ν.Κ. και έτσι οι απορίες και οι σκιές εξακολουθούν να παραμένουν "σκιερές"