Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Η Απεργία της Π.Ν.Ο.

Ι.Πλακιωτάκης για ΠΝΟ: "Δεν είναι σοφή συνδικαλιστική απόφαση"

 Ο Υπεύθυνος του Τομέα Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λασιθίου, κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, αναφορικά με το ενδεχόμενο απεργίας της Π.Ν.Ο τη Μεγάλη Εβδομάδα, προέβη σήμερα στην ακόλουθη δήλωση:

«Απεργία μέσα στην έξοδο της Μεγάλης Εβδομάδας, που οι πολίτες επιζητούν μια ανάπαυλα και τα νησιά μας να δουλέψουν, δεν είναι σοφή συνδικαλιστική απόφαση. Θέλουμε να πιστεύουμε πως τα συνδικαλιστικά όργανα των ναυτικών μας θα το ξανασκεφτούν πιο ψύχραιμα και ώριμα.

Ξέρουμε τα προβλήματα του κλάδου. Όπως, επίσης, ξέρουμε ότι η κα Διαμαντοπούλου τα διαχειρίζεται επιδερμικά και επικοινωνιακά. Αλλά και ότι η Ναυτιλία είναι χωρίς τιμόνι. Αυτή είναι η αλήθεια.
Γι’ αυτό και η Νέα Δημοκρατία έχει καταστήσει ξεκάθαρο πως θα επανασυστήσει πλήρως το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, ώστε να μπουν τα πράγματα στη θέση τους».

«Πλήττεται ο νησιώτης, δοκιμάζεται ο τουρισμός μας» - Έκκληση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιάννη Μαχαιρίδη.

Να ανακαλέσει την απόφασή της για δέσιμο των πλοίων κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα καλεί την ΠΝΟ ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης, με επιστολή του προς τον Γραμματέα της Ομοσπονδίας Γιάννη Χαλά που κοινοποιείται και στην υπουργό Ναυτιλίας Άννα Διαμαντοπούλου. 

«Σε αυτήν την δύσκολη περίοδο για κάθε Έλληνα και Ελληνίδα, δεν μπορεί να υπάρχουν κλάδοι εργαζομένων που θα αξιοποιούν το συγκριτικό πλεονέκτημα της συνδικαλιστικής τους δύναμης για να αποκλείουν και να περιθωριοποιούν άλλους συμπατριώτες τους», αναφέρει στην επιστολή του κ. Μαχαιρίδης, το πλήρες περιεχόμενο της οποίας έχει ως εξής:

«Η απόφαση της ΠΝΟ να δέσουν ξανά τα πλοία στα λιμάνια, και μάλιστα τη Μεγάλη Εβδομάδα, οφείλουμε να πούμε πως μας αιφνιδίασε και μας εξέπληξε αρνητικά, καθώς μόλις λίγες ημέρες πριν, και μετά από διάλογο, η Ομοσπονδία επέδειξε μια στάση ευθύνης απέναντι στους νησιώτες, αναστέλλοντας τότε τις κινητοποιήσεις του κλάδου.
Θεωρούμε ότι είναι άδικο, από κάθε άποψη, να χρησιμοποιείται ο νησιώτης και η ακτοπλοϊκή του εξυπηρέτηση, σαν το ακραίο διαπραγματευτικό όπλο για μια τάξη εργαζομένων προκειμένου να διεκδικήσει την ικανοποίηση των αιτημάτων της. Λυπάμαι που το επαναλαμβάνω, αλλά αυτό είναι ο ορισμός της “ομηρίας”, καταδικάζοντας συνανθρώπους μας σε ένα μαρτύριο μέχρι να δικαιωθεί ένας κλάδος.

Πέρα από το αυτονόητο της σημασίας των Άγιων ημερών, για μία ακόμα φορά υποβάλλεται σε μια νέα δοκιμασία και η εύθραυστη τουριστική μας βιομηχανία, η μόνη πλέον πηγή από την οποία μπορεί η καθημαγμένη εθνική μας οικονομία να αντλήσει πολύτιμα έσοδα. 

Οφείλω, και προσωπικά, να σας εκφράσω επίσης την απογοήτευσή μου για το γεγονός ότι νοιώθω εκτεθειμένος μετά την προαναγγελία της κινητοποίησής σας, καθώς μόλις την προηγούμενη εβδομάδα καταβάλλαμε τιτάνια προσπάθεια να αναστραφεί το αρνητικό κλίμα στη γερμανική αγορά, διαβεβαιώνοντας κορυφαίους πολιτικούς αξιωματούχους και τουριστικούς παράγοντες, ότι μπορούν να νοιώθουν ασφαλείς στη χώρα μας και πως οι ναυτικοί μας δεν πρόκειται να επιτείνουν ένα κλίμα αβεβαιότητας για τους επισκέπτες μας. 

Γνωρίζοντας ότι ο Έλληνας ναυτικός, πολύ περισσότερο από οποιοδήποτε άλλον, έχει πλήρη συναίσθηση τι σημαίνει για τον νησιώτη, και δη για τον ακρίτα του Αιγαίου, να δένει ο κάβος ενός πλοίου, του βασικού μέσου που διασφαλίζει το ελάχιστο δικαίωμα για επικοινωνία και μετακίνησή του, καλούμε την Ομοσπονδία να ανακαλέσει την απόφασή της γι’ αυτή τη 48ωρη κινητοποίηση.

Δώστε μας το δικαίωμα να ελπίζουμε ότι σε αυτήν την δύσκολη περίοδο για κάθε Έλληνα και Ελληνίδα, δεν θα υπάρξουν κλάδοι εργαζομένων που θα αξιοποιούν το συγκριτικό πλεονέκτημα της συνδικαλιστικής τους δύναμης για να αποκλείουν και να περιθωριοποιούν άλλους συμπατριώτες τους, στο βωμό ικανοποίησης κλαδικών αιτημάτων.

Με την πεποίθηση ότι και αυτή τη φορά θα πρυτανεύσει το αίσθημα της ευθύνης και πως μέσα από έναν ειλικρινή διάλογο με το αρμόδιο υπουργείο θα συμφωνηθεί ο κοινός τόπος, προσβλέπουμε στην εμπέδωση ενός κλίματος εργασιακής ειρήνης, σταθερότητας και ομαλότητας, ώστε η χώρα μας να αξιοποιήσει, κατά το δυνατόν, τα οφέλη από τη βαριά της βιομηχανία, τον τουρισμό”.


Συνάντηση εντός της ημέρας με την ΠΝΟ ζήτησε η Διαμαντοπούλου

Επιστολή προς τηνΠανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία και τον Γενικό Γραμματέα Γιάννη Χαλά έστειλε η υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Άννα Διαμαντοπούλου ζητώντας να γίνει συνάντηση των δύο πλευρών εντός της ημέρας. Ανησυχία για τις εξελίξεις προκαλεί το γεγονός ότι η υπουργός σε αντίθεση με την προηγούμενη φορά έστειλε επιστολή στην ΠΝΟ την οποία δημοσιοποίησε, γεγονός που δείχνει ότι δεν υπάρχει καλή επαφή μεταξύ των δύο πλευρών:

«Κύριε Γενικέ Γραμματέα,

Μία ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση στα ΜΜΕ της πρόθεσής σας να απεργήσετε κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, δεν έχω λάβει ούτε εγώ ούτε οι άλλοι αρμόδιοι Υπουργοί καμία επιστολή, ούτε αίτημα που να εξηγείτε τα νέα θέματα ή αιτήματα που πρόεκυψαν μετά τη λύση της προηγούμενης απεργίας. Επειδή και οι επιπτώσεις της απεργίας, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, είναι τεράστιας σημασίας για την εθνική οικονομία, για τους νησιώτες και την οικονομική και κοινωνική συνοχή των νησιών, για τους πολίτες αλλά και τον κλάδο στον οποίο εργάζεστε, σάς καλώ άμεσα σε διάλογο με την παρουσία όλων των αρμόδιων υπουργείων που θεωρείτε ότι εμπλέκονται. Θα παρακαλούσα για την άμεση και σωστή οργάνωση της συζήτησης να μάς αποστείλετε τα θέματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης και τις λύσεις που προτείνετε.
Η συνάντηση θα ήταν χρήσιμο να γίνει εντός της ημέρας».

«Η ΠΝΟ για μια ακόμα φορά εκτίθεται…»

 O Βουλευτής Α΄ Πειραιά & Νησιών – ΠΑΣΟΚ. Δημήτρης Καρύδης εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: 

«Η 48ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΠΝΟ μέσα στη Μεγάλη Βδομάδα (Τρίτη και Τετάρτη) είναι από κάθε άποψη απαράδεκτη, αντικοινωνική, ακατανόητη και απολύτως καταστροφική για ην εθνική οικονομία και τη νησιωτική Ελλάδα. Για τον Τουρισμό και την αγροτική παραγωγή.

Οι συνδικαλιστές της ΠΝΟ που πρωτοστάτησαν και κατάφεραν με οριακή πλειοψηφία να πάρουν την απόφαση για την απεργία κυρίως εξυπηρετούν στενά κομματικά συμφέροντα και τυφλά προεκλογικά παιχνίδια.

Τα βασικά αιτήματα για τον Οίκο Ναύτου μετά από παρεμβάσεις μας στη Βουλή, αντιμετωπίστηκαν με υπεύθυνο τρόπο από την αρμόδια Υπουργό, κ. Α. Διαμαντοπούλου, σχετικά με τα δικαιώματα των ναυτικών αλλά και των εργαζομένων, των γιατρών και του υγειονομικού προσωπικού . Οι συνδικαλιστές όμως του «ΟΧΙ σε ΟΛΑ» επέλεξαν την σύγκρουση.

Η άρση του Καμποτάζ για την Κρουαζιέρα αποτελεί αδήριτη ανάγκη για την ανάπτυξη του Τουρισμού και της οικονομίας. Οι συνδικαλιστές όμως «της πλήρους άρνησης και ισοπέδωσης» επιμένουν να μένουν καθηλωμένοι στο παρελθόν. 

Ωστόσο η διεκδίκηση υπογραφής Συλλογικών Συμβάσεων και η μείωση της ανεργίας αποτελούν δίκαια αιτήματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν με διάλογο και σχέδιο και όχι με ασκήσεις επαναστατικής γυμναστικής που ουσιαστικά στρέφονται κατά του συνόλου της κοινωνίας. 

Είναι ανάγκη άμεσα το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ναυτιλίας να καλέσει την ΠΝΟ στο τραπέζι του διαλόγου και να βρει τις κατάλληλες λύσεις που αρμόζουν για να ξεπεραστεί αυτή η μεγάλη κρίση. Η αξιοποίηση των πόρων του ευρωπαϊκού κοινωνικού Ταμείου για την ενίσχυση των ανέργων μπορεί να προσφέρει ουσιαστικές λύσεις.

Η ΠΝΟ για μια ακόμα φορά εκτίθεται και εξοργίζει τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών μέσα στις άγιες ημέρες του Πάσχα.

Οι δυνάμεις των ναυτικών που συναισθάνονται ακόμα τις ευθύνες τους και διατηρούν τη σοβαρότητα τους οφείλουν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να αναστείλουν την εξαγγελθείσα απεργία».
----------------------------------
Πηγή: marinenews.gr
----------------------------------