Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Τι προβλέπει το φετινό πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου

Στον διαδικτυακό τόπο Διαύγεια δημοσιεύθηκε η απόφαση με το πρόγραμμα των συγκριτικών πειραματικών εργασιών για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς. Σύμφωνα με την απόφαση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννη Δριβελέγκα, το πρόγραμμα θα εποπτεύεται από τη Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής, ενώ καθ΄ όλη τη διάρκεια της δακικής περιόδου θα γίνεται ενημέρωση για την πορεία των πειραματικών εργασιών και μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2012 θα υποβληθούν οι εκθέσεις αξιολόγησης των αποτελεσμάτων και ο αντίστοιχος οικονομικός απολογισμός.

Όπως ορίζεται στην απόφαση κάποιες από τις πειραματικές εργασίες που θα διενεργηθούν φέτος για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς είναι:

1. Έλεγχος υπολειμμάτων διαφόρων εντομοκτόνων στο ελαιόλαδο καθ’ όλη την περίοδο παραγωγής ελαιολάδου. Η εργασία αυτή θα γίνει από τις Περιφερειακές Υπηρεσίες στις οποίες εφαρμόζεται το πρόγραμμα συλλογικής καταπολέμησης του δάκου της ελιάς σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Πειραιά (Εργαστήριο ελέγχου υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων στη Λυκόβρυση).

2. Μελέτη ανάπτυξης ανθεκτικότητας του δάκου της ελιάς (Bactocera oleae) στα χρησιμοποιούμενα εντομοκτόνα, μελέτη επικινδυνότητας για ανάπτυξη ανθεκτικότητας του δάκου της ελιάς, συσχέτιση επιπέδων ανθεκτικότητας με ποσοστό μείωσης της αποτελεσματικότητας των ψεκασμών στις συνιστώμενες δόσεις «semifield cages» και ανάπτυξη απλών και φιλικών προς τον χρήστη πρωτοκόλλων και πιλοτική εφαρμογή από τους τοπικούς φορείς της δακοκτονίας σε συνεργασία με τους Νομούς: Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου, Λασιθίου, Σάμου, Φωκίδας και Λέσβου.

Η εργασία αυτή θα γίνει από την Π.Ε. Χανίων –Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων (ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε).

Δείτε εδώ ολόκληρη την απόφαση όπως δημοσιεύθηκε
------------------------
Πηγή: agrotypos.gr
-----------------------