Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Αντιδράσεις αγροτών για τη διαδικασία επιστροφής ΦΠΑ. Καθησυχαστικός ο ΕΛΓΑ κάνει λόγο για διευθέτηση των προβλημάτων όπου υπάρχουν.

Αναστάτωση έχει προκληθεί σε πολλές αγροτικές περιοχές της χώρας σε σχέση με την διαδικασία που ακολουθείται φέτος για την επιστροφή του ΦΠΑ των αγροτών. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου κάποιοι παραγωγοί από λάθος χειρισμούς των εφοριών και του ΕΛΓΑ θα λάβουν λιγότερα χρήματα. 

Ο λόγος, σύμφωνα με όσα μας αναφέρουν οι αγρότες είναι ότι φέτος υπολογίζεται η επιστροφή ΦΠΑ με βάση την ασφαλιζόμενη αξία στον ΕΛΓΑ για ζημιές. Δηλαδή για παράδειγμα αν στη Λάρισα ο μέσος όρος παραγωγής για το σιτάρι είναι περίπου 300 κιλά και κάποιος έχει παράγει 600 κιλά δεν μπορεί να πάρει την επιστροφή για τα 600 αλλά για τα 300 κιλά προσαυξημένη έως και 50%. Με αυτή την διαδικασία όπως καταγγέλλουν οι αγρότες – η οποία έχει καθιερωθεί ώστε να αντιμετωπιστούν τα εικονικά τιμολόγια – πλήττονται οι πραγματικοί παραγωγοί. Σε επικοινωνία που είχαμε ωστόσο με τον αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ εμφανίστηκε καθησυχαστικός τονίζοντας:

«Είναι ένας ελεγκτικός μηχανισμός με στόχο να μην υπάρχει περίπτωση να κοπούν “μαύρα” τιμολόγια και θεωρούμε ότι η ανοχή που δίνεται στο πάνω από 50% από την ασφαλιζόμενη αξία συν 20% που μπορεί να επιλέξει ο παραγωγός αν έχει υπερπαραγωγή (πάμε στο 70%) είναι ένα πολύ καλό ποσοστό. Ωστόσο, όπου υπάρχει πρόβλημα όπως για παράδειγμα στις ελιές και τα ροδάκινα είμαστε σε επικοινωνία με τις ΔΟΥ για να το λύσουμε».

Λάρισα
Επειδή, οι περισσότερες καταγγελίες για επιστροφή τιμολογίων από τις εφορίες έφθασαν στον ΑγροΤύπο από την περιοχή της Θεσσαλίας επικοινωνήσαμε και με τον πρόεδρο της ΕΑΣ Λάρισας, κ. Χρήστο Σιδερόπουλο ο οποίος μας ανέφερε: «Με αυτό τον τρόπο που γίνεται η επιστροφή ΦΠΑ φέτος ουσιαστικά τιμωρείται η παραγωγικότητα. Για παράδειγμα, αν ένας παραγωγός καταφέρει να παράγει 2,5 τόνους αχλάδια ή 500 κιλά σιτάρι (νούμερα που θεωρούνται εφικτά από τους γεωπόνους), αντιμετωπίζει την καχυποψία της Εφορίας η οποία δεν κάνει δεκτό το τιμολόγιο του. Συμφωνούμε με τον στόχο να ελεγχθεί η υπερβολή αλλά αυτό δεν θα πρέπει να αποθαρρύνει τον αγρότη να παράγει το μέγιστο των δυνατοτήτων του χωραφιού του».

Η επίμαχη παράγραφος
Και προσθέτει ότι αυτό το πρόβλημα φέτος προέκυψε με την παράγραφο που πρόσθεσε ο υφυπουργός Οικονομικών, Παντελής Οικονόμου στο άρθρο 5 παράγραφος β. Αναλυτικά η παράγραφος αναφέρει: «Τη δήλωση Καλλιέργειας/Εκτροφής που υποβάλλεται σύμφωνα με το ν. 3877/2010. Στοιχεία της δήλωσης αυτής διατίθενται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων μέσω telnet, μετά από διάθεσή τους από τον ΕΛΓΑ, στα οποία εμφανίζεται η ασφαλιζόμενη αξία της αγροτικής παραγωγής προσαυξημένη κατά 50%, αξία η οποία θεωρείται κατ' αρχήν συμβατή με την αξία επί της οποίας ζητείται επιστροφή ΦΠΑ. Σε περίπτωση που κρίνεται σκόπιμο κατά τον έλεγχο, ολόκληρη η δήλωση Καλλιέργειας/Εκτροφής μπορεί να αναζητηθεί από τον ΕΛΓΑ.

ΕΛΓΑ
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ, κ. Χρήστος Χατζηαντωνίου τονίζει στον ΑγροΤύπο: «Υπάρχει μια ρύθμιση η οποία αναφέρει ότι η επιστροφή ΦΠΑ γίνεται χωρίς έλεγχο μέχρι το σημείο που τα τιμολόγια τα οποία θα προσκομίσει ο παραγωγός είναι 50% πάνω από την ασφαλιζόμενη αξία. Αν δηλαδή ένας παραγωγός έχει 1.000 στρέμματα σιτάρι και μια ασφαλιζόμενη αξία 50.000 ευρώ, τα τιμολόγια που μπορεί να καταθέσει για να πάρει ΦΠΑ χωρίς να τον ελέγξει κανείς είναι μέχρι 50% από την ασφαλιζόμενη αξία δηλαδή μέχρι 75.000 ευρώ. Αν καταθέσει τιμολόγια 100.000 ευρώ θα δεχθεί έλεγχο από την Εφορία και εφόσον είναι όλα σωστά θα πάρει το ΦΠΑ. Θέλω να τονίζω ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην αποδοθεί το ΦΠΑ αν όλα είναι νόμιμα».
---------------------------------------------------------
Πηγή: agrotypos.gr-Χρήστος Διαμαντόπουλος
---------------------------------------------------------