Σάββατο 7 Απριλίου 2012

Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις κυβέρνησης-ναυτεργατών


Σε μία σκληρή κόντρα με την κυβέρνηση υπό το βλέμμα της Τρόικας εξελίσσεται η υπόθεση των απεργιακών κινητοποιήσεων των ναυτεργατών τη Μεγάλη Τρίτη και Μεγάλη Τετάρτη. Είναι το μεγαλύτερο crash test για την κυβέρνηση Παπαδήμου αφού δίνει εξετάσεις στους δανειστές μας για το εάν μπορεί, έχει τη δύναμη και τον τρόπο να εφαρμόσει τη μνημονιακή πολιτική από την οποία εξαρτάται πλέον η οικονομία της Ελλάδας αφού οι δόσεις δίνονται με το σταγονόμετρο και εφόσον πρώτα έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα.

Οι ναυτεργάτες δεν κάνουν πίσω αφού θα ήταν η δεύτερη φορά μέσα σε 20 ημέρες και μετά δεν θα μπορούσαν να σταθούν οι συνδικαλιστές τους. Αυτό ακουγόταν στα γραφεία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας το μεσημέρι της Παρασκευής όταν και συνεδρίασε η Εκτελεστική Επιτροπή για να αποφασίσει την υλοποίηση της 48ωρης απεργίας.

Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση μέσω της Άννας Διαμαντοπούλου πρέπει να δείξει πυγμή αλλιώς θεωρούν πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές ότι θα περάσει το μήνυμα ότι δεν έχει τις δυνάμεις να επιβάλει οικονομικά μέτρα για να βγει η Ελλάδα από το αδιέξοδο και θα βρεθεί απέναντι σε μεγάλης έκτασης απεργιακών κινητοποιήσεων που θα τη βραχυκυκλώσουν.

Την ίδια ώρα κάλεσμα για νέα συνάντηση απηύθυνε το Σάββατο μιλώντας στη ΝΕΤ στους εκπροσώπους της ΠΝΟ η υπουργός Ανάπτυξης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ο διάλογος πρέπει να συνεχιστεί μέχρι την τελευταία στιγμή».

Οι επόμενες ημέρες μέχρι και την Μεγάλη Τρίτη είναι κρίσιμες αφού θα ενταθούν οι παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας

Προκειμένου να βρεθεί λύση που η οποία θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές. Αφενός να φανεί ότι η κυβέρνηση δεν υποκύπτει σε πιέσεις και από την άλλη ότι οι συνδικαλιστές δεν κάνουν πίσω τόσο εύκολα.

Βέβαια η ζημιά έγινε αφού μέσα στο κλίμα αβεβαιότητας πολλοί ταξιδιώτες που προγραμμάτιζαν να ταξιδέψουν Μ.Τρίτη και Μ.Τετάρτη τώρα θα στραφούν στην ηπειρωτική Ελλάδα και η ζημιά για την οικονομία των νησιών αλλά και τις ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις θα είναι σημαντική.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, Κωνσταντίνος Μίχαλος έκανε έκκληση προς τους ναυτικούς: "Όλοι θα πρέπει να προσπαθήσουμε να περιορίσουμε τα εμπόδια που εξασθενίζουν τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας περιορίζοντας τις διεκδικήσεις μας. Και η κυβέρνηση από την πλευρά της θα πρέπει να καθίσει εκ νέου άμεσα στο τραπέζι του διαλόγου, προκειμένου μέσα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας να ικανοποιήσει δίκαια αιτήματα της εργασίας".

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης επισημαίνει: "Η ΕΣΕΕ εν όψει της νέας 48ωρης απεργίας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, απευθύνει μια ύστατη έκκληση στην ΠΝΟ -παρά τους λανθασμένους χειρισμούς του αναρμόδιου υπουργείου- να αναστείλει τις εξαγγελθείσες απεργιακές κινητοποιήσεις".

Με ανακοίνωσή της η Ένωση Ξενοδόχων Πάρου-Αντιπάρου επιτίθεται κατά των συνδικαλιστών της ΠΝΟ κάνει λόγο για "φασιστική νοοτροπία" που "φυλακίζει τους νησιώτες" και καλεί την κυβέρνηση "να λάβει δραστικά μέτρα" και "να σταματήσει πλέον να χαϊδεύει τους υψηλόμισθους συνδικαλιστές της ΠΝΟ" διαφορετικά όπως τονίζει "θα πρέπει να αντιδράσουμε εμείς, οι φυλακισμένοι νησιώτες".

"Η κυβέρνηση ας τους επιστρατεύσει επιτέλους, στυγνοί εκβιαστές είναι, θα την ευγνωμονούν όλοι οι νησιώτες", καταλήγει η ανακοίνωση.
---------------------------------------------------
Πηγή: protothema.gr-Μηνάς Τσαμόπουλος
---------------------------------------------------