Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Τα μονοπάτια των Κυθήρων: μια αξιέπαινη πρωτοβουλία

Με μεγάλη χαρά βλέπουμε να ανθίζουν και να ευδοκιμούν ιδιωτικές πρωτοβουλίες που οδηγούν το νησί στον δρόμο της ορθολογικής και αποτελεσματικής ανάπτυξης – πόσο μάλλον όταν οι πρωτοβουλίες αυτές συμβαδίζουν με την πρόταση της Κυθηραϊκής Πρωτοβουλίας, «Πράσινα Κύθηρα».
Τις μέρες του Πάσχα κυκλοφόρησε, ελληνικά και αγγλικά, το φυλλάδιο «Kythera Hiking – Τα μονοπάτια των Κυθήρων & Αντικυθήρων». 


Ο πρώτος αυτός καρπός των προσπαθειών να χαρτογραφηθούν τα μονοπάτια και να προωθηθεί ο πεζοπορικός τουρισμός συμπεριλαμβάνει χάρτη καθώς και πληροφορίες για τα έξη μονοπάτια που παραδόθηκαν από την άνοιξη στους περιηγητές. 

Εξίσου σημαντικό, οι διαδρομές αυτές έχουν ήδη σηματοδοτηθεί, αποτελεσματικά αλλά πολύ διακριτικά. Με την ευκαιρία αυτή, να επαναλάβουμε ότι οι σημάνσεις αυτές, που συμμορφώνονται με τα διεθνή πρότυπα, είναι αποκλειστικά για την καθοδήγηση των ξένων, και φυσικά με κανένα τρόπο δεν αφορούν ούτε θίγουν κανένα ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Για την καθ’ όλα αξιέπαινη αυτή προσπάθεια, που βέβαια συνεχίζει το έργο της, ευθύνονται πολλοί ιδιωτικοί φορείς και ιδιώτες του νησιού μας, και πρώτα απ’ όλα το Κυθηραϊκό Ίδρυμα Πολιτισμού & Ανάπτυξης (ΚΙΠΑ), υπό την αιγίδα του οποίου βρίσκεται το όλο εγχείρημα. Ουσιαστικής σημασίας υπήρξε η συμμετοχή του Φοίβου Τσαραβόπουλου, καθώς και των μηχανικών Κώστα Στάθη και Γιώργου Συρμαλή. 

Τέλος, οφείλουμε συγχαρητήρια στην εταιρεία Δρακάκης Tours για την χρηματοδότηση του καλαίσθητου φυλλαδίου.

Ευχόμαστε να δούμε πολλές άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες, όπου οι χορηγίες, ιδιωτικές ή ευρωπαϊκές, δεν χαραμίζονται σε πανάκριβα και ατελέσφορα έργα, παρά γίνονται μαγιά για τη σωστή ανάπτυξη του τόπου.
-------------------------------
Κυθηραϊκή Πρωτοβουλία
Δελτίο Τύπου, 23/4/2012