Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

«Σπ. Σπυρίδων στη ΝΕΤ: Υλοποιήσιμο το οικονομικό πρόγραμμα Ζάππειο ΙΙΙ»


Συμμετοχή σε τηλεοπτική συζήτηση στη ΝΕΤ, είχε ο υποψήφιος βουλευτής στην περιφέρεια Α' Πειραιώς και Νήσων Σπύρος Σπυρίδων όπου είχε την ευκαιρία να τοποθετηθεί τόσο για το οικονομικό πρόγραμμα του κόμματός του, όσο και για τις άλλες αλλαγές τις οποίες θέλεις να κάνει πράξη η ΝΔ, από τις εκλογές και μετά.

Συγκεκριμένα, ερωτώμενος για το πρόγραμμα της Οικονομίας της ΝΔ, με έμφαση που θα βρει η κυβέρνησή της χρήματα για τις άμεσες ανάγκες του Ιουνίου, ο κ. Σπυρίδων προέβη στην ακόλουθη αναφορά: «Το οικονομικό πρόγραμμα που ανέπτυξε στο Ζάππειο III ο Αντώνης Σαμαράς είναι πλήρως υλοποιήσιμο. Δεν προέβη σε υποσχέσεις τις οποίες δεν θα μπορεί να υλοποιήσει. Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς, γιατί η αυριανή κυβέρνηση, που πιστεύω θα είναι της ΝΔ, πρέπει να έχει την εμπιστοσύνη του λαού».
Ο κ. Σπυρίδων επεσήμανε επίσης την ανάγκη της άμεσης επανεκκίνησης της Οικονομίας, με τόνωση της ρευστότητας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο κ. Σαμαράς είπε στο Ζάππειο ότι θα μειώσει τα περιττά έξοδα του κράτους. Ότι φοβήθηκε δηλαδή να κάνει το ΠΑΣΟΚ. Έδωσε και άλλες προτάσεις ο κ. Σαμαράς, είπε για παράδειγμα ότι θα αυξήσει το φόρο στα τυχερά παιχνίδια. Είπε επίσης ότι υπάρχουν ΔΕΚΟ που λειτουργούν ζημιογόνα για το ελληνικό Δημοσιο. Μην ξεχνάτε την Ολυμπακή, που είχαμε ένα εκατομμύριο ευρώ ζημία ημερησίως για το κράτος, όπως εξάλλου και οι σιδηρόδρομοι που είχαν δύο εκατομμύρια περίπου. Υπάρχουν λοιπόν τομείς που μπορούν να μειωθεί η δραστηριότητά τους, υπάρχουν τομείς που μπορεί να αποκρατικοποιηθούν. Άρα χρήματα είναι δυνατό να βρεθούν χωρίς να σημαίνει αυτό ότι περίοδος που διάγουμε είναι εύκολη».

Ειδική αναφορά έκανε και για την υπόθεση επαναπατρισμού κεφαλαίων και καταθέσεων που έχουν εξάγει οι Έλληνες στο εξωτερικό, διευκρινίζοντας ότι αποκλείεται οτιδήποτε αποτελεί προϊόν εγκλήματος. Υπογράμμισε συγκεκριμένα, ο κ. Σπυρίδων: «Θα είναι θετικό για την Οικονομία μας. Μπορεί βέβαια να χάσουμε ένα ποσό που έχει σχέση με την φορολογία, αλλά αν αυτά τα χρήματα πάνε στην πραγματική ανάπτυξη προφανώς το κράτος και ο πολίτης θα έχουν πολύ μεγαλύτερο όφελος και η ανεργία θα μειωθεί. Αυτό είναι αποδεδειγμένο διότι το έχουν εφαρμόσει και το Βέλγιο και η Ιταλία».

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗΣ
ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ

Επεκτείνοντας την τοποθέτησή του και για θέμα της γενικότερης οργάνωσης του κράτους και της Δημόσιας Διοίκησης, ο κ. Σπυρίδων παρατήρησε τα εξής:
«Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να προχωρήσουμε στις απαραίτητες αλλαγές. Χρειάζεται πάνω απ' όλα να έχουμε μία σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση. Η οποία θα κάνει τις αλλαγές που έχει ανάγκη το κράτος, το οποίο (και λυπάμαι που το λέω) είναι συνέχεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Αυτός ο κοτσαμπασισμός εξακολουθεί να υπάρχει στην Ελλάδα με άλλη μορφή. Μαζί με το ρουσφέτι και την αναξιοκρατία». «Σε ποιο πολιτισμένο κράτος θα παει ένας ασθενής στο βουλευτή για να του κρατήσει ένα κρεβάτι στο νοσοκομείο; Μιλάω για ένα πλαίσιο πελατειακών σχέσεων που υπάρχουν» παρατήρησε ο κ. Σπυρίδων και συνέχισε, μιλώντας για τα προβλήματα επιχειρηματιών επανδυτών, αλλά και των πολιτών, λόγω της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς:
«Στην καθημερινότητά μας ένας επενδυτής, ένας επιχειρηματίας, κάθε πολίτης βρίσκεται στην ανάγκη να πάει να χτυπήσει την πόρτα ενός πολιτικού και αυτό μεταφράζεται στη συνέχεια σε διαφθορά. Γιατί κάποια στιγμή χτυπούσε πόρτες και του ζητούσαν χρήματα. Μέχρι και ο κ. Σημίτης είχε μιλήσει ανοικτά για το γνωστό γρηγορόσημο. Η χώρα μας έχει ανάγκη για τομές και αλλαγές, προκειμένου να γίνει ένα σύγχρονο κράτος.
Εκτός από ευεργέτες, ποιος ανεξάρτητος επενδυτής θα έρθει να επενδύσει σε μία χώρα που δεν υπάρχει χωροταξικός σχεδιασμός, που θες δύο-τρία χρόνια από το δασαρχείο για να απαντήσει, αλλά τόσα από την αρχαιολογία και άλλα τόσα από τις αρχές της χωροταξίας και της πολεοδομίας, για να έρθει στο τέλος το Σ.τ.Ε να αναιρέσει την επένδυση;» Και κατέληξε: «Πρέπει λοιπόν να αλλάξει η δομή της χώρας».

Επιπλέον, ο κ. Σπυρίδων προέβη σε σειρά επικριτικών σχολίων αναφορικά με την πολιτική που ακολούθησε το ΠΑΣΟΚ τα τελευταία δυόμισι χρόνια, λαμβάνοντας αφορμή από τον ισχυρισμό του υποψηφίου του κόμματος της Ιπποκράτους κ. Τσιρώνη, ο οποίος έκανε λόγο για μεγάλες αλλαγές συμπεριλαμβανόμενου του Καλλικράτη:
Αρχίζοντας από το τελευταίο, ο κ. Σπυρίδων είπε: «Ως άνθρωπος που έχει υπηρετήσει την Αυτοδιοίκηση για είκοσι χρόνια, μπορώ να σας πω ότι ο Καλλικράτης ήταν ότι χειρότερο για να διαλυθούν οι Δήμοι και να εξασθενίσουν οι Περιφέρειες. Σας το λέω μετά λόγου γνώσης» και συνέχισε με τα υπόλοιπα: «Να θυμηθούμε και άλλες αλλαγές; Να θυμηθούμε τις παλινωδίες για τα ταξί, στα μέσα Αυγούστου, που προκάλεσε τεράστια ζημιά στον Τουρισμό; Προκαλώντας διεθνώς μία αρνητική διαφήμιση που είχε αντίκτυπο και την επόμενη χρονιά; Να θυμηθούμε την κατάργηση του υπουργείου Τουρισμού; Να θυμηθούμε την κατάργηση του υπουργείου Ναυτιλίας;». Και κατέληξε περιφραστικά: «Αυτές είναι οι φοβερές τομές στα δύο χρόνια που κυβέρνησε το ΠΑΣΟΚ τη χώρα!»

ΨΗΦΟΣ ΜΕ ΤΥΦΛΟ ΧΤΥΠΗΜΑ Η'
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ;

Απάντηση στον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ έδωσε ο κ. Σπυρίδων και στην ιδέα που διατύπωσε γύρω από το ενδεχόμενο συνεργασίας κομμάτων και βουλευτών σε μία κοινή κυβέρνηση, ενώ σχετικό ερώτημα έθεσαν συμπληρωματικά και οι δημοσιογράφοι του πάνελ. Συγκεκριμένα, ο κ. Σπυρίδων υποστήριξε τα εξής:
«Μεθαύριο στις εκλογές ο πολίτης θα καταφέρει ένα τυφλό χτύπημα στο πολιτικό σύστημα, ή θα επιλέξει μία κυβερνητική σταθερότητα την οποία - κατά την άποψή μου - έχει ανάγκη η χώρα περισσότερο από κάθε άλλη φορά; Όλα τα κόμματα ήδη δηλώνουν πως δεν θα συνεργαστούν το ένα με το άλλο, ή δεν συνεργάζονται για όλα όσα χρειάζεται προκειμένου να σχηματιστεί μία κυβέρνηση.
Από την άλλη πλευρά, μια συγκυβέρνηση των δύο μεγάλων κομμάτων θα υπήρχε κίνδυνος να παραγράψει οτιδήποτε αρνητικό έχει κάνει το ΠΑΣΟΚ τα τελευταία δύο χρόνια για την χώρα μας, κάτι που σίγουρα δεν το θέλει ο Έλληνας πολίτης. Για να είμαστε ειλικρινείς, όταν μιλάμε για λάθη τα οποία έγιναν και για εξεταστικές επιτροπές, αν υπάρξει συγκυβέρνηση, τότε δεν θα πηγαίναμε σε κάποιου είδους συμψηφισμό; Είναι αυτό που επιθυμεί ο Έλληνας πολίτης;»
Και συνέχισε ο κ. Σπυρίδων ως εξής: «Την αυτοδυναμία την καθορίζει ο κυρίαρχος λαός. Από εκεί και πέρα ο πολίτης πρέπει να γνωρίζει τις δυσχέρειες μίας συνεργασίας. Πιστεύει κανείς ότι θα ληφθούν αποφάσεις συγκυβέρνησης σε ένα σύστημα που δεν έχει μάθει σε μία κουλτούρα συνεργασίας; Δεν καταλαβαίνουμε ότι η ΝΔ θα επιμένει να γίνει μία ουσιαστική αλλαγή κόντρα σε συντεχνίες και το ΠΑΣΟΚ την ίδια ώρα θα τους κλείνει το μάτι; Θα υπάρξει μία αδύναμη κυβέρνηση, μία θνησιγενής κυβέρνηση, όπου αντί να προχωρήσει η χώρα μπροστά, στην καλύτερη περίπτωση θα κάνει σημειωτόν, Αλλά ακόμη και το σημειωτόν στην κρίση που περνάμε, σημαίνει οπισθοδρόμηση. Πρέπει λοιπόν ο ψηφοφόρος να δει τα πράγματα στις σωστές τους διαστάσεις και να αποφασίσει να δώσει τη δύναμη στη ΝΔ, η οποία σημειώστε ότι επουδενί θα ασκήσει αλαζονική πολιτική. Μπορεί να έχεις απόλυτη πλειοψηφία και ταυτόχρονα, να επιδιώκεις τη σύνθεση απόψεων που θα εκφράζουν ένα ευρύτερο σύνολο δυνάμεων και πάνω απ' όλα την Κοινωνία.»

ΝΑ ΠΑΨΕΙ Ο ΒΟΡΡΑΣ ΝΑ
ΠΛΟΥΤΙΖΕΙ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΜΑΣ

Τέλος, σε ότι αφορά τη γενικότερη στρατηγική κατεύθυνση της χώρας σε σχέση με την Ευρώπη και τον κόσμο, ο κ. Σπυρίδων προέβη στα ακόλουθα σχόλια:
«Πρέπει να καταλάβουμε όλοι όσοι οραματιζόμαστε μία Ενωμένη Ευρώπη και πιστεύουμε σε αυτήν, ότι δε μπορεί να συνεχίσει ο Βορράς να πολλαπλασιάζει κέρδη και πλεονάσματα σε βάρος του Νότου. Πρέπει να υπάρξει συνοχή, πρέπει να υπάρχουν προγράμματα που θα ενισχύσουν το Νότο, θα ενισχύσουν την ανάπτυξή του. Πρέπει η ΕΚΤ να αναλάβει διαφορετικό ρόλο και πρέπει να εκμεταλλευτούμε την εξαιρετική γεωπολιτική θέση της χώρας μας και βέβαια να αξιοποιήσουμε τα κοιτάσματά μας με τις σωστές συμμαχίες. Έχουμε για παράδειγμα την αδελφή μας Κύπρο, που παρότι έχει από πάνω της ένα λέοντα που βρυχάται, με τις σωστές κινήσεις και συμμαχίες άρχισε να εκαμεταλλεύεται τον ορυκτό και υποθαλάσσιο πλούτο της και σύντομα θα βρεθεί σε ένα ισχυρό οικονομικό επίπεδο».

Το βίντεο της συνέντευξης του κ. Σπυρίδωνα μπορείτε να το βρείτε στον παρακάτω διαδικτυακό σύνδεσμο:


Τα διαστήματα στα οποία μιλάει είναι τα ακόλουθα:
10':20" – 14':40"
40':48" – 47':30"
---------------------------------
Δελτίο τύπου -spyridon.gr
---------------------------------