Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Ο δήμαρχος Λήμνου ζήτησε από όλους τους βουλευτές να καταψηφίσουν το άρθρο 221 του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, καθώς όπως ανέφερε «δίνει δικαίωμα στους ακτοοπλόους των άγονων γραμμών να διατηρήσουν τα υπέργηρα πλοία τους για τρία ακόμη χρόνια στις άγονες γραμμές και στη Λήμνο».

Η αυτοδιοίκηση ενημέρωσε τη Βουλή για τα προβλήματα και τις αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής

Η σειρά του Βορείου Αιγαίου ήταν την Τετάρτη, για να απασχολήσει με τα προβλήματα και τα ειδικότερα αναπτυξιακά ζητήματα που το αφορούν, την αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
Στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών, με θέμα «Αναπτυξιακές Προοπτικές Βορείου Αιγαίου», συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ και βουλευτής Λέσβου, Νίκος Σηφουνάκης, ο βουλευτής Λέσβου Σταύρος Σκοπελίτης, ο βουλευτής Σάμου Πυθαγόρας Βαρδίκος, ενώ παρευρίσκονταν και βουλευτές όλων των κομμάτων, μέλη της Επιτροπής και η πρόεδρός της, Άντζελα Γκερέκου.
 
Τους βουλευτές ενημέρωσαν ο περιφερειάρχης Νάσος Γιακαλής, συνοδευόμενος από τον εκτελεστικό γραμματέα, Παναγιώτη Καπάρα, και οι δήμαρχοι Λέσβου Δημήτρης Βουνάτσος, Λήμνου Αντώνης Χατζηδιαμαντής, Σάμου Στέλιος Θάνος και Ικαρίας Χρήστος Σταυρινάδης.


Ο περιφερειάρχης στην εισήγησή του τόνισε πως η ανάπτυξη των νησιών αποτελεί μία καθημερινή μάχη, που δίνεται με τα γνωστά προβλήματα της απομόνωσης που συνεπάγεται η νησιωτικότητα.
 Ο ίδιος επεσήμανε ότι τα νησιά μπορούν αξιοποιώντας τις ενδογενείς δυνάμεις τους να πετύχουν, όμως χρειάζονται και τη στήριξη της κεντρικής διοίκησης, κυρίως στην εξαίρεση τους από θεσμικές επιλογές οριζόντιου χαρακτήρα - όπως ο Φ.Π.Α. -, ώστε να μην προστίθενται και άλλα προβλήματα στα ήδη υπάρχοντα.
 Στα προβλήματα αυτά, ο κ. Γιακαλής ανέδειξε και το μείζον ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με την ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών, που σαφέστατα δεν εξυπηρετεί τις μετακινήσεις και μεταφορές προϊόντων και που αν συνεχιστεί, θα καταστήσει τα νησιά του Βορείου Αιγαίου απομονωμένα, τόσο μεταξύ τους, όσο και με την ηπειρωτική χώρα.
 
Ο περιφερειάρχης σχολίασε και το υψηλό τους κόστος, που οξύνει ακόμη περισσότερο το πρόβλημα που παρατηρείται.

Αμέσως μετά αναφέρθηκε στην εξέλιξη των έργων υποδομής και στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, δηλαδή στο φυσικό περιβάλλον και στον πολιτισμό, ενώ ο κ. Γιακαλής ενημέρωσε τους βουλευτές και για τα ιδιαίτερα κοινωνικά, πολιτισμικά και παραγωγικά χαρακτηριστικά της περιοχής, όπως και για τις προσπάθειες που αφορούν στην ανάδειξη και αξιοποίηση του μοναδικού πλούτου των τοπικών προϊόντων.
 Τα προβλήματα της Λήμνου

Στη συνέχεια ανέπτυξαν τα ειδικότερα θέματα των νησιών οι δήμαρχοι, που έδωσαν έμφαση στις μεταφορές και τις συγκοινωνίες, στον τουρισμό και τον πολιτισμό, αλλά και στις αναπτυξιακές προοπτικές του κάθε νησιού.

Ο κ. Χατζηδιαμαντής εστίασε την παρέμβασή του «στο τεράστιο και χρόνιο πρόβλημα των ακτοπλοϊκών συνδέσεων», υπενθυμίζοντας τους αγώνες των Λημνιών και τονίζοντας την ομόθυμη αποφασιστικότητα να μην επιτρέψουν τη συνέχιση της απαράδεκτης αυτής, όπως τόνισε, κατάστασης.
Ο δήμαρχος Λήμνου ζήτησε από όλους τους βουλευτές να καταψηφίσουν το άρθρο 221 του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, καθώς όπως ανέφερε «δίνει δικαίωμα στους ακτοοπλόους των άγονων γραμμών να διατηρήσουν τα υπέργηρα πλοία τους για τρία ακόμη χρόνια στις άγονες γραμμές και στη Λήμνο».

Ακόμη, ο κ. Χατζηδιαμαντής αναφέρθηκε σε θέματα κατάργησης ή υποβάθμισης υπηρεσιών, όπως τα Γραφεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι Υπηρεσίες Πρόνοιας, στην υποστελέχωση δημόσιων και δημοτικών υπηρεσιών, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα «στην παράλογη και καταστροφική απόφαση του υπουργού Υγείας για τη συγχώνευση του Νοσοκομείου Λήμνου με το αντίστοιχο της Μυτιλήνης.

Το μόνο σίγουρο αποτέλεσμα τέτοιων αποφάσεων είναι η υποβάθμιση των ήδη ελλειμματικών υπηρεσιών υγείας στην ακριτική Λήμνο.».

Τέλος, εξέφρασε τον προβληματισμό του για τις ακολουθούμενες
διαδικασίες προώθησης των μεγάλων επενδύσεων στον τομέα παραγωγής ενέργειας και ζήτησε την ενεργό συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης στη λήψη των αποφάσεων με γνώμονα την πολύπλευρη ανάπτυξη του τόπου παράλληλα με τη διατήρηση του ανεκτίμητης αξίας φυσικού, πολιτιστικού και αρχιτεκτονικού περιβάλλοντος της Λήμνου.
------------------------
Πηγή:  emprosnet.gr
------------------------