Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Πολλές οικογένειες ζητούν ενίσχυση

Κατά 52% αυξήθηκαν μέσα στο 2011 τα αιτήματα οικογενειών που ζήτησαν ενίσχυση από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» σε βασικά είδη επιβίωσης, όπως τρόφιμα και ρούχα, ενώ ποσοστό 45%, σχεδόν μία στις δύο οικογένειες από το σύνολο των 1.745 που ενίσχυσε η οργάνωση, ζήτησε βοήθεια για πρώτη φορά.

Ανάγλυφες οι επιπτώσεις της κρίσης στα στατιστικά στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο φορέας υποστήριξης του παιδιού στην Ελλάδα.
«Οικογένειες που μας στήριζαν, τώρα ζητούν τη δική μας στήριξη» έλεγε χθες ο πρόεδρος της οργάνωσης κ. Κ. Γιαννόπουλος κατά την παρουσίαση του απολογισμού για το 2011.

Καινούρια χαρακτηριστικά των οικογενειών αυτών τις διαφοροποιούν απ’ όσες στηρίζει από το 1995 το «Χαμόγελο», δηλαδή με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα.

Τώρα, «πρόκειται και για οικογένειες όπου και οι δύο γονείς έμειναν άνεργοι σχετικά πρόσφατα», εξήγησε η κοινωνική λειτουργός και συντονίστρια των κοινωνικών υποστηρικτικών δράσεων της οργάνωσης, κ. Χαρά Γροσδάνη.

Σχεδόν ένα χρόνο μετά τη δημόσια έκκληση για οικονομική ενίσχυση, όταν ο οργανισμός «μετρούσε μόλις 1,5 μήνα ζωής» σύμφωνα με τον κ. Γιαννόπουλο, φαίνεται ότι η κατάσταση έχει άρδην αναστραφεί «χάρη στην αλληλεγγύη του κόσμου».

Στις δράσεις της περασμένης χρονιάς, το «Χαμόγελο» έχει να επιδείξει 264.375 τηλεφωνικές κλήσεις στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056, που αναλογούν σε περίπου 724 κλήσεις ημερησίως.

Στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, 27%, αφορούν καταγγελίες για κακοποίηση, παραμέληση παιδιών, επιτόπιες παρεμβάσεις, στήριξη παιδιών σε επαιτεία, trafficking.

Η σωματική κακοποίηση (51%) και η παραμέληση ή εγκατάλειψη (42%) καταλαμβάνουν τη μερίδα του λέοντος στις καταγγελίες για κακοποίηση.

Παράλληλα, σε 142 ανήλθαν τα αιτήματα που δέχθηκε μέσω της Κοινής Ευρωπαϊκής Τηλεφωνικής Γραμμής 116000 για να συνδράμει έρευνες αναζήτησης για εξαφανισμένα παιδιά.

Από αυτά, 79 αιτήματα αφορούσαν εξαφανισμένα παιδιά, 44 φυγή παιδιών και 19 παιδιά - θύματα αρπαγής. Από τις 120 περιπτώσεις που χειρίστηκε το «Χαμόγελο», είναι ενθαρρυντικό πως στις 112 τα παιδιά βρέθηκαν, ωστόσο 8 αναζητούνται, στην πλειονότητά τους κορίτσια ελληνικής υπηκοότητας, μεταξύ 13 και 18 ετών.

Συνολικά, στη γραμμή 116000, οι κλήσεις έφθασαν τις 5.965. Στα σπίτια φιλοξενίας για παιδιά που διατρέχουν κίνδυνο, το «Χαμόγελο» φιλοξένησε φέτος άλλα 9 παιδιά, που ήρθαν να προστεθούν στα 252 που ήδη φιλοξενούνται.



Στα Κύθηρα προγραμματίζεται η επόμενη επίσκεψη μελών της οργάνωσης για δράσεις προληπτικής ιατρικής (εξέταση οδοντιατρική, οφθαλμολογική, ακουολογική, παιδοκαρδιολογική), ενώ μέσα στο 2012 προγραμματίζονται ενέργειες για την ενδοσχολική βία (bullying).
------------------------------------------------------
Πηγή: kathimerini.gr-Της Ιφιγενειας Διαμαντη
------------------------------------------------------