Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Νικ.Λίτινας: Τα μόνιμα προβλήματα της νησιωτικότητας

«Οι συγκοινωνίες αποτελούν προϋπόθεση για την εξασφάλιση της εδαφικής, κοινωνικής και οικονομικής συνοχής των νησιών μας. Πρέπει να εξασφαλιστεί ένα αξιόπιστο και σταθερό δίκτυο ακτοπλοϊκών συνδέσεων με ποιότητα και αποτελεσματικότητα αντίστοιχη του κόστους μετακίνησης» επεσήμανε ο Γενικός Γραμματέας Ναυτιλίας Νίκος Λίτινας:

« Τα μόνιμα και φυσικά προβλήματα της νησιωτικότητας δυσκολεύουν την υλοποίηση του στόχου αυτού. Αυτά είναι: το μικρό μέγεθος που σημαίνει μικρή αγορά και αδυναμία εφαρμογής των οικονομιών κλίμακας και των εξωτερικών οικονομιών, η απόσταση και απομόνωση, δηλαδή η χαμηλή προσπελασιμότητα, η χαμηλή ελκυστικότητα, που σημαίνει απώλειες πληθυσμού και το εύθραυστο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον.

Τα προβλήματα αυτά δεν είναι μόνο των μικρών νησιών της Ελλάδας, αλλά όλων των νησιών της Ευρώπης, ακόμα και εκείνων με πολύ μεγάλο αριθμό κατοίκων. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι μπορεί και πρέπει να εφαρμοστεί μια ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική και ένα ειδικό καθεστώς για τα νησιά που να εξασφαλίζει την ανταγωνιστικότητα και την κινητικότητα στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά και να ενσωματώνει τις ανάγκες των πολιτών».

Τονίζεται και θεωρείται δεδομένο ότι η εξασφάλιση της εδαφικής συνέχειας και η άρση της γεωγραφικής απομόνωσης των νησιών αποτελεί εθνικό χρέος και καθήκον.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Ναυτιλίας Νίκο Λίτινα:

- Χρειάζεται η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου
-------------------------
Πηγή: marinews.gr
-------------------------