Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Μπαίνουν όρια ποιότητας στα υπόγεια νερά

Το θεσμικό πλαίσιο με το οποίο κατοχυρώνονται ανώτατες αποδεκτές τιμές ρύπων στα υπόγεια νερά καθορίζει το υπουργείο Περιβάλλοντος, λαμβάνοντας μέτρα προστασίας κατά της διάχυσης της ρύπανσης που προκαλεί η ανεξέλεγκτη ανθρώπινη δραστηριότητα.



Η σχετική υπουργική απόφαση ορίζει ανώτερες τιμές για τη συγκέντρωση συγκεκριμένων ρύπων, ομάδων ρύπων ή δεικτών ρύπανσης, με σκοπό την προστασία των υπόγειων υδάτων από τη ρύπανση και την υποβάθμιση.

Κατόπιν αυτών για τα βαρέα μέταλλα καθορίζονται οι εξής τιμές: για αρσενικό τα 10 μικρογραμμάρια ανά λίτρο (mg/l), μόλυβδο 25 mg/l, υδράργυρο 1 mg/l, νικέλιο 20μg/l, ολικό χρώμιο 50 mg/l, αργύλιο 200 mg/l, αμμώνιο 0,50 mg/l και νιτρώδη 0,50 mg/l.

Για ουσίες φυτοφαρμάκων οι αντίστοιχοι δείκτες διαμορφώνονται από 0,1 έως 0,5 mg/l και για τα νιτρικά άλατα 50 mg/l. Δεν υπάρχει όριο για το εξασθενές χρώμιο, το οποίο στα επιφανειακά νερά (λίμνες, ποτάμια) καθορίζεται σε 3 mg/l.

Σύμφωνα με το υπουργείο, στα συστήματα υπογείων υδάτων καθορίζονται σε εθνικό επίπεδο ανώτερες αποδεκτές τιμές με στόχο την αξιολόγηση της χημικής κατάστασης των συστημάτων υπόγειων υδάτων.

Οπως διευκρινίζεται, σε επίπεδο λεκάνης απορροής ποταμού ή σε επίπεδο ενός συστήματος ή μιας ομάδας συστημάτων υπόγειων υδάτων δίνεται η δυνατότητα να οριστούν είτε αυστηρότερες ανώτερες αποδεκτές από τις εθνικές ή ανώτερες αποδεκτές τιμές για πρόσθετες παραμέτρους με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.
----------------------------
Πηγή: protothema.gr
----------------------------