Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Μάχη μέχρις εσχάτων

Με εξώδικο κατά του γενικού γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής απαντά η αυτοδιοίκηση για τα προβλήματα στις άγονες

Με εξώδικο στρέφεται η αυτοδιοίκηση του Βορείου Αιγαίου κατά του γενικού γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, στην προσπάθειά της να αναβαθμιστούν οι συνθήκες διεξαγωγής των δρομολογίων της άγονης γραμμής.

Πάντως, στη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ), όπου και ανακοινώθηκε το εξώδικο ως το επόμενο «όπλο» των δημάρχων στην αναζήτηση λύσης, φάνηκε ότι η μάχη που έχει ξεκινήσει και είναι διατεθειμένοι να φτάσουν μέχρις εσχάτων, έχει αρχίσει να φέρνει κάποιες, μικρές έστω νίκες για τις νησιωτικές κοινωνίες.

Δεν είναι μόνο η Λήμνος που διαμαρτύρεται εντονότατα για τα προβλήματα στις άγονες γραμμές. Ανάλογες διεκδικήσεις και απ’ τα υπόλοιπα νησιά, ειδικά του Νομού Σάμου, ώθησαν την Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Βορείου Αιγαίου να αναλάβει πρωτοβουλία και να συμπαρασταθεί στους δήμους μέλη της.

Έτσι, όπως ανακοίνωσε χθες ο δήμαρχος Λήμνου, Αντώνης Χατζηδιαμαντής, στο πρώτο μέρος της συνεδρίασης του ΣΑΣ στη Μυτιλήνη, η ΠΕΔ διά νομικού συνεργάτη που έχει ορίσει ετοιμάζει να καταθέσει εξώδικο κατά του Δημήτρη Χαλκιώτη.

Το εξώδικο θα αφορά στις διαδοχικές παρατάσεις που ενέκρινε κι έχουν δοθεί ως προς την αντικατάσταση του πλοίου «Θεόφιλος» απ’ το πλοίο «Ταξιάρχης» και εν συνεχεία του πλοίου «Ταξιάρχης» απ’ το πλοίο «Aqua Maria».

Φρούδες υποσχέσεις…

Ανακοινώνοντας το εξώδικο, σχέδιο του οποίου γνωστοποίησαν στον κ. Χαλκιώτη οι δήμαρχοι που συμμετείχαν στη συνεδρίαση του ΣΑΣ, αναφέρθηκαν και στις υποσχέσεις που είχαν πάρει ότι μέχρι να γίνει η συνεδρίαση θα έχουν βρεθεί λύσεις.

«Υπενθύμισα τις δεσμεύσεις του υφυπουργού κ. Γεωργιάδη (σ.σ. η παρέμβαση έγινε λίγες ώρες πριν την υποβολή παραίτησης απ’ τον υφυπουργό) και γενικά της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, που ούτε καν παρέστη στη συνεδρίαση», ανέφερε ο κ. Χατζηδιαμαντής, προσθέτοντας ότι κατήγγειλε πως καμμία απ’ τις ανειλημμένες υποσχέσεις δεν έχει ικανοποιηθεί.

Πάντως, ο δήμαρχος Λήμνου ανέφερε ότι στην ίδια αυτή συνεδρίαση άρχισαν να φαίνονται και τα πρώτα σημάδια πως πραγματικά η μάχη που δίνει η Λήμνος έχει αρχίσει να έχει αποτέλεσμα. Την εκτίμησή του αυτήν τη στήριξε ο δήμαρχος στις δηλώσεις του εκπροσώπου τής ΝΕΛ, Γιάννη Αβραντίνη, ότι αναζητά λύση, δίχως ακόμη να έχει κάτι ανακοινώσιμο.

Ομοίως θετικό χαρακτήρισε το γεγονός ο κ. Χατζηδιαμαντής ότι αναβλήθηκε η συζήτηση σε σχέση με αίτημα της ΝΕΛ για ελεύθερη γραμμή, μετά το «βέτο» που τέθηκε απ’ την αυτοδιοίκηση οι ελεύθερες, μη επιδοτούμενες γραμμές να συζητηθούν σε συνάρτηση με τα αιτήματα των νησιών για τις άγονες επιδοτούμενες γραμμές.
----------------------------------------------
Πηγή: emprosnet.gr-Πολλάτου Μαρίνα
----------------------------------------------